🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Een tweedehands gitaar kopen: waar moet je op letten?

  • 4 min leestijd

Ben je van plan om een tweedehands gitaar te kopen? Goed idee want een tweedehands gitaar heeft voordelen t.o.v. een nieuwe gitaar. Je kan een instrument van hoge kwaliteit aanschaffen tegen een lagere prijs en natuurlijk is het kopen van een tweedehands muziekinstrument een duurzame keuze! Zowel voor beginners als voor ervaren muzikanten kan het dus een goed idee zijn om een tweedehands gitaar te kopen, maar zijn er ook een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. In deze blog bespreken we wat belangrijke dingen die je kunt meenemen in het uitzoeken van een tweedehands akoestische of elektrische gitaar.

 

Bepaal wat voor een tweedehands gitaar je wilt kopen

Door van tevoren je doelen vast te stellen maak je de zoektocht voor jezelf een stuk overzichtelijker. Je denkt na over welk genre je wilt spelen en welke type gitaar je daarvoor nodig hebt. (Akoestisch, elektrisch, klassiek, heavy metal of pop.) Naast het type gitaar kun je je afvragen of je specifieke functies nodig hebt zoals bijvoorbeeld een elektrische gitaar met vibrato.

Ga je je gitaar gebruiken voor optredens, opnames of gewoon voor bij het kampvuur? Als je goed in je hoofd hebt wat je nodig hebt dan kun je al veel gitaren afstrepen en zal de zoektocht naar de juiste tweedehands gitaar makkelijker en overzichtelijker worden.

 

Doe onderzoek naar merken en modellen

Als je beter voort jezelf hebt bepaald wat je nodig hebt dan zul je vanzelf op bepaalde merken en modellen uitkomen. Het is dan handig om onderzoek te doen naar deze merken en/of modellen. Er zijn merken die bekend staan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid en merken die minder goed bekend staan.

Gitaar verschillende modellen

Er zijn genoeg forums en reviews te vinden op het internet en uiteraard kun je altijd advies inwinnen bij je lokale muziekinstrumentenwinkel of bij een ervaren gitarist/gitaarleraar die je kent. Uiteraard zoek je ook de nieuwprijs van de gitaar die je op het oog hebt en kijk je naar de originele specificaties zodat je weet of de gitaar compleet is of dat er misschien iets aan verbouwd is.

 

Controleer de algehele conditie van de tweedehands gitaar

Al je eenmaal een specifieke gitaar op het oog hebt is het zeer belangrijk om de algehele conditie van het tweedehands muziekinstrument te bepalen. Kijk goed of er krassen, deuken of barsten te zien zijn op de body of hals van de gitaar. Krasjes en deukjes hoeven helemaal niet erg te zijn en zullen weinig zeggen over de klank maar het kan wel wat zeggen over hoe er met het instrument is omgegaan.

kapotte gitaar

Ook kan het de waarde bepalen. Deze is dan vaak wat lager maar soms bij vintage modellen is de playwear juist erg geliefd en sommige gitaren (relics) worden zelfs nieuw zo aangeleverd. Hierbij komt de kennis die je over het model hebt opgedaan goed van pas. Controleer verder de mechanieken, brug en andere onderdelen. Kijk bijvoorbeeld ook even of de stemmechanieken nog soepel draaien. Uiteraard kan het een goed idee zijn om een ervaren gitarist mee te nemen als je zelf twijfelt of je wel de juiste kennis hebt.

 

Controle van de hals en de fretten van de tweedehands gitaar

Een goede conditie van de hals van een gitaar is een van de belangrijkste dingen. Controleer of de hals van de gitaar recht is. Iets te hol of bol is niet persé erg want dat kan dan in de meeste gevallen nog wel goed afgesteld worden. Een groot voordeel van een tweedehands gitaar kopen bij jouw lokale muziekwinkel is dat je altijd verzekerd bent van een perfect afgesteld instrument.

gitaarhals

Mocht de hals echt krom zijn dan kun je het instrument beter niet kopen. Dit is meestal niet te verhelpen en de gitaar zal niet meer goed bespeelbaar zijn. Ook de staat van de frets is erg belangrijk. Controleer ze op slijtage en inkepingen. Frets moeten na verloop van tijd vervangen worden omdat versleten frets ten koste gaan van de bespeelbaarheid en de intonatie van de gitaar, en dat is best en dure ingreep.

 

 

Controleer de elektronica van de elektrische gitaar

Als je een elektrische gitaar tweedehands wilt aanschaffen dan is het natuurlijk ook erg belangrijk dat de elektronica goed werkt. Test de pick-ups (elementen), schakelaars, potmeters en de jackaansluiting. Sluit de gitaar aan en luister of er geen ongewenste kraakjes of een ruis te horen is.

gitaar pickups

Check even of je vrij kunt bewegen zonder dat de jackaansluiting kraakt en draai even aan alle schakelaars. Uiteraard is je tweedehands gitaar bij jouw lokale muziekwinkel al helemaal gecontroleerd en zo nodig gerepareerd maar als je bij een particulier koopt is het ook nu misschien handig om een ervaringsdeskundige mee te nemen.

 

Controleer de geschiedenis van het tweedehands instrument

Probeer altijd te achterhalen wat de geschiedenis van de gitaar is. Zijn er onderdelen vervangen of zijn er reparaties uitgevoerd? Je krijgt zo een goed beeld over hoe er met de gitaar is omgegaan en dan zul je niet voor verassingen komen te staan. Net als bij een tweedehandsauto zegt goed onderhoud vaak meer over de tweedehands gitaar dan de leeftijd!

 

De tweedehands gitaar uitproberen!

Het allerbelangrijkste bij het kopen van een tweedehands gitaar, of eigenlijk elk muziekinstrument, is om de gitaar te bespelen. Je wilt een gitaar kopen die lekker speelt en klinkt en er is maar één manier om daar achter te komen. Neem je tijd om uitgebreid akkoorden, riffs en technieken te proberen zodat je weet hoe de gitaar klinkt en aanvoelt.

jazz guitarist

Check ook de intonatie op de twaalfde fret met behulp van een stemapparaat en kijk of de actie (snaarhoogte) van de snaren fijn is afgesteld. Bij een elektrische gitaar check je goed alle verschillende sounds door te wisselen van pick-ups en door de toonregeling te gebruiken.

 

 

Conclusie

Een tweedehands gitaar kopen kan een voordelige en duurzame keuze zijn, maar let altijd goed op wat je koopt. Uiteraard ben je bij Music All In altijd verzekerd van een tweedehands gitaar die in uitstekende conditie verkeerd en perfect staat afgesteld. Mocht je een tweedehands gitaar kopen bij een particulier, neem dan alle bovenstaande punten extra in acht! Klik op de link voor ons actuele aanbod aan tweedehands gitaren of kom langs in de leukste muziekwinkel van Noordwijk om de tweedehands gitaren meteen uit te proberen!

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z