Koopgids voor de akoestische gitaar voor beginners
Als je gitaar wilt spelen koop je waarschijnlijk snel een eigen gitaar. Misschien kun je er in het begin eentje lenen van een vriend of buurman. Maar als je het echt wilt leren is een eigen instrument essentieel. Waarom is de ene gitaar duur, de andere goedkoop? Welke soorten gitaren zijn er allemaal? Welke is geschikt voor mij? Waar let je op bij het kopen van een gitaar? Kortom welke gitaar is de beste koop voor jou!
Verschillende soorten akoestische gitaren
Er zijn diverse akoestische gitaren. Allemaal met hun eigen eigenschappen en voor- en nadelen voor beginners. Maar de belangrijkste twee zijn de western gitaar en de klassieke gitaar. Beide gitaren zijn goed om mee te starten. Hieronder de verschillen en helemaal onder aan de pagina twee filmpjes waarin je het verschil in geluid duidelijk hoort.
Western gitaren
Western gitaren zijn akoestische gitaren met stalen snaren. Je hebt dus geen versterker nodig om geluid te maken. Deze gitaren hebben een grote klankkast welke het geluid produceert. Een western gitaar is vaak een groter model gitaar. Groter dan een klassieke gitaar. De stalen snaren zorgen voor een sound die je in bijna elke muziekstijl kunt toepassen. Western gitaren zijn de populairste gitaren, ook om mee te starten.
Eigenschappen: Stalen snaren, Grotere klankkast, Smalle hals,
Sound: Helder, Knisperend
Klassieke gitaren
Klassieke gitaren zijn net als western gitaren, akoestisch. Geen versterker nodig dus! Klassieke gitaren hebben echter nylon snaren. Een belangrijk verschil t.o.v. westerns. Dit zorgt voor een totaal andere klank dan dat de western gitaar heeft. Namelijk een klassiekere sound. Het voordeel van de nylon snaren is dat deze een veel lagere spanning hebben dan stalen snaren. Hierdoor kost het spelen op een nylon snarige gitaar minder kracht. Dit speelt dus lichter en makkelijker.
Eigenschappen: Nylon snaren, Kleinere klankkast, Brede hals
Sound: Warm en klassiek
Onderdelen van een akoestische gitaar
1. Klankkast (body)
2. Bovenblad
3. Slagplaat
4. Brugkam
5. Klankgat
6. Cutaway
7. Hals (nek)
8. Toets
9. Topkam
10. Stemmechaniek (tuner)
11. Headstock
Denk ervoor je zelf goed over na welke gitaar je het meeste aanspreekt. Op alle type gitaren kun je prima gitaar leren spelen. Maar Western en klassieke gitaren hebben over het algemeen een iets lagere instapprijs dan de elektrische gitaar.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een gitaar?
Er zijn drie belangrijke onderdelen om gitaren op te vergelijken. Namelijk deze:
- Uiterlijk
- Klank
- Speeleigenschappen
Uiterlijk: Wat vind je mooi? En wat niet. Gitaren komen in heel veel verschillende kleuren en afwerkingen. Kies iets wat je mooi vind? De een houd van een mooie hoogglans sunburst kleur, maar iemand anders misschien meer van een natuurlijke ongelakte finish. Het maakt niet uit, maar kies iets wat je mooi vind.
Klank: Heel belangrijk. Eerst kies je welke stijl gitaar qua klank je het meest aanspreekt. Het moderne geluid van een western of toch liever een klassiek klinkende nylon snarige gitaar. Zodra je hier een keuze in hebt gemaakt, let je op een aantal details en eigenschappen.
Diverse vormen van de klankkast
De vorm van de klankkast is bepalend voor de sound. Er zijn verschillende vormen klankkast allemaal met een eigen sound. Bekende vormen zijn de dreadnought, grand auditorium, jumbo, parlor, 000. Als je jong bent of niet zo heel groot is een gitaar met een kleinere klankkast waarschijnlijk fijner voor jou om op te spelen.
Verschillende houtsoorten
Het hout wat gebruikt wordt voor de gitaar is zeer bepalend voor de klank. Is er mooi toonhout gebruikt dan klinkt de gitaar een stuk beter dan wanneer je gitaar van gelamineerd hout is gemaakt. Gitaren worden van allerlei soorten hout gemaakt. Van sparrenhout tot de meest tropische soorten zoals cocobolo, koa en andere soorten. Hoe duurder de houtsoort, des te duurder de gitaar uiteraard. Kijken we naar startersgitaren dan kom je meestal de betaalbare houtsoorten. De meest voorkomende zijn sparrenhout (spruce) en mahonie (mahogany). De houtsoort is bepalend voor de klank, maar de ene soort is niet beter dan de ander. De klank is anders, niet slechter of beter. Als ezelsbruggetje kun je uitgaan van hoe donkerder de houtsoort, hoe donkerder de sound van de gitaar.
Massief bovenblad
De houtsoort is dus niet bepalend voor de kwaliteit van het geluid, maar alleen voor de klankkleur. Wat wel bepalend is voor de geluidskwaliteit is of het hout massief is, of gelamineerd. Volledig massieve gitaren zijn alleen verkrijgbaar in duurdere prijsklassen. Volledige massieve gitaren zijn geen startersmodellen en de meeste mensen beginnen ook niet op een massieve gitaar. De meeste startersgitaren zijn gelamineerd. Dus geperst hout met als bovenlaag een mooie print van een hout finish. Net als bij een laminaat vloer zeg maar. Het werkt prima, maar de klank is natuurlijk niet het beste. Vele, wat duurdere startersgitaren hebben daarom een massief bovenblad. Het bovenblad is het belangrijkste gedeelte van de klankkast. Deze bepaald voor een groot deel het geluid. Een gitaar met een massief bovenblad klinkt warmer en is echt een aanrader als het binnen je budget valt.
Hoe speelt de gitaar?
Een gitaar die lekker speelt is fijner om op te oefenen. En als starter kun je het best voor een licht spelende gitaar gaan. Dit zorgt ervoor dat je minder kracht hoeft te zetten en dus makkelijker leert gitaarspelen. Kies voor een gitaar met een goede afstelling en dunnen snaren. Bijvoorbeeld een set van 010 of 011. Je kunt in principe iedere gitaar laten afstellen naar eigen smaak. Maar als je een goedkope gitaar opnieuw laat afstellen om deze lichter te laten spelen, dan betaal in verhouding veel geld voor een gitaar die dat misschien niet waard is. Kies dus voor een gitaar die afgesteld is voor een beginner.
De stalen snaren van een Western gitaar |
De nylon snaren van een klassieke gitaar
|
Semi-akoestische gitaar of juist niet?
Een semi akoestische gitaar is een akoestische gitaar die je ook op. Een versterker kunt aansluiten. In. deze gitaren zit een pre-amp. Een voorversterker die het geluid naar de versterker stuurt. Vaak zit in deze gitaren ook een stemapparaat ingebouwd, wat ook erg handig is. Een semi-akoestische gitaar is niet nodig voor een beginner, maar het kan wel leuk zijn. Je kunt er toch net even wat meer mee. Daarnaast worden sommige gitaren alleen als semi-akoestische modellen uitgegeven. Is dit de gitaar die jij helemaal te gek vind, dan is het feit dat die semi-akoestisch is ook geen nadeel. Ook niet wanneer je waarschijnlijk niet gebruikt.
Is het verstandig om een gitaar online te kopen?
Ja, dat kan prima. Zorg dat je je van te voren inleest over de specificaties en dat je de gitaar koopt bij een partij die je verder kan helpen wanneer de gitaar je misschien toch niet helemaal bevalt. Zeker wanneer je een duurder model aanschaft is het fijn wanneer je kan terugvallen op een partij die kan afstellen, onderhoud en garantie kan leveren en eventueel ook kan repareren. Het zelfde geld voor een tweedehands gitaar. Vaak koop je tweedehands zelfs een beter model voor een zacht prijsje. Maar let bij een tweedehands wel op de schade. Krasje en deukjes zijn niet erg. Maar scheuren in klankkast hebben wel een negatieve invloed op de klank. Check dus altijd aan de hand van goede foto’s en beschrijvingen of er schade is.
Hoe maak ik een definitieve keuze
Je weet nu waar je op moet letten wanneer je een gitaar gaat kopen. Uiteindelijk moet je zelf een aantal belangrijke keuzes maken.
- Maak een keuze tussen een western of een klassieke gitaar
- Kies een budget wat je aan een gitaar wilt uitgeven
- Ben je niet zo groot of is de gitaar voor een kind? Overweeg dan een kleinere klankkast
- Kies een gitaar die je mooi vind qua looks
- Overweeg of je een semi-akoestische gitaar wilt, of juist per se niet
- Vergelijk de beschrijvingen en specificaties met elkaar en als het om een tweedehands gaat, check dan alle foto’s op eventuele schade.
Handige accessoires
Een aantal producten zijn super handig, eigenlijk onmisbaar als je gitaar gaat spelen. Hier een lijstje accessoires die je het beste tegelijkertijd kunt aanschaffen:
- Stemapparaat (onmisbaar)
- Gitaarstandaard (onmisbaar)
- Hoes of koffer (onmisbaar als je de gitaar mee wilt nemen)
- Capo (superhandig, maar niet onmisbaar)
- Gitaarband (superhandig als je wilt staan tijdens het spelen)
- Plektrum (onmisbaar)
- Extra set snaren (Superhandig mochte er een snaar breken)
Kortom
De een kan online prima z’n favoriete gitaar vinden. De ander vind het fijner om in de winkel voorgelicht te worden en zelfs de verschillende modellen vast te houden. Twijfel jij over wat je moet doen? Je bent altijd welkom in onze muziekwinkel in Noordwijk en we helpen je ook graag telefonisch, per whatsapp of e-mail als je vragen hebt over het kopen van een gitaar.
Verschil tussen de klassieke en western gitaar horen?
Hoe klinkt een western gitaar? En hoe klinkt een klassieke gitaar? In deze twee filmpjes hoor je duidelijk het verschil in karakter tussen de twee soorten gitaren.
Heb je na het lezen van deze koopgids voor de akoestische gitaar nog vragen? Kom dan langs in onze Muziekwinkel in Noordwijk. Of stel je vragen hieronder in het reactieformulier. Ook kun je ons bellen en whatsappen! Net wat je wilt. We helpen je graag aan het voor jou beste instrument. Ook als je op zoek bent naar een Ukulele, Viool of Dwarsfluit.
Joyce
juli 09, 2021
Hallo, ik speel nu ongeveer twee jaar ukelele en ben pas ook met gitaar spelen begonnen. Ik kan het al een beetje aangezien slagjes etc hetzelfde is als op ukelele. Ik had een gitaar met stalen snaren, maar die heb ik weggedaan omdat de stalen snaren mij niet bevielen. Ik merkte dat ik steeds weer de ukelele pakte door de nylon snaren en dat ik daardoor veel meer plezier had in het spelen. Nu zoek ik dus een klassieke gitaar met nylon snaren. Ik zou graag een goede gitaar willen, waar ik ook als gevorderde jaren mee vooruit kan. Eentje die licht speelt en niet al te zwaar klinkt. Ik heb goede verhalen gelezen over alhambra gitaren. Zou dat geschikt voor mij zijn, en welke raad u mij dan aan? De 2C of een andere alhambra, of helemaal een ander merk? Helaas woon ik te ver weg om in de winkel langs te komen en is hier ook geen muziekwinkel echt in de buurt. Vandaar dat ik graag online een gitaar wil kopen, maar ik kan nog wel wat advies gebruiken. Groetjes Joyce