🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Top 5 effectpedalen voor elektrische gitaar

  • 5 min leestijd

Het leuke aan de elektrische gitaar is natuurlijk dat je eindeloos veel verschillende soundjes kunt maken. Hiervoor zijn ontelbaar veel verschillende effectpedalen op de markt in talloze uitvoeringen en prijscategorieën. Maar waar moet je beginnen als je nog geen effectpedalen in je bezit hebt? Wat zijn de belangrijkste en meest voorkomende gitaareffecten? En welk model of merk kies je? Om je op weg te helpen maakten wij een top 5 effectpedalen voor de elektrische gitaar!

 

Nummer 1: Ibanez Tubescreamer

Een van de belangrijkste effecten voor de elektrische gitaar is het overdrive pedaal. Dit is een effect wat je gitaar laat scheuren en in deze categorie vallen ook het distortionpedaal en de fuzz. Ze werken allemaal op hun eigen manier en geven allemaal net een andere vorm van oversturing. Het overdrive pedaal simuleert vooral het effect van een gitaarversterker die door het harde volume overstuurt. Dit kun je dus ook bereiken door je buizenversterker heel hard te zetten maar dat heeft vaak als bijkomend effect dat het volume ondragelijk is.

Ibanez Tube Screamer TS9

Veel gitaarversterkers hebben tegenwoordig een ingebouwde overdrive en ook een pedaal om deze aan en uit te kunnen zetten. In dat geval heb je in principe geen overdrivepedaal meer nodig, echter is het vaak wel fijn om een extra pedaal achter de hand te hebben voor net dat extra randje.

De Ibanez Tubescreamer is al decennialang een van de populairste overdrivepedalen die het effect van een grommende buizenversterker perfect nabootst. Ook in combinatie met een buizenversterker werkt hij perfect waardoor je op een iets lager volume de versterker toch mooi kan laten oversturen. Eigenlijk een must-have voor iedere gitarist. Als je op zoek bent naar nog veel meer oversturing om keihard te kunnen rocken dan is de MXR M75 Super Badass Distortion een goede keuze!

Vind hier meer informatie over de Ibanez Tube Screamer TS9 of de Ibanez Tube Screamer TS808.

 

Nummer 2: MXR M169 Carbon Copy Analog Delay

Op de tweede plek vinden we het delaypedaal. Eigenlijk is het reverb (galm) effect nog wel belangrijker maar er zijn bijna geen gitaarversterkers meer te vinden waar geen reverb zit ingebouwd. Daarom is het delay-effect een van de pedaaltjes die echt past in het ‘basisassortiment’ van de gitarist.

MXR M169 Carbon Copy Analog Delay

Er zijn kortgezegd twee soorten delay-pedaaltjes: het analoge en het digitale effectpedaal. Het analoge delaypedaal neemt het geluidssignaal op en speelt het daarna met vertraging weer af. Het digitale delaypedaal werd later uitgevonden. Deze zet het geluid eerst om in een digitaal geluid en kan het daarna reproduceren. Hoewel het digitale geluid exact het originele geluid kan herhalen, dus zonder kwaliteitsverlies en ook nog eens veel meer mogelijkheden geeft qua instellingen, geven veel muzikanten toch nog steeds de voorkeur aan het analoge effect. Dit komt omdat dit als een ‘warmere’ sound wordt ervaren.

Bij veel gitaristen vind je een analoge en een digitale versie op hun pedalboard. Een erg goed en betrouwbaar analoog effect is de MXR M169 Carbon Copy Analog Delay. De MXR M169 neemt weinig ruimte op je pedalboard in beslag maar geeft veel mogelijkheden qua instellingen en een mooie klassieke warme delaysound.

Vind hier meer informatie over de MXR M169 Carbon Copy Analog.

 

Dunlop GCB95 Cry Baby Wah Wah

Een van de meest iconische geluidseffecten is het wah-wah effect. Sinds het effect is uitgevonden is het niet meer weg te denken en hij wordt gebruikt in diverse soorten muziekstijlen. Het effect verandert de frequenties van het gitaargeluid en creëert zo een geluid wat lijkt op de menselijke stem die ‘wah’ uitspreekt.

Dunlop Cry Baby wah wah

Het pedaal wordt door de gitarist met zijn voet bediend en kan zo zelf het effect besturen. Ook zijn er bestaan er auto-wah’s waarbij de besturing digitaal geregeld wordt, maar voor de meeste gitaristen gaat de voorkeur uit naar voetbediening waarbij je zelf de controle houdt. Een van de pioniers op wah-wah gebied is Jimi Hendrix en de intro van zijn Voodoo Chile (Slight Return) is onlosmakelijk verbonden met dit effectpedaal.

 

De Dunlop Cry Baby is een van de bekendste meest gebruikte wah-wah pedalen die er te vinden is. De Dunlop GCB95 Cry Baby is een verbeterde versie van het origineel waarbij een meer gefocuste high-end en een agressievere, geaccentueerde sweep zijn toegevoegd.

Vind hier meer informatie over de Dunlop GCB95 Cry Baby.

 

Nummer 4: Boss TR-2 Tremolo Effectpedaal

Een fijn tremolo- of vibratopedaal is ook een zeer waardevolle toevoeging aan je gitaareffecten. Een tremolo geeft een warm en ‘schommelend’ effect aan je gitaargeluid en wordt ook veelvuldig ingezet bij zo’n beetje alle muziekstijlen. Ook een tremolo-effect zit in sommige versterkers ingebouwd. Vooral bij oude Fender versterkers zie je ze veel maar het is zeker niet zo standaard als bijvoorbeeld het reverb-effect dat je in bijna elke gitaarversterker wel vindt.

Boss TR-2 Tremolo

In een beetje dezelfde categorie vind je ook het chorus pedaal of de rotovibe-pedalen die tremolo en chorus eigenlijk combineren. Een erg goed en betaalbaar tremolopedaal is de Boss TR-2. Je kunt de intensiteit, snelheid en de wavevorm handmatig aanpassen en zo de tremolo altijd naar eigen wens instellen.

Vind hier meer informatie over de Boss TR-2 Tremolo.

 

 

Nummer 5: Boss TU-3 Chromatische Tuner

Okay, dit is natuurlijk helemaal geen geluidseffect, maar misschien toch wel het meest belangrijke gitaarpedaal op je pedalboard. Al kun je nog zo goed op gehoor stemmen, je wilt dit tijdens je gig toch liever geruisloos doen. Met een pedaltuner doe je dit snel en stil.

De Boss TU-3 is een van de beste en meet gebruikte pedaltuners. Hij is erg nauwkeurig en heeft naast de chromatische tuner ook vele functies voor basgitaar, gitaar of bijvoorbeeld een zevensnarige gitaar. De 21 segment LED-meter heeft een High-Brightness mode zodat deze altijd, en dus ook met fel daglicht, goed te lezen is.

Boss TU-3 Tuner

Naast de normale uitgang heeft hij ook een bypass uitgang. Als je deze gebruikt wordt het signaal niet afgesneden als je het pedaal indrukt en hoor je dus wel wat je doet. Door deze extra uitgang kun je het pedaal dus ook als splitter gebruiken voor bijvoorbeeld twee gitaarversterkers. Zo kan je dus bijvoorbeeld met het pedaal tijdens een optreden kiezen voor alleen een cleane amp of een cleane en een overstuurde amp tegelijk.

Vind hier meer informatie over de Boss TU-3 Tuner

 

Dit was onze top-vijf effectpedalen voor elektrische gitaar. Hij Music All In hebben we ook een hele grote collectie met te gekke tweedehands effectpedalen. Kom eens langs in onze muziekwinkel in Noordwijk om ze te bekijken en proberen, of kijk op onze tweedehands gitaarpagina en bestel ze direct online!

  

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z