🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Whisky en muziek op 'World Whiskey Day'

  • 4 min leestijd

Vandaag, 18 mei, is het ‘World Whiskey Day’. Dit is een internationale ‘viering’ van vooral Schotse whisky, die in 2012 in het leven is geroepen door whiskyliefhebber Blair Bowman.

World Whisky Day is niet hetzelfde als de ‘Internationale dag van de whisky’. Deze valt namelijk altijd op 27 maart, de geboorte dag van Michael Jackson. (1942-2007). Deze dag is dan ook een eerbetoon aan hem. Wat?! Ja, je leest het goed!  Echter gaat het hier niet om de King of Pop, maar om de Britse auteur en whiskykenner die toevallig ook zo heette.

 

Whiskey en muziek

In ieder geval is het vandaag op World Whiskey Day een mooi moment om eens wat dieper in te gaan op de magische combinatie van whisky en muziek. Niet alleen hebben zowel whisky als muziek een lange geschiedenis en de gave om krachtige emoties op te roepen, ook is whisky is een veel bezongen onderwerp in duizenden songs. We bespreken de allerbekendste.

 

Whiskey In The Jar

Whiskey In The Jar is een van de meest beroemde nummers over whisky. Het is moeilijk te achterhalen wie het nummer oorspronkelijk heeft geschreven omdat het een Iers traditioneel volksliedje uit de 17e eeuw is.

whiskey barrels

Al eeuwenlang wordt Whiskey In The Jar dus gezongen en mondeling overgedragen en aangepast. Het nummer gaat over een struikrover die, nadat hij kapitein heeft overvallen, wordt verraden door zijn minnares. Gelukkig is er altijd nog de troost van de whisky. Van de songtekst zelf zijn er vele variaties te vinden.

Hoewel het lied al eeuwenoud is, zijn er talloze moderne opnames van. Het nummers is inmiddels honderden keren opgenomen door meer of minder bekende artiesten door de jaren heen. Sommige bands wisten er ook de hitparade mee te bereiken. De allerbekendste uitvoeringen zijn tegenwoordig die van Metallica, The Dubliners en Thin Lizzy.

 

 

Tennessee Whiskey

Een ander zeer bekend nummer met whisky in de titel is Tennessee Whiskey. Dit nummer is geschreven door Dean Dillon en Linda Hargrove en is van oorsprong een echt countrynummer. Het nummer werd opgenomen en uitgebracht door David Allen Coe in 1981 op zijn gelijknamige album.

tennessee whiskey jack daniels

Het nummer kreeg echter pas grote bekendheid toen het nummer werd gecoverd door George Jones en zo een tweede plaats behaalde in de Billboard Hot Country Singles Chart. Deze uitvoering wordt vaak als het originele/definitieve uitvoering gezien en het nummer is sindsdien een echte countryklassieker.

Toch kennen de meeste mensen het nummer tegenwoordig van Chris Stapleton die het nummer opnieuw opnam en uitbracht in 2015. Chris Stapleton’s versie is drastisch aangepast en is meer soul dan country. Het akkoordenschema is helemaal omgegooid en het nummer staat zelfs in mineur in plaats van majeur. Chris Stapleton’s versie werd een enorme hit en maakte het nummer populair bij een hele nieuwe generatie.  

  

Whiskey Rock-A-Roller

Dit nummer van de legendarische bluesrock/southern rockband Lynyrd Skynyrd stond op het derde studioalbum ‘Nuthin’ Fancy’ en is een nummer wat puur gaat over het leven van een rockmuzikant on the road met de daarbij behorende optredens, vrouwen en whiskey…

Whiskey Rock-A-Roller is nooit als aparte single uitgebracht en heeft zodoende ook nooit de hitlijsten behaald. Wel is het nummer erg populair bij fans van de band en het genre en het heeft zodoende ook zeker bijgedragen aan de populariteit van het album Nuthin’ Fancy wat wel de top tien van de Billboard 200 albumlijst behaalde.

 

Andere nummers over whiskey

De lijst met nummers met Whiskey in de titel of whiskey als onderwerp is eindeloos. Alleen al alle rhythm & blues en bluesnummers over whiskey zijn ontelbaar. Zo zijn er ‘Whiskey Drinking Woman van Lou Donaldson of Whiskey And Wimmen van John Lee Hooker en Whiskey For Sale van Buddy Guy om er zo maar eens paar te noemen. 

Ook in de Country vind je talloze nummers over de geliefde sterke drank. Zo schreef Brad Paisley er zelfs meerdere nummers over, met als bekendste ‘Whiskey Lullaby’. Ook Whiskey Bent And Hell Bound van Hank Williams jr. is een bekende.

Het zwaardere werk vinden we bijvoorbeeld in ‘Have A Drink On Me’ of ‘Whiskey On The Rocks’ van AC/DC of ‘Whiskey Hangover’ van Godsmack.

  

Bands en artiesten met hun eigen fles whisky

Er zijn heel wat bands die hun eigen fles whisky op de markt hebben gebracht. Metallica bijvoorbeeld, heeft zelfs zeven verschillende soorten! Je hebt de ‘Blackened’ in zes verschillende smaken en dit jaar is er nog een Kentucky Straight Rye whisky bijgekomen met de prachtige titel: ‘Rye The Lightning’.

rammstein whiskey

Van andere artiesten heb je bijvoorbeeld nog ‘Heavens Door’ van Bob Dylan, Slipknot’s No.9 Lowa en Willie Nelson’s Old Whisky River Bourbon. De hoogbejaarde Willie Nelson bezit trouwens zelfs zijn eigen distilleerderij en was betrokken bij de oprichting van meerder whiskymerken. Een echte liefhebber dus.

Bij echte Motörhead fans mogen trouwens de Motörhead Single Malt Whiskey en de Ace Of Spades straight bourbon niet ontbreken, en iets dichter bij huis vinden we Rammstein’s 10 years Irish Whiskey.

 

Whisky Playlist

Als toegift hebben we nog een mooie playlist met ‘whiskey songs’ maar het meest genieten is het waarschijnlijk toch als je jezelf een mooi glas whisky inschenkt en luistert naar je favoriete album of artiest. Een combinatie voor ultiem genot! Uiteraard willen we niemand aanzetten tot drankmisbruik dus: geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate.

 

Geen whisky maar wel tweedehands muziekinstrumenten!

Bij Music All In hebben we geen gerijpte whisky’s maar wel volop tweedehands muziekinstrumenten die al goed op smaak zijn gekomen! Kom ze eens bekijken bij ons in de muziekwinkel in Noordwijk of bekijk het actuele aanbod op onze speciale pagina voor tweedehands muziekinstrumenten.

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z