🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Tips voor de beginnende drummer!

  • 4 min leestijd

Drummen lijkt je één van de tofste dingen om te doen en dat snappen wij, want drummen is ook helemaal geweldig! Als je voor jezelf besloten hebt dat je wilt leren drummen, dan is vaak wel de vraag: hoe en waar begin ik? Heb ik een drumstel nodig en wat voor één? Ga ik les nemen online of drumlessen bij een muziekschool? Of kan ik het helemaal zelf? Misschien met de juiste ‘drummen voor beginners’ lesboeken? Om je op weg te helpen maakten wij een lijst met tips om je een superstart te geven. Zo ben jij binnen de kortste keren de nieuwe Dave Weckl, Travis Barker of Stewert Copeland.


drumstel 

1. Maak een stappenplan om te leren drummen!

Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, is een duidelijk stappenplan een must! Belangrijk is dat je je daarna ook aan je persoonlijke stappenplan houdt en je onderweg niet laat afleiden! Jouw stappenplan moet bestaan uit realistische en haalbare doelen.

Denk trouwens niet dat het ooit te laat is om te beginnen. Leren drummen op latere leeftijd kan prima. Misschien duurt het soms wat langer om bepaalde dingen onder de knie te krijgen maar als je op latere leeftijd wil leren drummen dan weet je wel heel goed wat je wilt, en heb je waarschijnlijk dus ook de goede motivatie en discipline om te oefenen.

 

Jouw persoonlijke stappenplan om te leren drummen zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

 

  • Als je nog niet in het bezit bent van een drumstel dan is eigenlijk stap 1 om er ééntje aan te schaffen. Lees de blog: 'Welk drumstel heb je nodig als je start met drummen' om je te helpen bij je keuzen van het juiste drumstel. Daarna is het erg belangrijk dat je, voordat je meteen begint te slaan, even de tijd neemt om je drumstel af te stellen op jouw lichaamslengte. Een goede houding is namelijk erg belangrijk bij het drummen en begint bij een goed afgesteld drumstel.

  • Neem een goede lichaamshouding aan. Je drumstel is nu perfect afgesteld op jouw lichaamslengte maar daarmee ben je er nog niet. Leer jezelf vanaf het begin aan goed recht te zitten zodat je later geen rugklachten ontwikkelt.

  • Leer hoe je je drumstokken goed vasthoudt. Ook dit is handig om vanaf het begin af aan goed aan te leren zodat je de verkeerde positie tijdens het drummen niet later weer moet afleren.

  • Het is een goed idee om drumlessen te nemen zodat je een persoonlijke coach hebt die in de gaten houdt of je op de goede manier bezig bent. Maar drumlessen zijn duur en je hebt net een drumstel aangeschaft dus we snappen dat je misschien liever zelf aan de slag gaat. Begin in dat geval met de basis slagtechnieken op de snaredrum.

  • Maak nu je voeten vertrouwd met de drumpedalen. Het bass- en hihatpedaal moeten natuurlijk aan gaan voelen.

  • Ga nu aan de slag met een paar basisbeats, sequenties en paradiddles. Maak hiervoor een apart schema, niet te uitgebreid, en zorg dat je regelmatig oefent.

  • Ga aan de slag met drumfills. Ook hiervoor maak je een overzichtelijke lijst waar je kunt afstrepen als je ze helemaal onder de knie hebt.

  • Zoek een paar eenvoudig songs uit en probeer deze helemaal mee te leren drummen.

  • Oefen nu regelmatig al je beats met metronoom om je timing perfect te maken.

  

2. Houd je drumsticks op je juiste manier vast

Het is belangrijk dat je je drumsticks op de juiste manier vast leert houden zodat je later geen foute houding af hoeft te leren. Het is daarom ook een essentieel onderdeel van je persoonlijke stappenplan om te leren drummen. Eigenlijk is er niet één juiste houding maar er zijn meerdere bekende grepen. Je hebt de Amerikaanse, de Duitse, de Franse of traditionele greep.

drumsticks

De meeste drummers kiezen voor de Amerikaanse greep. Deze is namelijk vrij gemakkelijk te leren en is ongecompliceerd. Je leert zo een goede combinatie van kracht en controle ontwikkelen. Vergeet intussen de juiste zithouding niet! Weet je niet welke drumsticks je nodig hebt? Er zijn nogal veel verschillende maten verkrijgbaar. Als beginnende drummer is het slim om voor de meest standaardmaat 5A te gaan. Later kun je natuurlijk ook andere diktes gaan proberen en opzoek gaan naar de perfecte stick voor jouw speel en/of muziekstijl.

 

3. Oefen voor het drummen op onafhankelijkheid van handen en voeten

Een van de moeilijkste maar wel leukste dingen bij het drummen is om te leren je ledematen onafhankelijk van elkaar verschillende drumritmes te laten spelen. Eigenlijk splits je jezelf in vieren zodat je armen en benen allemaal totaal verschillende taken kunnen uitvoeren. Dit vergt veel training, discipline en geduld. Oefeningen en doelen hiervoor zijn essentieel in je persoonlijke stappenplan.

 

4. Werk aan je timing met metronoom!

Als drummer heb je niet alleen de taak om het ritme aan te geven, je bent ook de bewaker van het juiste tempo! Misschien heb je het idee dat je het juiste tempogevoel al van nature hebt. Uiteraard heeft de een dat van nature al meer mee dan de ander maar in de praktijk kan er altijd nog een hoop verbeterd worden.

metronoom

Ook is het een kwestie van training van je armen en benen, want je timing kan in je hoofd perfect zijn, de uitvoering door je ledematen tijdens het drummen is vaak een heel ander verhaal. Een metronoom heeft in ieder geval wel een perfecte timing en dus is dit ook het ideale apparaat om je te helpen dit ook te ontwikkelen. Om goede te leren drummen oefen je dus vaak en VEEL met metronoom!

 

 

5. Denk als drummer aan gehoorbescherming en voorkom doofheid!

drummer with ear protection

Het is een feit dat een akoestisch drumstel als deze bespeeld wordt te veel decibel veroorzaakt om zo dicht met je oren op te zitten. Dit veroorzaakt geheid gehoorschade en dat wil je als muzikant natuurlijk koste wat het kost voorkomen! Vergeet daarbij ook niet dat gehoorschade onomkeerbaar is! Speel dus altijd met gehoorbescherming. Er zijn veel verschillende varianten beschikbaar, van simpele oordopjes tot complete in-ear-monitorsystemen.

Hopelijk kun je op deze manier een goede start maken met leren drummen! Ben je nog op zoek naar een drumstel? Kijk eens in ons aanbod tweedehands drumstellen voor gunstig geprijsde drumstellen en accessoires!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z