🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Beste Martin akoestische gitaar voor beginners

  • 5 min leestijd

Je eerste akoestische gitaar kopen

Als je nog maar kort akoestisch gitaar speelt of nog wilt beginnen met gitaarspelen dan kan een gitaar uitkiezen vaak een lastige keuze zijn. Misschien heb je een gitaarleraar die je erbij kan helpen maar anders heb je misschien wat aan deze blog. Er zijn een aantal redenen om ook voor je eerste gitaar voor een kwaliteitsgitaar te gaan maar let op: ook een kwaliteitsgitaar hoeft geen duizenden euro’s te kosten!

Man met akoestische Martin gitaar

Martin heeft verschillende betaalbare series van hoge kwaliteit die zeer geschikt zijn voor de beginnende gitarist. Een gitaar van een merk als Martin staat ongeacht de serie altijd garant voor goede kwaliteit en speelcomfort zodat gitaar (leren) spelen ook een leuke en prettige ervaring wordt en je niet snel zult opgeven. Als eerste bespreken we belangrijke dingen om op te letten als je een akoestische gitaar gaat aanschaffen.

 

Een comfortabel spelende akoestische gitaar

Dat gitaarspelen de eerste weken gepaard gaat met zere vingers en nog vrij ongemakkelijk is staat helaas vast. Zelfs op de allerbeste akoestische gitaar ontkom je daar niet aan. De spieren in je vingers moeten wennen aan de nieuwe onbekende bewegingen en je vingertoppen die de snaren moeten indrukken zullen erg gevoelig zijn totdat er zich een laagje eelt heeft ontwikkeld dat ervoor zorgt dat je het indrukken van de snaren nog maar nauwelijks voelt.

Er is echter wel een groot verschil in het leren spelen op een kwaliteitsgitaar met de juiste afstelling of een gitaar van mindere of slechte kwaliteit. Het kiezen van de juiste gitaar kan echt het verschil maken tussen volhouden en opgeven! Een probleem met (spotgoedkope) akoestische gitaren van slechte kwaliteit is vaak dat de actie veel te hoog is en dat deze ook niet aan te passen is. Een hoge actie betekent dat de snaren te ver boven de toets zitten zodat je veel meer kracht nodig hebt om de snaren in te drukken dan eigenlijk nodig is.

akoestische Martin gitaar

Ook de snaren zelf zijn vaak veel te dik voor beginners maar dat is iets wat je ook bij een akoestische gitaar van mindere kwaliteit kan aanpassen. Ook erg belangrijk is de grootte van de body van de gitaar. Als je klein van stuk bent of nog niet volgroeit kan het spelen op een gitaar met een grote body super ongemakkelijk zijn.

 

Een Martin is duurzaam en kan dus tegen een stootje

Als je gitaar wilt leren spelen dan speel je zoveel mogelijk en neem je je gitaar overal mee naartoe. Dat is dé manier om goed te leren spelen. Je wilt dan een gitaar die is gebouwd om een gebruiksvoorwerp te zijn en dus tegen een stootje kan en natuurlijk gemakkelijk te vervoeren is. Een lichte duurzame gitaar die geleverd wordt met een koffer of nog beter: een gigbag. Zo neem je de gitaar makkelijk overal op je rug mee naartoe zodat je veel meters zult maken en snel eelt zult ontwikkelen op je vingers.

 

Je eerst akoestische gitaar wil je nooit meer wegdoen

Je eerste echte eigen gitaar, die wil je eigenlijk nooit meer wegdoen. De gitaar waar je op hebt leren spelen is een bijzondere gitaar en daarom is het aan te raden om een gitaar van goede kwaliteit aan te schaffen. Ten eerste zal je meer spelen en is de kans dus ook groter dat je het blijft doen en ten tweede hoef je de gitaar ook nooit meer weg te doen omdat deze een leven (of meerdere levens) lang meegaat.

Zwarte akoestische gitaar Martin

Hieronder gaan we een aantal zeer geschikte Martins voor beginners doornemen. Ze zijn op de ‘Little Martins’ na ook nog eens allemaal voorzien van elektronica zodat je de gitaar ook makkelijk kunt versterken. Alle beschreven Martins worden geleverd inclusief stevige gigbag.

 

Little Martin serie

De Martins uit de Little Martin serie kosten rond de 400 a 500 euro. De Little Martins zijn klein van formaat maar vergis je niet: de kwaliteit en sound is geweldig. De Little Martin is o.a. bekend van Ed Sheeran die er zelfs stadionconcerten mee heeft gegeven. Door zijn formaat is de Little Martin heel handig om te vervoeren. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kan je hem zelfs als handbagage meenemen.

Ed Sheeran met Litte Martin LX

De achterkant en zijkanten van de gitaar worden gemaakt van High Pressure Laminaat (HPL) wat de gitaar ongelofelijk stevig maakt. De bekende X-versteviging van Martin zorgt voor nog meer stevigheid en stabiliteit bij de LX-modellen. Inclusief prachtige gigbag is dit een heel goede keuze voor de startende gitarist.

 

Martin Junior Serie

De gitaren van de Junior-serie zijn groter dan de Little Martins maar ietsje kleiner dan de standaardmodellen. Je betaalt voor een Martin Junior zo’n 600 tot 800 euro. Natuurlijk is dat veel geld vergeleken bij een supermarktgitaar van 100 euro maar toch is het zeer aan te raden om er, met de bovenstaande redenen in acht nemend, over na te denken. Je hebt dan namelijk wel een gitaar met massief houten boven-, achter- en zijkanten en klinken daarom subliem.

Martin Junior Serie

Je hebt keuze uit twee modellen: de 000- en dreadnoughtstijl. De Juniors spelen zeer licht en comfortabel en vandaar ook een uitstekende keuze voor een beginner. De Junior-serie bevat ook Martins befaamde geschulpte X-bracing. Dit zorgt ervoor dat het bovenblad beter resoneert voor een nog mooiere klank. De kwaliteit en sound van de junior serie is dus echt vergelijkbaar bij de Martins van standaard grootte. Alleen iets kleiner dus. De voorgevormde achterkant zit zeer comfortabel tegen je lichaam bij het spelen en de slanke taps-toelopende hals maakt het supermakkelijk spelen, ook met kleine handen.

 

De Martin X serie

De X-serie is vergelijkbaar met de LX (Little X) serie. Ze zijn groter en hebben wat extra functies. De X-serie bestaat uit verschillende zeer duurzame modellen van de 0, met de kleinste body, tot de grootste dreadnought variant. Er zijn modellen met een HPL (High Pressure Laminate) en met een massief bovenblad verkrijgbaar. Dit wordt aangegeven in de modelnaam met een 1: HPL of met een 2: massief.

Vrouw met akoestische Martin gitaar

Er zijn modellen met een cutaway zodat je makkelijk bij de hogere noten kan en modellen die elektronica bevatten zodat je hem makkelijk kunt inpluggen als je klaar bent voor je eerste optredens! Martins uit de X-serie kosten tussen de 600 en 900 euro.

 

De Martin Road Serie

Als je kiest voor de  Martin Road-serie koop je een full-size massief houten gitaar van sublieme kwaliteit die een aantrekkelijker prijskaartje heeft dan zijn Amerikaanse broer vanwege de vervaardiging in Mexico. Prijzen liggen zo tussen de 900 en 1700 euro. Natuurlijk zijn dit serieuze bedragen voor een ‘beginnersgitaar’ maar je hebt dan ook wel een gitaar uit het topsegment te pakken.

Vrouw met Martin Road Serie

Een Martin Road-serie gitaar zal altijd je nummer één akoestische gitaar kunnen zijn en je dus ook als vergevorderd of professioneel speler van dienst zal blijven. Een gitaar die je koopt voor het leven en een genot is om op te spelen vanaf je eerste akkoorden tot professionele optredens of studio-opnames. Er zijn veel verschillende maten en stijlen en ze zijn allemaal voorzien van geavanceerde elektronica en zeer stijlvolle details.

 

Een Martin akoestische gitaar uitproberen

Een (akoestische) gitaar koop je natuurlijk niet snel alleen op het uiterlijk en daarom nodigen we je van harte uit om de Martins uit onze collectie te komen uitproberen in onze showroom in Noordwijk. Onze professionele medewerkers kunnen je alle over de Martins vertellen en je helpen bij de juiste keuze. Probeer ze, ervaar ze en vergelijk ze onder het genot van een lekker kopje koffie om zo rustig te bepalen wat jouw eerste Martin akoestische gitaar zal worden! 

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z