🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Hoe word je een songwriter?

  • 4 min leestijd

Als je een muziekinstrument leert bespelen komt er vast een moment dat je behoefte krijgt om je eigen muziek te gaan schrijven. Maar hoe moet dat eigenlijk? En of je nu gewoon liedjes voor jezelf wilt schrijven, of eigenlijk een professionele carrière als songwriter ambieert, met deze blog gaan we je in ieder geval een beetje op weg helpen!

 

Beginnen met songwriting

Waar te beginnen? Dat is voor de meeste mensen toch wel de grote vraag. Wees je er in ieder geval van bewust dat het een leerproces zal zijn. Ga er niet vanuit dat je meteen de eerste keer een nummer 1 hit zult schrijven. Als je online gaat zoeken dan zul je vast wat regeltjes, do’s en don’ts tegenkomen die je kunnen helpen. Kijk wel uit dat je niet te veel met alleen maar regeltjes bezig bent. Dan zal er niet snel een creatief resultaat uit voortkomen.

Songwriter guitar

Toch is het wel handig om een aantal ‘richtlijnen’ in acht te nemen zodat er wel muziek ontstaat die voor het grootste gedeelte van de mensen behapbaar is en makkelijk in het gehoor ligt. Eén ding is zeker: songwriting is iets wat je moet leren door het veel te doen en veel te oefenen. Ook moet je je bedenken dat de meeste songwriters van de 100 songs die ze schrijven er maar 20 afmaken. En daarvan uiteindelijk maar 10 demo’s maken waarvan er misschien maar één wordt uitgebracht.

 

Muziek componeren

De meeste popmuziek bestaat uit twee dingen: muziek en tekst. Voor het componeren van muziek is het handig als je een instrument kunt bespelen zoals een piano of een akoestische gitaar. Songwriting zonder instrument kan wel tot op zekere hoogte maar het is veel moeilijker om je ideeën dan uit te werken of vast te leggen.

Het kan ook zeker geen kwaad om je een beetje in de muziektheorie te verdiepen. Muziek schrijven kan grotendeels op gevoel maar het wordt wel een stuk makkelijker als je wat weet van muziektheorie. Je snapt beter hoe akkoordenschema’s werken en waarom, en je leert er ook juist van om met creatieve wendingen te komen.

Neem ook altijd alle ideetje op die spontaan in je opkomen. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone waar je audio terplekke mee kunt opnemen, dus ook als je bijvoorbeeld net onderweg bent op de fiets. Zonde als je nou net die wereldhit bent vergeten als je thuiskomt.

 

Teksten schrijven

Natuurlijk is de manier van teksten schrijven een heel persoonlijk iets. Sommige mensen zeggen direct waar het op staat, terwijl andere songwriters zoeken naar metaforen en gezegden. In principe is alle goed natuurlijk maar wees kritisch voor jezelf en probeer eerder opgeschreven zinnen te verbeteren. Kijk naar welke rijmschema’s goed werken en zoek naar synoniemen.

Of je eerst een tekst schrijft of eerst muziek is iets wat je zelf moet gaan uitvinden. Probeer het beide eens en kijk wat er voor jou het beste werkt. Misschien werkt het allebei wel en heb je de ene keer een geniale zin waar je een liedje omheen maakt, en heb je de andere keer een briljante melodie in je hoofd die je nog moet omzetten in tekst.

Guitar and writing book

Zorg er als songwriter voor dat je ook altijd iets hebt om ideetje in op te schrijven want ook een geniale zin of een mooi woord kan je overal tegenkomen. Ook hier kan een smartphone prima van pas komen, of je werkt liever met een ouderwets opschrijfboekje.

 

Je eigen songs opnemen

Natuurlijk wil je je eigen songs graag vastleggen doormiddel van een opname. Dit kan je op meerdere manieren doen. Heel simpel weer met je smartphone natuurlijk, of je gaat naar een professionele geluidsstudio. Dit laatste is vaak erg duur en gelukkig ook niet meer zo noodzakelijk vandaag de dag. Je kunt vrij eenvoudig voor niet al teveel geld een homestudio aanschaffen/inrichten zodat je gewoon thuis goede opnames kunt maken.

Music studio

Hoe je je songs gaat opnemen is ook iets om over na te denken. Je kunt het klein houden of al helemaal aankleden, en doe je alles zelf of kun je voor sommige instrumenten of voor bijvoorbeeld de zang beter andere muzikanten inhuren?

 

Omdat er maar weinig mensen in de muziekindustrie zijn die door slecht gemixte opnames heen kunnen luisteren is het goed afmixen van een song ook erg belangrijk. Mixen is een vak apart wat je zeker kunt leren maar dat kost wel veel tijd en misschien kun je je tijd beter gebruikten voor het creeren van goede songs. Laat je liedjes in dat geval door een professional mixen.

 

 

Hoe verkoop je je songs als songwriter?

Het onder de aandacht brengen van je werk is misschien nog wel moeilijker dan het schrijven zelf. Het is altijd goed om je nummers naar bekende publishers of muzikanten te sturen, maar meestal blijven de songs niet beluisterd in de mailbox steken. Het is dus de zaak om te netwerken. Probeer writercamps bij te wonen om mensen uit de industrie te ontmoeten of probeer een sessie bij te wonen van een andere songwriter of artiest. Uiteraard kun je ook altijd zelf proberen je songs uit te brengen.

writers camp

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog weer een stukje dichter bij je doel gekomen om eigen liedjes te gaan schrijven. Er zijn online trouwens ook veel video's te vinden van bekende songwriters die vertellen over hun ervaringen en strooien met goede tips and tricks. Op YouTube kun je ook eens zoeken naar ultimatesongwritinglessons.com voor allerlei handige korte lesjes. 

Inspiratie opdoen? Kom eens langs bij Music All In, de leukste muziekwinkel van Nederland en raak geïnspireerd door het ruime aanbod aan muziekinstrumenten. Ook voor tweedehands muziekinstrumenten kom je naar Music All In of bekijk het aanbod snel op de website.

 

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z