Reizen en muziek maken zijn twee hele fijne dingen om te doen, en de combinatie van deze twee is voor velen van ons het summum. Wat is er nou heerlijker dan over de wereld zwerven, de mooiste plekken te ontdekken en overal waar je komt leuke mensen ontmoeten om samen mee te jammen?
Echter zijn niet alle muziekinstrumenten even handig om mee te nemen op reis. Uiteraard hoeven we niemand uit te leggen dat een concertvleugel geen makkelijk instrument is om mee te nemen, maar ook een gewone akoestische gitaar kan al best lastig zijn als je ook al veel andere bagage mee hebt.
Om dit probleem te tackelen zijn de zogenaamde travel guitars in het leven geroepen. Deze zijn een stuk handzamer dan dan reguliere gitaren door gebruik te maken van wat slimme aanpassingen of omdat ze simpelweg kleiner zijn uitgevoerd. In deze blog bekijken we een aantal van de beste exemplaren en kijken we naar welke muziekinstrumenten er nog meer praktisch en leuk zijn om mee op reis te nemen!
De beste akoestische travelgitaren
s ’Avonds op het strand bij het kampvuur, mag de akoestische gitaar eigenlijk niet ontbreken. Wij maakten een lijstje van de beste compacte gitaren die ideaal zijn om mee te nemen op vakantie, met backpacken, of misschien op zakenreis zodat je s ‘avonds lekker kunt oefenen op je hotelkamer.
Crafter MINO MAHO semi-akoestische western reisgitaar
De Crafter MINO MAHO is een geweldige gitaar om overal mee naartoe te nemen. Ondanks zijn kleine afmetingen geeft hij toch een mooi vol geluid wat mede veroorzaakt wordt door het massief Engelmann sparrenhouten bovenblad. De MINO MAHO is ook nog eens prachtig afgewerkt en zijn slotted headstock geeft deze reisgitaar een fraaie vintage uitstraling.
Door de ingebouwde Crafter S1voorversterker is hij ook nog makkelijk uit te versterken zodat je kunt optreden voor een groter publiek of makkelijk opnames kunt maken. Hier wordt elke gitarist toch blij van als hij op reis is? Thuis ook trouwens… De Crafter MINO MAHO semi-akoestische western gitaar kost 549 euro.
Tanglewood Winterleaf TW2 TXE semi-akoestische western gitaar
De Tanglewood Winterleaf TW2 TXE is ook een semi-akoestische gitaar. Hij heeft de prachtige satijnen afwerking waar Tanglewood bekend om staat. De mahoniehouten body geeft de gitaar een heldere en warme toon en, ondanks zijn kleine formaat, toch ruim voldoende volume. Een groot voordeel van deze reisgitaar is zijn bescheiden prijs; voor slechts 289 euro hoef je nergens meer zonder gitaar naartoe!
Martin backpacker reisgitaar
Martin staat bekend om zijn geweldige kwaliteit van akoestische gitaren en is eigenlijk altijd een goede keuze. De Martin Backpacker is echter wel een unieke gitaar. Hij is ontworpen om echt in de kleinste ruimtes te passen door de klankkast drastisch te verkleinen, en past zo zelfs in menig backpack.
Uiteraard lever je wel wat in op volume maar nog steeds is het geluid hard genoeg om er lekker bij te kunnen zingen als je rond het kampvuur zit. Hij speelt ook heerlijk, al is het wel even wennen met vasthouden door zijn kleine body. Het fijnste speelt het als je een guitar strap gebruikt zodat hij vanzelf op de hoogte blijft die je gewend bent. Leuk is dat hij verkrijgbaar in een uitvoering met stalen of met nylon snaren.
Kosten: rond de 375 euro.
De beste elektrische travelgitaren
Elektrische reisgitaren zijn vooral ontworpen voor als je niet veel bagage mee kunt nemen maar wel op reis wilt kunnen oefenen, recorden of optreden. Omdat een elektrische gitaar helemaak geen klankkast nodig heeft kan hier nog meer op bespaared worden dan bij akoestische gitaren.
Ook zijn veel exemplaren uitgevoerd zonder headstock doordat ze de stemknoppen aan de andere kant hebben geplaatst. Er zijn zelfs opklapbare gitaren waarbij je in een kwestie van seconden de hals in kan klappen en hem zo in je koffer stopt.
Traveler Guitar Escape MK-III
De Traveler Guitar Escape MK-III isl erg klein en handzaam vanwege het ontbreken van de headstock en de kleine body. De manier waarop de stemschroeven in de body zijn aangebracht is werkelijk geniaal.
De mensuur is standaard 25.5 inch dus de gitaar is heel makkelijk bespeeldbaar en voelt aan als bij een ‘gewone’ elektrische gitaar. Heel handig is de ingebouwde hoofdtelefoon-versterker zodat je je hoofdtelefoon rechtstreeks in de gitaar kunt steken!
Stewart Stow-Away reisgitaar
De Stewert Stow-Away is ook een ‘full size’ elektrische gitaar, wat betekent dat je ook nergens op in hoeft te leveren. Je hebt een normale body en alleen de headstock ontbreekt maar daar heb je geen hinder van met spelen.
De Stewert Stow-Away is een Stratocaster-stijl gitaar en klinkt ook als en strat. De nek zit vast met een ingineus kliksytsteem waarmee je, na een beetje oefenen, de nek in een handomdraai los- en weer vastklikt. Zodoende past hij gewoon in een koffer of in een rugzak, die laatste wordt trouwens meegeleverd.
Traveler Travelcaster Deluxe
De Traveler Travelcaster heeft een uniek uiterlijk. Je herkent meteen de Stratocaster vorm maar toch ontbreekt er iets… Alle body boven en links van de slagplaat is verwijderd om de Travelcaster lekker compact te maken.
Natuurlijk is het even wennen met spelen maar toch ook niet veel meer dan dat je moet wennen als je bijvoorbeeld een van een dunne naar een dikke hals overstapt. De Travelcaster is in ieder geval een bijzondere verschijning en speelt goed en klinkt zoals een Stratocaster hoort te klinken.
Wat zijn nog meer handige instrumenten voor mee op reis?
Naast deze unieke reisgitaren zijn er ook nog een tal van muziekinstrumenten die van zichzelf al een stuk beter geschikt zijn om mee te nemen, omdat ze nu eenmaal klein van stuk zijn. Wij noemen enkele van de meest geschikte instrumenten voor mee op reis.
De ukelele
De ukelele is misschien wel het ultieme reisinstrument. Heel klein, handzaam en iedereen wordt er altijd blij van. Het schone geluid van de ukelele associeert met zonnige Hawaiiaanse stranden, kleurrijke bloemen en een briesje uit de Stille Zuidzee. Het leuke aan de ukelele is dat hij ook nog relatief makkelijk te bespelen is!
De guitalele is een zessnarige ukelele
De guitalele is een toffe variant op de ukelele. Net zo klein en handzaam maar dan met zes snaren en net zo gestemd als een gitaar. Handig als je al gitaar speelt dus! Er zijn ook semi-akoestische exemplaren van te vinden.
Mondharmonica
De mondharmonica is een heel tof instrument waarmee je heel veel muziekstijlen kunt spelen en hij is zo klein dat je hem met gemak in je broekzak kwijt kunt. Een nadeel van de mondharmonica is dat hij altijd in één bepaalde toonsoort staat.
Om meerdere toonsoorten te kunnen spelen heb je dus ook meerdere mondharmonica’s nodig. Maar zelfs als je een stuk of zes mondharmonica’s meeneemt op reis zal dit nog geen grote impact hebben op je bagageruimte. Als je nog geen mondharmonica speelt is dit ook een erg leuk insgtrument om op vakantie mee te gaan beginnen, je kan overal en altijd oefenen.
Bij Music All In verkopen we diverse mondharmonica's in alle toonsoorten en van verschillende merken waaronder het bekendste mondharmonica-merk Hohner.
De mandoline
De mandoline is heel charmant en weer helemaal terug van weggeweest. In steeds meer bands en producties wordt er weer gebruik van gemaakt. Ook is het een lekker klein instrument is dus ook ideaal voor mee op reis.
Natuurlijk ben je snel geneigd om - vanwege de sound - voor stijlen als folk of bluegrass te gaan, maar is is juist ook heel verfrissend om er bekend popsongs op te spelen. De mandoline is wel een vrij kwetsbaar instrument dus daar zul je wel rekening mee moeten houden als je op reis bent!
Niek Muziek
februari 11, 2023
Wat betreft de mondharmonica kun je natuurlijk ook kiezen voor een chromatische mondharmonica, dan heb je alle toonsoorten in “één broodje” bij elkaar, en dat leifst over drie of zelfs vier octaven.
Een geweldige uitvinding op dat gebeid is de nieuwe non-slider chromaat van Seydel.