Inruilweken🎺 Geef je vakantiegeld de beste bestemming! Meer informatie

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

De juiste volgorde van je effectpedalen op je pedalboard: een handleiding voor een optimaal geluid

  • 4 min leestijd

Je pedalboard, is naast je gitaar en versterker, een zeer belangrijk onderdeel van je gear als gitarist. Op je pedalboard worden technologie en je creativiteit samengesmolten tot jouw eigen unieke gitaargeluid. De volgorde van je pedalen op je pedalboard is echter van cruciaal belang om het optimale geluid uit je gitaareffecten te halen. Omdat er nogal wat verwarring over de juiste volgorde bestaat schreven wij deze handleiding, zodat jij het hoogst haalbare uitje gitaarpedalen kunt halen!

De uiteindelijke volgorde van je gitaarpedalen bepaal je zelf

Het is goed om te weten dat je deze gids kunt gebruiken bij het zoeken naar jouw ideale setup, omdat je beter leert begrijpen wat gitaarpedalen in een bepaalde volgorde met elkaar (kunnen) doen. Maar uiteindelijk bepaal jij zelf de volgorde van je gitaarpedalen. Het kan namelijk zomaar zijn dat bepaalde sounds voor de meeste mensen ongewenst zijn, maar dat het juist precies is wat jij zoekt!

 

Traditionele 'juiste' volgorde van je gitaar effectpedalen

Een goede basis om mee te beginnen is de traditionele volgorde van gitaarpedalen die wordt gebruikt zodat je signaal maximaal blijft en ongewenste bijgeluiden (ruis) juist worden geminimaliseerd.


Hieronder zie je een schema van een traditionele keten van gitaarpedalen. Uiteraard kun je naar hartenlust experimenteren met andere volgordes maar met deze volgorde maak kom je in ieder geval niet snel voor verrassingen te staan.
In het schema werken we met kleuren die aangeven dat de effecten onderdeel zijn van je basisgeluid, versieringen van dat basisgeluid of dat ze flexibel zijn te plaatsen in je pedaalketen.

Gitaarpedalen in de juiste volgorde


 
Experimenteren met de volgorde van je gitaareffecten

Nu heb je als het goed is een goede indruk van de traditionele keten en is het tijd om zelf te experimenteren met jouw gitaarpedalen. Het blijft toch een kwestie van uitproberen als je op zoek bent naar jouw perfecte geluid voor je elektrische gitaar. Zoals je ziet zijn sommige gitaarpedalen binnen de traditionele volgorde al op verschillende plaatsen inzetbaar.

Stel dat je bijvoorbeeld een booster gebruikt, dan kun je die achteraan in je pedal-keten zetten voor die heerlijke volumeboost voor solo’s, of je zet hem juist voor je overdrive voor extra gain. Maar ook buiten de traditionele keten kun je gerust gitaarpedalen op verschillende plekken uitproberen. Soms kunnen er dan verrassende effecten ontstaan of vind je nu juist net wel dat geluid waar je al zo lang naar zocht!


Gitaarpedalen in de effects loop van je gitaarversterker

Naast dat je je gitaarpedalen gewoon in serie kunt schakelen en daarna aansluit op de input van je gitaarversterker, kun je soms ook gebruik maken van de effects loop van je versterker. Niet alle gitaarversterkers hebben zo’n effectloop maar je kunt het herkennen aan een ingang die meestal FX in heeft en een uitgang waar FX out bij staat of gewoon ‘effects loop’ send en return.

Als je de effects loop gebruikt dan sluit je het laatste gitaarpedaal van je pedalboard aan op de send of send-in van je gitaarversterker. Op de send-out sluit je aan op de input van je eerste pedaal uit de keten. Nu is er een effects loop onstaan die na de voorversterker (pre-amp) van je versterker en voor de eindversterker zit. Tussen de voor- en eindversterker in dus.

gitaarpedalen volgorde


Het voordeel van de gitaar effects loop

Het grote voordeel van het gebruik maken van de effects loop is het combineren van je gitaarpedalen en de gain van je gitaarversterker. Als je de effects loop niet gebruikt dan komt de oversturing van de amp dus pas na je modulatie- en galmpedalen terwijl je traditioneel gezien liever hebt dat die effecten pas na de oversturing komen.


Het nadeel van de gitaar effects loop

Een nadeel is dat het in veel gevallen niet helemaal goed gaat met het signaal. Doordat het signaal eerst in de pre-amp wordt versterkt, daarna weer wordt verzwakt bij de effecten en daarna weer wordt versterkt in de eindversterker kan er opeens een heel dun gitaargeluid ontstaan.

Als een gitaarversterker een parallelle effects loop heeft dan wordt het basissignaal niet aangetast. Eigenlijk geldt bij de effects loop ook gewoon weer dat je even de tijd moet nemen om het goed uit te proberen. Probeer dan goed alle mogelijkheden van combinaties van je pedalen zodat je niet voor verrassingen kunt komen te staan.


True en buffered bypass gitaarpedalen

De naam ‘true bypass’ kom je vaak tegen in de wereld van gitaarpedalen. Alle gitaarpedalen zijn onder te verdelen in True en Buffered bypass. Bij true bypass pedalen wordt het signaal van je elektrische gitaar niet onderbroken als het gitaarpedaal uitstaat. Zodoende ontstaat er dus ook geen signaalverlies.  

Bij een buffered bypass blijft je signaal, ook als je gitaareffect uitstaat, altijd door een gedeelte van het circuit van je pedaal lopen. Hierdoor treedt er een omschakeling op van een hoge naar een lage impedantie (weerstand). Een buffer is handig als je veel gitaarpedalen gebruikt.

Door de lange afstand van de kabels wordt de weerstand groter en een buffered effect kan er dan voor zorgen dat de hoge tonen duidelijker overeind blijven.  
 

Extra tips bij het gebruik van gitaarpedalen

Schaf een goede voeding aan

Gitaarpedalen werken zo’n beetje allemaal op een 9 volt batterij. Het gebruik maken van batterijen is echter wel wat onzeker voor optredens omdat je nooit zeker weet dat je batterijen nog voldoende zijn opgeladen.

pedalboard met gitaarpedalen

Hierdoor kun je beter een goede voeding kopen die je gewoon kunt aansluiten op een stopcontact. De voeding kun je meestal makkelijk wegwerken op je pedalboard en hier sluit je dan weer al je gitaareffecten op aan. Investeer dus eenmalig in een goede en betrouwbare voeding dan zit je altijd goed.

 
Gebruik korte patchkabels voor je gitaarpedalen

Gebruik korte patchkabels om je gitaarpedalen met elkaar te verbinden. Goede en korte kabels laten het signaal het beste overeind en zo zorg je dat er minder weerstand ontaat.
 

Tweedehands gitaarpedalen en pedalboards

Ben je op zoek naar een mooi pedalboard of naar gitaarpedalen om  je pedalboard uit te breiden? Kijk dan ook eens bij onze tweedehands muziekinstrumenten en accessoires en vind verrassend goede deals! 

 

 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z