Snelle gitaar
Wil je een snelle gitaar? Dan ga je voor een Ibanez RG. Natuurlijk ga je er niet vanzelf snel door spelen maar bij de RG is wel overal aan gedacht om snel spelen makkelijker te maken. De door Hoshino Gakki geproduceerde gitaar is dan ook sinds de introductie in 1987 de meest populaire ‘super-strat’ die verkrijgbaar is. De Ibanez RG was het Japanse antwoord op de opkomende shred en trash-metal beweging in die dagen, waarbij de populariteit van supersnelle gitaristen enorm toenam. Inmiddels bestaat het model alweer 34 jaar maar is nog steeds het best verkopende model van Ibanez.
Oorsprong
De Ibanez RG is ontworpen in 1987, in hetzelfde jaar als de eveneens zo beroemde signature gitaar van Steve Vai, de JEM 777. Misschien was de RG hier ook wel een beetje een afgeleide van. De naam RG stond volgens Ibanez voor de nieuwe Roadstar Guitar series, hoewel de gitaar maar in weinig opzichten leek op de Roadstar gitaren die Ibanez voor die tijd had uitgebracht. Onder de muziekliefhebbers werd gespeculeerd dat RG stond voor Rocky George, de gitarist van Suicidel Tendencies en later Fishbone, die als een van de eerste met de RG gitaren optrad.
Ook ging de roddel dat de de naam werd bedacht omdat Ibanez de concurrentie aan wilde gaan met de Yamaha RGX. Deze opties worden betwist en de naam staat dus volgens Ibanez oorspronkelijk gewoon voor Roadstar Guitar.
Specificaties
De RG hals
De hals van de RG is vrij breed en heeft vooral een hoge radius van 15,75 inch. Ter vergelijking: een Stratocaster hals heeft een radius van 7,25 of 9,5. Dit betekent dat de hals van de RG erg vlak is wat het buigen van de snaren vergemakkelijkt.
De hals is ook vrij lang en heeft een volledig dubbel octaaf, 24 fretten. Zo kun je ook de allerhoogste noten spelen. Een ideale hals om snel te shredden en het spelen van snelle metal. De houtsoort van de toets is meestal pallisander (rosewood) of esdoorn (mapel).
De RG body
De body van de gitaar is gemaakt van mahonie (Mahogany) of lindehout (Basswood.) Er zijn uitzonderingen, zo is de RGT220A gemaakt van (moeras) essenhout (Swamp Ash) en de select J customs zijn gemaakt van elzenhout (Alder).
Kenmerkend aan de body zijn de diepe cutaways aan de boven- en onderzijde van de gitaar. Zodoende kun je makkelijk bij de hoge fretten van de gitaar komen. De punten zijn vrij scherp wat de gitaar een wat agressievere uitstraling geeft dan een normale Stratocaster.
De RG pickups
De elementen (pickups) zijn meestal geconfigureerd als humbucker, single coil, humbucker (HSH), één humbucker en twee single coils (HSS) of met een dubbele humbucker (HH). De RG tremolo en fixen series kunnen de volgende elementen bevatten:
Japan-Custom IBZ, USA-Custom IBZ, Infinity, Powersound, Seymour Duncan, DiMarzio, Acis, LoZ of EMG pickups.
De prestige series bevatten:
IBZ-serie uit de VS en Japan, IBZ DiMarzio-pickups, DiMarzio Air Norton of Tone Zone of pickups of actieve EMG’s. Er is ook een model wat de Non-OEM Seymour Duncans aan boord heeft. Sommige Prestige modellen zijn standaard uitgerust met Bare Knuckle pickups.
De RG Brug
Van origine bevatte de RG de met Steve Vai ontwikkelde Floyd Rose tremolo-brug maar tegenwoordig is de verbeterde versie ‘Ibanez Edge Tremolo’ de standaard in alle RG550’s, 560’s, 565’s, 570’s, 670’s 750’s, 760’s and 770’s.
Er zijn ook RG’s met een vaste brug verkrijgbaar. Ze zijn dan uitgerust met een Hipshot stijl brug of een standaardbrug van Gibraltar. Vaste versies van de Ibanez Edge brug zijn ook verkrijgbaar op enkele signature modellen.
Meersnarige modellen
In 1998 kwamen de zevensnarige modellen RG7620 en 7621 op de markt. In 2007 kwam daar een achtsnarige variant bij: de RG2228. In 2014 kwam Ibanez zelfs met een model met maar liefst negen snaren! De RG9QM en de RG90BKP.
Verschillende RG lijnen
Er zijn verschillende lijnen met RG gitaren verkrijgbaar, van goedkope instapmodellen tot de duurdere custom modellen van de allerbeste kwaliteit. Ze zijn onder te verdelen in vijf categorieën:
GIO
De GIO RG’s zijn de allergoedkoopste instapmodellen en worden bijna allemaal in China gemaakt. De gitaren uit deze lijn kosten zo rond de 200 euro.
Iron Label
Sinds 2013 bestaat de Iron Label lijn met modellen die specifiek voor metal bedoeld zijn. Ze worden geproduceerd in Indonesië en kosten rond de 800 euro.
Premium
De premium lijn werd gestart in 2010 en zit net onder de Prestige serie. Ze worden vervaardigt in een speciaal daarvoor ingerichte fabriek in Indonesië. Vanaf 2017 worden er zelfs premium modellen aangeboden met speciale luxe specificaties die niet in de prestige lijn worden aangeboden waaronder roestvrijstalen fretten en speciaal uit elf stukken hout gelamineerde halzen. Premium RG's kosten normaal gesproken rond de 1200 euro.
Pestige
RG’s uit de prestige serie zijn van hoogwaardige kwaliteit en worden gemaakt in Japan door FujiGen. De prestige serie bestaat sinds 1996. Alle RG’s die in Japan worden vervaardig vallen sinds 2003 automatische onder de prestige serie. Er zijn dus Japanse RG’s van voor 2003 die niet onder de prestige serie vallen. Voor gitaren uit de prestige lijn betaal je doorgaans een bedrag van rond de 2000 euro.
J Custom line
Gitaren van de J Custom serie zijn van de hoogst haalbare kwaliteit en worden vervaardigd in Japan door FujiGen of Sugi guitars. Deze serie bestaat ook sinds 1996 maar op een enkeling na worden deze gitaren exclusief vervaardigd voor de Japanse markt. Als je een J Custom wilt aanschaffen moet je wel een bedrag van zo'n 3000 tot 8000 euro neerleggen.
De verschillende RG Series
Naast de bestaande lijnen die vooral wat zeggen over de kwaliteit en herkomst van de gitaren worden er nog verschillende series aangeduid:
RGA
De A staat in deze serie voor 'arched top'. De gitaren zijn hebben een solide body maar het 'bovenblad' van de gitaar is speciaal gebogen. De serie is bestaat sinds 2005. De serie begon met alleen hard-tail modellen in de prestige lijn maar werd in 2009 uitgebreid met modellen die buiten de prestige lijn vallen. Sinds 2010 bestaan er ook RGA modellen met een tremolo. Bijna alle RGA’s zijn vervaardigd uit mahonie en hebben twee humkucker elementen. Ook hebben de meeste modellen actieve elementen en een actieve EQ voorversterker.
RGD
In 2010 startte Ibanez met de RGS serie en is volgens het bedrijf zelf de ultieme metalmachine. De hals is 2,5 centimeter langer dan normaal en daardoor speciaal geschikt voor lagere stemmingen.
Ook de cutaways zijn dieper dan normaal zodat je nog makkelijker bij de hoogste fretten kunt.
RGV
De V zou staan voor ‘vintage’. De RGV zijn namelijk uitgerust met meer traditionele onderdelen zoals een benen topkam, ‘schildpadschild’ slagplaat, en een humbucker die is om te schakelen naar single coil voor de meer traditionele stratocaster sound. Het meest kenmerkende is wel de gesynchroniseerde tremolobrug. De serie bestaat sinds 2016 en de eerste modellen waren exclusief voor de Japanse markt. Het waren de RGV3750BD en RGV3750D. De RGV serie werd na 2017 weer stopgezet en de gesynchroniseerde tremolobrug werd gebruikt voor de nieuwe AZ-serie. Eind 2018 kwam de RGV serie toch weer terug met de RGV8570, een J Custom model.
RT
Met de RT serie speelde Ibanez in op het ‘grunge’ tijdperk. De RT had wel een RG body maar dan gemaakt van elzenhout. Met een U gevormde hals, een veel kleinere radius dan de andere RG modellen en een traditionele tremolo ipv de floyd-rose stijl brug neigden ze meer naar de traditionele Fender modellen. Tevens werden ze uitgerust met ‘vintage’ pickups met een veel lagere output. De RT serie was alleen verkrijgbaar in 1992 en 1993.
RX
In 1994 werd de RX serie geïntroduceerd. Hetzelfde concept als de RT gitaren maar dan met 22 fretten.
Zo nu weet je van alles over Ibanez RG gitaren en zal het eventueel ook makkelijker zijn om een RG te vinden die helemaal bij jou past. Uiteraard beschikken wij bij Music All In ook over een uitgebreid assortiment RG’s. Check ze hier of kom ze eens uitproberen in de winkel!
Eric Franssen
oktober 03, 2024
Zo!
Hier heb je wat aan, speel vanaf m’n 13e en ben nu 50 maar heerlijk om deze info te lezen.
Ik heb 2 gio’s in mijn bezit (maar speel vooral op m’n LTD & BC RICH )
Toch ben ik van mening dat Ibanez zeker een constante kwaliteit/prijs verhouding biedt voor 100% kwaliteit en lekker makkelijk bespeelbare gitaren !
Als starter kan je met n gerust hart IBANEZ aanschaffen zodat je vooral veel speelplezier hebt!!
mvg Eric