🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Welke banjo kopen als beginner: een handige top drie banjo's 2024

  • 5 min leestijd

Je wilt graag banjo leren spelen omdat je misschien al een ander snaarinstrument speelt, zoals bijvoorbeeld gitaar, en je ook eens wat anders wilt. Of gewoon omdat je verliefd bent geworden op die unieke sound van de banjo die vooral veel te horen is in country en bluegrass.

Er zijn best wel wat verschillende soorten banjo’s zoals bijvoorbeeld de vijfsnarige-, tenor- en de gitaarbanjo. We kunnen ons dus voorstellen dat het kiezen van je eerste banjo zo eenvoudig nog niet is. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten banjo’s om je te helpen bij het maken van de juiste keuze en geven je ook een handige top 3 beginnersbanjo’s.

Het unieke geluid van de banjo

De body van de banjo lijkt een beetje op een trommel. Deze is gemaakt van hout of metaal met daar overheen gespannen een dierenvel of vel van kunststof. Aan deze ‘trommel’ is de hals bevestigd. De trillingen van de snaren worden via een houten brug, die zich vlak bij het staartstuk bevind, overgebracht op het vel. Zo ontstaat er veel volume maar niet veel sustain waardoor de tonen van de banjo niet lang uitklinken maar wel vrij hard klinken.

Om banjo’s nog meer volume te geven worden er soms een klankring en een resonator aangebracht. Een resonator is een soort metalen kom die aan de achterkant van de banjo zit om klanken te resoneren. Een klankring wordt van metaal gemaakt en bevestigd tussen het vel en de body. Banjo’s die voorzien zijn van een klankring en resonator klinken veel luider dan traditionele banjo’s maar wegen ook veel zwaarder.

Vijfsnarige banjo: de traditionele banjo

De vijfsnarige banjo wordt gezien als de meest authentieke banjo. Bijna 200 jaar geleden zag de eerste echte banjo er ook ongeveer zo uit, maar dan nog met snaren gemaakt van darm en zonder fretten. Naast deze banjo met vijf snaren zijn er dus tegenwoordig nog heel wat variaties.

banjo optreden

De vijfde en bovenste snaar van de banjo is korter dan de andere vier snaren. Hij zit dus nog boven de meest laag gestemde lange snaar, maar klinkt juist veel hoger. Vaak wordt deze banjosnaar open gespeeld.

Als je voor de meest traditiole banjo wilt gaan dan kies je dus voor een vijfsnarige banjo. Het is niet de meest makkelijk bespeelbare maar wel de meest authentieke. Vijfsnarige banjo’s zijn over het algemeen best wel prijzig. Echter zijn er ook merken die ze een stuk voordeliger aanbieden zoals bijvoorbeeld Recording King of Gold Tone. Ideaal voor de beginnende banjospeler dus.

De viersnarige banjo

Een viersnarige banjo is korter dan een vijfsnarige en heeft dus geen extra kortere snaar. Door de kortere schaal en hogere stemming klinkt deze banjo wel hoger dan de vijfsnarige variant. In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd deze banjo het meest bespeeld. Het was een populair begeleidingsinstrument vanwege het harde en hoge geluid dat goed hoorbaar bleef in rumoerige ruimtes.

De banjolele

De tenorbanjo met vier snaren wordt gestemd in c-g-d-a en de Keltische variant in g-d-a-e. Je komt ze vandaag de dag vooral tegen bij dixie-jazz en Keltische muziek. Een nieuwe variant van de viersnarige banjo die je tegenwoordig veel ziet is de de banjolele. Dit is een combinatie van een ukelele en een banjo, dus eigenlijk een ukelele met een banjo-geluid. Ze worden meestal net zoals een ukelele gestemd in g-c-e-a of a-d-f#-b.

De gitaarbanjo: een banjo met zes snaren

Gitaarbanjo speler in actie

Het komt veel voor dat mensen die banjo willen gaan spelen al ervaring hebben met gitaarspelen. Voor gitaristen die niet zoveel zin hebben om de andere stemming en daarbij behorende grepen te leren is de gitaarbanjo ideaal. De gitaarbanjo is net als de gitaar gestemd in E-a-d-g-b-e. Je hebt zo wel het typerende en wellicht inspirerende geluid van de banjo, maar alle noten en akkoorden zitten nog op dezelfde plek als bij de gitaar. Handig!

Welke banjo kiezen?

Een gitaarbanjo is dus een heel handige keuze als je al gitaar speelt en geen zin hebt om alle nieuwe grepen en posities te gaan leren maar wel snel het banjo geluid wilt hebben. Mocht je echter liever voor het meer originele instrument willen gaan dan kom je toch echt op de vijfsnarige banjo uit.

Uiteraard is de keuze ook afhankelijk van welke stijl je wilt gaan spelen. Kies een vijfsnarige banjo voor bluegrass en country, maar ga eerder voor een viersnarige tenorbanjo als je dixie-jazz ambieert.

Als je al ukelele speelt of gewoon op een toegankelijke manier banjo wilt leren spelen dan is de banjelele een uitstekende keuze. Dit instrument is net als de ukelele snel onder de knie te krijgen en je kunt alle lesboeken en tutorials voor ukelele gebruiken.

Accessoires voor de banjo?

Als je banjo wil leren spelen is het handig om naast een banjo ook de nodige accessoires aan te schaffen. Traditioneel gezien wordt de banjo meestal bespeeld met vingerplectrums dus als je voor een vijfsnarige banjo gaat is het handig om die ook te hebben. Daarnaast is een tuner je beste vriend als je (nog) niet op gehoor kunt stemmen.

banjo speelster tuner

Een goede banjo-gordel of banjo-strap is ook handig als je staant wilt spelen of oefenen. Een banjo kan best wel zwaar zijn namelijk. En om je muziekinstrument te beschermen is een goede tas of koffer ook essentieel dus als deze niet bij de banjo wordt gelevererd handig om meteen aan te schaffen.

 

Top drie beginner banjo's

1. Recording King RKH-05 Dirty 30s Resonator Banjo

Recording King RKH-05 Dirty 30s Resonator Banjo

Als je voor de meest traditionele en dus vijfsnarige banjo wilt gaan dan is deze Recording King RKH-05 Dirty 30's Resonator banjo een uitstekende keuze! Recording King maakt zeer goed betaalbare en bespeelbare traditionele instrumenten met echte vintage specificaties waardoor ze er erg authentiek uitzien.

Klik op de link voor meer informatie en foto's van de Recording King RKH-05

2. Gold Tone AC-6+ Banjo Gitaar Semi Akoestisch

Gold Tone AC-6+ Banjo Gitaar Semi Akoestisch

Speel je al gitaar en heb je geen zin om je aan te passen aan de banjo-stemming? Dan ga je voor deze Gold Tone AC-6+ banjo gitaar. Ideaal voor iedere gitarist die zijn geluid wil verrijken of zich wil verdiepen in andere muziekstijlen. Handig is dat deze Gold Tone AC 6+ ook voorzien is van een SMP glijdende pickup met volumeregelaar zodat je er ook meteen mee kunt optreden. 

Klik op de link voor meer informatie en foto's van de Gold Tone AC-6+ banjo gitaar.

3. Gold Tone LG-D Little Gem Banjo-Ukelele Transparant

Gold Tone LG-D Little Gem Banjo-Ukelele Transparant

De banjolele is makkelijk onder de knie te krijgen en natuurlijk ook een goede keuze als je al ukelele speelt en eens wat anders wilt. Gaaf dit opvallende uiterlijk door de doorzichtige rim en klankkast!

Klik op de link voor meer informatie en foto's van de Gold Tone LG-D Little Gem banjo ukelele.

Tweedehands banjo's

Wist je dat we bij Music All In, naast nieuwe exemplaren, ook te gekke tweedehands muziekinstrumenten hebben? Ook tweedehands banjo's bieden we vaak aan via onze webshop en natuurlijk gewoon in onze muziekwinkel in Noordwijk.

Uiteraard krijg je ook op alle tweedehands banjo's en alle andere tweedehands muziekinstrumenten gewoon garantie. Kijk voor het actuele aanbod tweedehands banjo's op onze pagina voor tweedehands muziekinstrumenten of kom gezellig langs in de leukste muziekwinkel van de Bollenstreek! 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z