remo fabriek

Remo Fabrieksbezoek

Drie dagen voor NAMM show 2020 is Music All In op fabrieksbezoiek geweest bij Remo. Je weet wel! De bekendste producent van drumvellen te wereld. In deze fabriek in Valencia Californië worden iedere dag 15.000 drumvellen gemaakt. Hiervoor werken er maar liefst 300 man. 6 dagen per week van 6:00 tot 18:00.

De rondleiding begon met een bezoek aan de kantoren. Deze hangen vol met herinneringen uit het rijke verleden van Remo. De verschillende kantoren hangen vol met verschillende platina records van bands als No Doubt, Tool en Linkin Park. Ook vind je er het originele voorvel van Ringo Star en Keith Moon.

remo 1 remo 2 remo 3

Het productieproces

Na een kort bezoek aan het kantoor van Remo Belli zelf, vertrokken we naar de fabriek. Zodra je de ruimte inloopt valt pas op hoe groot het pand wel niet is. Het beginpunt van de tour was bij de aluminium afdeling. Hworden de ringen van de vellen in speciale machines gemaakt. Alle maten worden hier geproduceerd. De volgende stap in het proces is het snijden van de film (het kunststof), waarvan de vellen worden gemaakt. Remo maakt deze film niet zelf. Dit wordt allemaal bij Dupont gekocht. Er zijn een heel aantal verschillende soorten. Denk aan transparante film voor de Ambassador en Emperor. De olie film voor Pinstripe en speciale film voor Fiberskyn III. Ook worden er materialen gebruikt zoals kevlar voor o.a. marching vellen.

remo 4 remo 5 remo 6

Custom afdeling

Na het snijden van de film wordt deze belijmd door weer een andere machina aan de aluminium ring. Vervolgens gaan de vellen die Coated worden, naar de spuiterij. Hier worden ze in een machine besproeid met een speciale coating. Naast de bekende vellen zoals Ambassador, Emperor, Pinstripe, worden er ook heel veel andere vellen gemaakt. Dit gebeurt op de Custom Afdeling. Hier worden pauken vellen gemaakt voor o.a. het Nederlandse bedrijf Adams. Maar ook banjo vellen en conga vellen. Ook worden er vellen helemaal custom op bestelling gemaakt. Bijvoorbeeld voor afwijkende maten of van 5 meter doorsnee voor Cirque Du Soleil.

remo 7 remo 8 remo 9

Opslag

Voordat de vellen worden opgeslagen, worden ze eerst allemaal met de hand geïnspecteerd. Vellen die afgekeurd woerden worden gerecycled in de fabriek zelf. Alle vellen worden opgeslagen zonder logo. Pas op het laatste moment worden de logo’s erop geprint. Dit komt omdat de vellen op verschillende manieren verstuurd moeten worden. Bijvoorbeeld op grote stapels voor Yamaha of Pearl. Met hun eigen logo erop. Of in dozen voor de retail. Naast het produceren van vellen doet Remo nog meer. In dezelfde fabriek worden er een volledige line up percussie-instrumenten gemaakt. Daarnaast produceert Remo ook de drumpads voor de Roland V-drums. Als afsluiting van de tour kregen we een percussie workshop waar iedereen z’n creatieve kant kon laten zien.

remo 10 remo 11 remo 12