z

Jouw tweedehandsmuziekinstrumentverkopen? Meer info op onze inkooppagina

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Alles over Bol PIano's & Music All In

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Koopgids Digitale Piano

Digitale piano kopen

Je hebt besloten dat je een digitale piano wilt aanschaffen! De afweging tussen een akoestische- en een digitale piano heb je dus waarschijnlijk al gemaakt, maar nu moet je nog kiezen welke digitale piano het wordt. Een lastige keuze want het is toch een serieuze aanschaf en er zijn zoveel modellen en merken verkrijgbaar. Maar…geen man overboord. Met deze blog helpen wij jou de juiste keuze te maken!

 

Wat is eigenlijk een digitale piano?

De term ‘digitale- of elektrische piano’ geeft nogal wat verwarring. Dit komt omdat in theorie ook keyboards en synthesizers hieronder zouden kunnen vallen. Dit is echter niet wat er bedoeld wordt als men spreekt over een digitale piano.

Met een digitale piano bedoelen we een elektrische variant van de piano die de akoestische piano zo natuurgetrouw mogelijk probeert te imiteren. Niet alleen qua sound maar ook qua speelbeleving.  

De toetsen van een digitale piano worden verzwaard zodat het lijkt alsof je op een elektrische piano speelt en het geluid is vaak zo goed dat het soms nog maar moeilijk is te onderscheiden van een akoestische piano. 

En al zou de digitale piano misschien nooit 100 procent klinken als een akoestische, de elektrische variant heeft wel een paar grote voordelen. Zo hoef je de piano nooit te stemmen en kun je het volume regelen zodat je kan oefenen zonder de buren boos te maken. Je kan zelfs met een hoofdtelefoon oefenen zodat helemaal niemand er last van hoeft te hebben.  

Ook is de piano makkelijker te vervoeren, zitten er vaak meerdere geluiden in en kun je ze vaak aansluiten op je computer om op te nemen. Ook niet onbelangrijk is dat ze in aanschaf vaak een stuk goedkoper zijn.

 

Thuis of voor live-optredens

Stage Piano vs. Digitale Piano

Het is belangrijk om te bedenken of je de digitale piano alleen thuis wilt gebruiken of voornamelijk voor optredens. In het laatste geval is het namelijk beter om voor een stage piano  te gaan. Een stage piano is ook een digitale piano maar dan zo compact mogelijk gemaakt zodat je hem makkelijk kunt vervoeren en hij weinig plek inneemt in de auto. 

Stage piano’s bevatten verder meestal geen speakers of alleen speakers waarvan de kwaliteit niet zo goed is. Dit komt omdat de piano echt bedoeld is om aan te sluiten op externe speakers. Meestal op een PA-set bij live optredens. Grote speakers zijn dus helemaal niet nodig en zijn alleen maar onnodig zwaar wat weer ten kosten gaat van het gemak bij het vervoeren.  

De beste modellen stagepiano’s worden eigenlijk allemaal gemaakt door het merk Nord en je komt in het professionele circuit ook maar weinig andere merken tegen. Toch zijn er ook zeker goede en goedkopere alternatieven van andere merken op de markt. 

Als je de digitale piano vooral thuis wilt gebruiken is het wel zo makkelijk om voor een ‘gewone’ digitale piano te gaan. Deze hebben een mooiere behuizing en zelf goede speakers aan boord. Voor wie de ruimte heeft zijn er ook digitale vleugels verkrijgbaar!

 

Aantal toetsen

Er zijn verschillende digitale piano’s met een verschillend aantal toetsen verkrijgbaar. Een akoestische piano heeft 88 toetsen en het beste is dus ook om voor een digitale piano met 88 toetsen te gaan. Het is dan makkelijker omschakelen van akoestisch naar elektrisch en je kunt ook alle octaven spelen. Eigenlijk ga je dus alleen maar voor minder toeten als je geen ruimte hebt voor een piano met 88 toetsen. 

 

Aanslaggevoeligheid

Weighted Hammer Action

De meeste digitale piano’s hebben aanslag-gevoelige toetsen. Het is ook te allen tijde aan te raden om daarvoor te kiezen. Alleen dan reageren de toetsen namelijk op de intentie waarmee ze worden ingedrukt. Je kan zo dus noten hard en zacht spelen, net zoals op een akoestische piano. Het werkt met een ingebouwd systeem die meet hoe hard of zacht je de toets indrukt en daar dan de juiste geluidssample aan verbindt. Hoe hoger de kwaliteit van de piano, hoe beter en uitgebreider dit systeem is.

Het materiaal van de toetsen zelf hebben ook invloed op de speelervaring. Bij de goedkopere modellen zijn ze meestal van kunststof en worden ze ergens mee verzwaard. Bij de duurdere modellen wordt vaak een combinatie van hout en kunstivoor gebruikt zoals bij akoestische piano’s.

  

Wat is er nog meer belangrijk om op te letten?

Verder is er nog een aantal dingen waarop je kunt letten bij de aanschaf. Hierbij gaat het vooral om de functies die een digitale piano kan hebben en waarbij je zelf moet afwegen of je die nodig hebt. 

  • MIDI-out:met deze functie kun je de piano gebruiken als MIDI-keyboard en zo gebruiken voor je DAW. (digital audio workstation).
  • Geluiden:je hebt digitale piano’s met veel of weinig verschillende sounds. Sommige hebben alleen verschillende piano- of vleugelgeluiden terwijl anderen ook geluiden van andere instrumenten aan boord hebben. Vaak is bij een digitale piano met minder geluiden de kwaliteit van die geluiden wel beter.
  • Opnamefunctie: sommige digitale piano’s hebben een opnamefunctie zodat je jezelf kan opnemen. Dit kan heel handig zijn bij het oefenen.
  • Lesfunctie: er zijn digitale piano’s die ingebouwde lesmethodes hebben. Doormiddel van een ingebouwd lcd-scherm of lampjes wordt er aangegeven wat je moet spelen. 
  • Begeleidingsfuncties: de piano heeft voorgeprogrammeerde functies met ritmes of arrangementen die kunnen reageren op wat jij speelt. Ook dit is handig als je aan het oefenen bent.
  • Externe audio aansluiten: bij sommige digitale piano’s kun je makkelijk een extern audioapparaat zoals je telefoon aansluiten zodat je muziek kunt afdraaien om mee te spelen.

 

Welk merk moet ik kiezen?

Het moeilijkste is misschien nog wel het kiezen tussen de merken. Bij het kiezen tussen de merken is het goed om te weten wat de beste merken zijn, maar uiteindelijk komt het toch neer op smaak. Je zal zelf moeten ervaren welke piano het fijnste speelt en/of het mooiste klinkt. De twee grootste merken die de beste digitale piano’s maken zijn Roland en Yamaha. Iets kleinere spelers die ook goede digitale piano’s maken zijn Casio en Korg

 

Digitale Piano Speakers

Speakers

Zolang je de piano niet gaat aansluiten op externe speakers is de kwaliteit van de ingebouwde speakers van groot belang. Er zijn redelijk goede goedkopere digitale piano’s die best fijn spelen maar waarbij de kwaliteit van de speakers het echt laat afweten en dat is erg zonde. De uiteindelijke klank van de piano is dan niet best en dat is toch eigenlijk wel zo’n beetje het belangrijkste van het instrument. De digitale piano’s van Roland en Yamaha staan er om bekend dat ze erg goede speakers hebben en klinken daarom meestal ook fantastisch. 

 

Smaak

Waar je uiteindelijk voor kiest is natuurlijk toch een kwestie van smaak en uiteraard wat je budget is. Maak voor jezelf een lijstje met wat je belangrijke functies vindt en kijk wat je dan kan aanschaffen in de prijsklasse die in je budget past.

Zodra je een digitale piano op het oog hebt, kan je het beste even naar onze winkel in Noordwijk komen. Dan mag je hem een keer uitproberen. Ervaar het geluid en merk hoe gebruikersvriendelijk (of niet) de functies zijn. Pas daarna kan je echt zeker weten dat je de perfecte digitale piano gevonden hebt. Zo niet, dan helpen we je graag verder bij je zoektocht naar het lekkerst spelende en/of allermooiste klinkende instrument. Succes!

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z