🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Hoe leer je songteksten uit je hoofd?

  • 6 min leestijd

Je bent zanger(es) maar je hebt altijd songteksten nodig omdat je de teksten maar niet uit je hoofd kan leren. Balen, want echt professioneel ziet het er natuurlijk niet uit zo’n lessenaar of een tablet voor je neus. Toch is teksten uit je hoofd zingen minder moeilijk dan je denkt. Met de juiste trucjes en genoeg herhaling kan iedereen zijn songteksten uit zijn hoofd leren. Ook jij!

Luie hersenen

Het is niet zo gek dat de meeste mensen moeite hebben om teksten of andere dingen uit hun hoofd te leren. Vroeger, toen mensen nog niet konden schrijven kwam alles op onthouden aan. Sinds dat we dingen kunnen opschrijven om ze te kunnen onthouden is ons geheugen een stuk luier geworden. Met de komst van nieuwe technologie, zoals het internet hoef je eigenlijk helemaal niks meer uit je hoofd te leren. Je typt even iets in op Google en in een nanoseconde weet je alles wat je weten wilt.

Tablet with Google

Omdat we zo weinig uit ons hoofd hoeven te leren worden we er steeds slechter in. Onthouden is een kwestie van trainen door herhalingen en als je dit nooit doet dan wordt onthouden steeds lastiger. Van ‘primitieve’ volkeren die geen gebruik maken van de nieuwste technologie is ook bekend dat ze veel beter kunnen onthouden dan mensen die wel van al deze faciliteiten gebruikmaken.

 

Leren onthouden in het onderwijs

Ook in het onderwijs is er een tijd geweest dat men het nogal achterhaald vond om dingen uit je hoofd te moeten leren. Je kan alles toch snel opzoeken dus waarom zou je ze nog uit je hoofd leren? Inmiddels zijn we daar wel van terug. Het is geen fijn idee om van alles maar afhankelijk te zijn van het internet of boeken waarin je iets moet opzoeken. Het is handig om parate kennis te hebben en het is goed voor je hersenen om ze te blijven trainen.

 

Uit je hoofd zingen

Zoals hierboven al beschreven is ziet het er niet heel erg professioneel uit om van een blaadje af te zingen, of te spelen want dit geldt natuurlijk ook voor het onthouden van muziek/akkoordenschema’s. Naast dat het er niet zo ‘cool’ uitziet zijn er meer argumenten om ervoor te kiezen om het uit je hoofd te doen. Je kunt je bijvoorbeeld veel makkelijker en vrijer bewegen op het podium wat de performance natuurlijk ten goede komt.

Ook maak je makkelijker contact met je medemuzikanten als je niet steeds je ogen gericht hoeft te houden op de tekst. En je kunt je volledig focussen op het zingen van de tekst als je het uit je hoofd doet. Anders is een gedeelte van je hersenen altijd bezig met kijken op een blaadje waar je bent. Als je hersenen daar niet mee bezig hoeven te zijn kun je je dus veel meer focussen op de zang en beter inleven in de tekst die je zingt.

singer with lyrics

Uiteraard zijn er grenzen aan dingen uit je hoofd leren. Als er bijvoorbeeld aanpassingen zijn in de muziek of tekst dan is het wel heel handig om even een spiekbriefje te gebruiken, anders is de kans wel groot dat je dat gaat vergeten tijdens je performance.

Ook is er een grens aan het aantal songs dat je kunt onthouden, al is dit voor iedereen anders en hoe beter he traint hoe meer je kunt onthouden.  Als je met een coverband een repertoire hebt van honderden nummers dan zal voor de meeste mensen moeilijk worden om alles uit het hoofd te doen. Zeker de nummers die niet zo vaak op de set staan, want hoe minder herhaling hoe moeilijker het wordt.

Hoe begin je met teksten instuderen?

Iedere zanger(es) heeft zijn of haar eigen manier om teksten uit het hoofd te leren. De ene manier werkt voor de één beter dan voor de ander maar er is een aantal strategieën die voor de meeste mensen werken. Het maakt wel een groot verschil of een song helemaal nieuw voor je is of dat je het nummer al vaker gehoord hebt en al een beetje kent. Van veel nummers die je vaak op de radio hoort heb je misschien al gedeeltjes van de tekst opgeslagen. Het is vaak moeilijk om op een eerste zin te komen maar als je die hoort dan zing je vaak de tweede er zo achteraan.

 

Een bekend nummer uit je hoofd leren

Een goede manier om zo’n nummer uit je hoofd te leren is door het eerste eens helemaal uit te schrijven. Het liefste gewoon ouderwets met een pen, want dan sla je dingen beter op dan dat je ze typt. Nadat je dit gedaan hebt ga je eerst de eerste zin opschrijven van het refrein en elk couplet. Meestal komt de rest van de tekst zo uit je geheugen tevoorschijn als je de eerste zin leest.

Songwriter

Ga hier nu mee oefenen. De eerste zin moet als trigger fungeren voor de rest van het couplet of refrein. Als dit goed gaat dan schrijf je alleen nog maar de eerste zin van het eerste couplet op, en de eerste zin van het refrein. Zo moet de laatste zin van een couplet of refrein de trigger worden voor de eerste zin van het volgende gedeelte.

Als dit ook goed gaat dan is het nog maar een kleine stap naar het volledig uit je hoofd leren van de songtekst. Omdat ieder couplet nu als geheel in je hersenen zit opgeslagen is het ook makkelijker te herstellen als je de mist in gaat. Als je het verkeerde couplet inzet maak je het gewoon af en dan pan je het eerdere couplet daarna gewoon weer op. De meeste mensen in het publiek zullen het waarschijnlijk niet eens opmerken.

 

EEN ONBEKEND NUMMER INSTUDEREN

Maar hoe ga je te werk als je een nieuw of onbekend nummer moet instuderen? Zorg er in ieder geval voor dat je weet wat je zingt! Bestuur de tekst goed en weet wat je gaat zingen. Natuurlijk is dat met de ene tekst makkelijker dan bij de anderen. Sommige teksten kunnen van alles betekenen of zijn gewoon niet te doorgronden. Uiteraard kun je op internet zoeken waar teksten over gaan, maar let wel op dat je er niet volledig vanuit kunt gaan dat alles wat er op het internet staat betrouwbaar is..

verbindingen in hersenen

Als je niet kunt vinden waar een tekst over gaat, geef er dan je eigen interpretatie aan. Ook al klopt dit misschien niet, je zult de tekst er makkelijker van gaan onthouden. Door tekst een betekenis mee te geven of te koppelen aan een afbeelding (in je hoofd) maak je meer verbindingen in je hersenen. Hoe meer verbindingen je maakt, des te makkelijk is het om te onthouden.

Meezingen of niet?

Probeer zo vaak mogelijk naar een nummer te luisteren als je de tekst ervan wilt instuderen. Zing niet meteen mee maar luister! Als je meteen meezingt dan maak je er je eigen ding van en hoor je ook de originele tekst niet goed.

Je kan wel playbacken. Door te playbacken neem je actief waar en voel je ook waar de adempauzes zitten. Als je daarna zelf gaat zingen zing je ook niet mee maar luister je eerst en zing je zelf daarna de tekst. Zin voor zin aan het begin. Daarna probeer je meerdere zinnen, gevolgd door het hele couplet. Vergeet niet dat het veel tijd en inspanning kan kosten om het onder de knie te krijgen! Het nummer waar je mee begint kost het meeste tijd. Daarna zal jet steeds iets sneller en makkelijker gaan.

songwriter in studio

Wat ook erg belangrijk is: oefen op meerdere plekken. Als je maar op één of twee plekken gewend bent om te oefenen dan is de kans groot dat het op een andere plek (het podium) veel moeilijker zal gaan om de teksten uit je hoofd te zingen.

Als je zenuwachtig bent voor een optreden dan kan het zo zijn dat het ook veel moeilijker gaat om teksten uit je hoofd te zingen. Een goede tip is om de eerste twee nummers in de kleedkamer uit je hoofd op te schrijven. Je wordt dan een stuk rustiger en je hersenen gaan op scherp staan. Ook zitten de eerste twee nummers nu vers in je geheugen en lepel je ze op het podium zo op. Als het goed is moeten de andere songs er nu ook eenvoudig achteraankomen.

 

Fonetische teksten zingen

Als je na al het oefenen het een keer toch echt niet meer weet tijdens een optreden dan kun je altijd nog voor een beetje fonetisch Engels gaan (Als je in het Engels zingt.) Ook dit zullen de meeste mensen niet doorhebben en zelfs als ze het doorhebben is het altijd nog beter dan stilvallen. Als je doorhebt dat het werkt zul je ook rustiger worden en sneller weer op de originele tekst komen!

Zitten je teksten er helemaal in maar mis je nog het juiste instrument voor jouw performance? Onze collectie muziekinstrumenten is zeer groot en we hebben ook altijd een ruime voorraad met de mooiste tweedehands muziekinstrumenten! Kijk eens rond op de site of kom gezellig koffie drinken in onze muziekwinkel in Noordwijk!

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z