🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Dit zijn de beroemdste opname studio's ter wereld

8 Beroemde opname studio's vol muziekgeschiedenis 

Wat zijn de beroemdste opnamestudio's ter wereld? Waar staan ze? Hoe zijn ze ontstaan en waarom zijn ze zo beroemd geworden? Wij zetten de bekendste muziekstudio's voor je op een rij. De studio's waar muziekgeschiedenis is geschreven en meerdere generaties artiesten hun grootste hits hebben opgenomen. En ook hebben we bij alle studio's een Spotify afspeellijst voor je neergezet waarin de grootste hits staan, opgenomen in de desbetreffende studio.

 

muscle shoals sound studio

Muscle Shoals Sound Studio, Alabama USA

Muscle Shoals is een klein plaatsje in Alabama, USA. Het stadje heeft net iets meer dan 12.000 inwoners, maar is wereldberoemd om haar twee muziekstudio’s die het plaatsje op de muzikale wereldkaart hebben gezet: FAME Recording Studio’s en Muscle Shoals Sound Studio.

De FAME studio is de oudste van de twee en opgericht door Rick Hall. De FAME studio werd groot in de jaren ’60. In die jaren werd de studio gebruikt door o.a. Aretha Franklin, Wilson Picket, Etta James en the Allman Brothers. De studio had ook hun eigen sessiemuzikanten wat in die jaren zeer gebruikelijk was. Zij speelden een groot deel van alle platen in. Bij FAME waren dat de Muscle Shoal Horns (blazerssectie) en the Swampers (ritmesectie). De 4 leden van the Swampers verlieten Fame Studio en oprichter Rick Hall in 1969 om hun eigen studio te starten.

Dit was de Muscle Shoals Sound Studio, welke zou uitgroeien tot de grootste van de twee. Gedurende het bestaan van Muscle Shoals hebben onder andere the Rolling Stones, Aretha Franklin, George Michael, Wilson Picket, Willie Nelson Lynyrd Skynyrd, Joe Cocker en vele anderen platen opgenomen bij de Muscle Shoals Sound Studio. Het hele verhaal van de rijke muziekgeschiedenis van dit kleine plaatsje in Alabama is op een hele mooie manier verfilmd in de documentaire “Muscle Shoals”. Deze is helaas niet meer te zien op Netflix, maar als je hem ergens vindt is het echt een aanrader voor de muziekliefhebber.

Afspeellijst "Muscle Shoals" op Spotify

 

 

hitsville usa

Hitsville U.S.A., Detroit USA

Hitsville U.S.A. is niet de originele naam van de studio, maar de bijnaam van het hoofdkwartier van platenlabel Motown. In dit gebouw zat naast de administratie en de woning van oprichter Berry Gordy, ook een studioruimte.

En deze studio is legendarisch geworden door de vele hits die hier zijn geschreven en opgenomen. The Marvelette’s en Smokey Robinson behoorden tot de eerste artiesten die hun songs opnamen in Hitsville. Tussen 1959 en 1972 volgden vele artiesten waaronder: the Supremes, the Four Tops, the Jackson 5, Stevie Wonder, Marvin Gaye en the Miracles. Veel nummers van deze artiesten zijn opgenomen op de beroemde Motown Piano. Dit is een Steinway Model D Vleugel uit 1877. Sinds 1985 is Hitsville U.S.A. het Motown Historical Museum

Afspeellijst Motown op Spotify

 

 

sun studios

Sun Studios, Memphis USA

Sun Studios is de wereldberoemde studio uit het centrum van Memphis. Opgericht door Rock ’n Roll pionier Sam Phillips. De meeste van ons kennen het waarschijnlijk van Elvis Presley en de andere Big Four van de rock ’n roll. Naast Elvis, waren dat Johnny Cash, Carl Perkins en Jerry Lee Lewis.

Elvis nam zijn eerste single “That’s All Right Mama” op in de Sun Studios in 1954. Het, naar verluidt, eerste rock ’n roll liedje ooit “Rocket 88” werd in 1951 in de studio opgenomen. Met Ike Turner als componist en toetsenist. Begin jaren ’50 hebben vele grote namen uit de blues en R&B hier opgenomen.

Namen als Howlin’ Wolf, Junior Parker, Little Milton en BB King. Zelf heb ik het genoegen gehad om de Sun Studios in 2019 te bezoeken. De originele locatie uit de jaren ’50 is inmiddels een museum met een hippe koffiebar en veel originele instrumenten en gear verzameld. De opname studio is helemaal origineel gebleven en is toch wel een bijzondere plek. Sun Studios bestaat nog steeds en artiesten als U2, Def Leppard en Ringo Starr hebben hier opgenomen. De studio bevind zich echter in een nieuw pand een paar straten verderop.

Klik hier voor de Sun Studio Afspeellijst op Spotify

 

 

london air studios

AIR Studios, London UK

AIR Studios staat voor Associated Independent Recordings. Deze wereld beroemde studio is opgericht door Sir George Martin. De bekende producer van The Beatles. Hij richtte de studio op in 1970. De studio was gevestigd op de vierde verdieping van een warenhuis in Oxford Circus, midden in centrum van London. Daar waren twee opnamestudio’s. In Studio One, de grootste van de twee, werden vooral orkesten opgenomen. Maar door de grootse drumsound in deze ruimte werd de studio razend populair onder bands. 

In de eerste tien jaar van de studio zijn er vele klassieke albums opgenomen bij AIR Studios. Artiesten zoals Pink Floyd, Queen, Roxy Music, the Sex Pistols, Genesis, Supertramp, Kate Bush en Paul McCartney. In 1979 opende George Martin een tweede locatie op het tropische eiland Montserrat in het Caribisch gebied. Ook deze studio werd populair onder de grootste artiesten diende als opname studio voor onder andere Duran Duran, the Rolling Stones en Black Sabath. De AIR Studios in Montserrat sloot na een orkaan in 1989.

AIR Studios London daarentegen is nog steeds een operationele studio. Inmiddels gevestigd in een oude kerk in London. Voor een gemiddeld bandje is het een dure hobby om hier op te nemen. Bij de opening in de jaren ’70 was de prijs 35 pond per dag voor een opname studio. Inmiddels kost een dag opnemen inclusief een engineer +/- 10.000 pond per dag.

Afspeellijst AIR Studios op Spotify

 

 

stax studios

Stax Studios, Memphis USA

Een opnamestudio in het hart van Memphis. Deze stad is natuurlijk bekend als bakermat van de Delta Blues en Beale Street, met zijn legendarische Blues clubs. Maar begin jaren ‘60 kwam er in Memphis een hele nieuwe scene op. En Stax Studios werd het middelpunt.

De studio opende in 1957 als onderdeel van Satellite Records. Begin jaren 60 werd de naam veranderd in Stax. Naar de eerste letters van oprichters Stewart en Axton. De eerste plaat die werd opgenomen in Stax was een duet van Rufus en Carla Thomas: Cause I Love You. In 1962 kwam de band Johnny Jenkins de studio in met hun chauffeur. Otis Redding. Nadat de opnamesessie van Jenkins uit de hand liep en er niet meer werd opgenomen, melde Otis zich als zanger. Stax nam een plaat met hem op en Otis Redding groeide binnen no-time uit tot de grootste ster van de studio.  

De sterren van Stax Records waren o.a. the Mar-Keys, Booker T and the MG’s, Otis Redding, Rufus Thomas, Sam and Dave en Isaac Hayes. Ook de studio muzikanten die de platen inspeelde zijn wereldberoemd geworden. Denk aan Donald “Duck” Dunn, Steve Cropper en de blazer sectie, the Memphis Horns.

In 2019 ben ik zelf in Stax Studios geweest. In de originele locatie in het oude bioscoopgebouw aan McLemore Avenue is inmiddels het Stax museum gevestigd. Stax Records en de studio bestaan niet meer. Maar in het museum vind je onder andere de originele studio, met originele instrumenten en opname apparatuur. Daarnaast enorm veel geschiedenis de grootste soul artiesten ooit. Ben je ooit in de buurt van Memphis? Dan is een bezoek aan Stax Museum een must voor iedere muziekliefhebber.

Afspeellijst Stax Studio op Spotify

 

 

sound city studio

Sound City, Los Angeles USA

Sound City Studios is een opname studio uit Los Angeles USA. De studio opende zijn deuren in 1969 en voordat het gebouw dienst deed als studio, was het een productiefaciliteit van het Britse versterkermerk Vox. De studio heeft door de jaren heen veel bekende artiesten op bezoek gehad, maar werd echt beroemd door de legendarische drumsound en rockbands die hier opnamen.

In de 50 jaar dat Sound City Studios bestaat hebben onder ander deze artiesten hier opgenomen. Johnny Cash, Neil Young, Fleetwood Mac, Elton John, Tom Petty and the Heartbreaker, Guns ‘n Roses, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Metallica, Slayer en Rage Against The Machine. Als je dit rijtje ziet lijkt het wel een reis door de rock en metal geschiedenis.

In 2013 verscheen er de mooie documentaire Sound City. Gemaakt door Dave Grohl (Nirvana en Foo Fighters). Voor iedere muziekliefhebber zeker een aanrader. De studio bestaat nog steeds. Prijzen voor de huur zijn ons niet bekend, maar houdt rekening met een flinke investering ;)

 

 

wisseloord studio

Wisseloord studio, Hilversum NL

In deze lijst mag de bekendste studio van Nederland natuurlijk niet ontbreken. De Wisseloord Studio in Hilversum. Deze opname studio is geopend in 1979 door elektronicagigant Philips. Philips was ook eigenaar van platenmaatschappij PolyGram en op deze manier konden de artiesten van het label opnemen in de eigen studio in Hilversum.

In de beginjaren werd de studio voornamelijk gebruikt door Nederlandse bands en artiesten. Maar in de loop van de jaren ’80 en ’90 kreeg ze steeds meer internationale bekendheid. De studio werd gebruikt door artiesten als Elton john, Tina Turner, U2 en Iron Maiden. Maar later ook door onde andere 50 Cent, Akon, Chris Brown en de Foo Fighters.

In 2009 ging de iconische studio failliet, maar in 2010 werd de studio, onder nieuwe leiding volledig opnieuw opgezet om e voldoen aan de modernste eisen. De officiële heropening was in 2012 en sindsdien word de studio weer gebruikt door veel Nederlandse artiesten, waaronder Armin van Buuren, Afrojack ,vele anderen en is wederom de bekendste studio Nederland.

 

 

abbey road studio

Abbey Road, London UK

Misschien wel de beroemdste opnamestudio ter wereld is de Abbey Road Studios in London. Komt het door de wereld beroemde artiesten die hier opnamen in de afgelopen 40 jaar of toch door dat ene album van de Beatles, met de bekende foto op het zebrapad voor de studio.

De geschiedenis van Abbey Road dateert van lang voor de Beatles. Het gebouw zelf was origineel een herenhuis met 9 slaapkamers, gebouwd in 1829. In 1928 werd het gebouw gekocht door de Gramaphone Company. Zij bouwde hier een van de allereeste openamestudio’s ter wereld.

The Gramaphone Company werd in de loop van de jaren EMI. Dit was de platenmaatschappij van o.a. the Beatles. Zij namen maar liefst 190 van hun 210 nummers op in de Abbey Road Studios. Maar ook artiesten als Shirley Bassey, Aretha Franklin en Pink Floyd. Na die periode hebben er ontelbaar veel grote namen opgenomen. Radiohead, Oasis, Kenye West, Kate Bush, Muse, Florence + the Machine, Ed Sheeran, Lady Gaga, Amy Winehouse en Adele. En zo kunnen we nog wel even door.

Wat veel mensen niet weten echter is dat Abbey Road Studios ook zeer veel wordt gebruikt door orkesten voor film muziek. De muziek van de volgende films is hier bijvoorbeeld opgenomen: Lord of the Rings, alle Harry Potter films, Skyfall, Star Wars en vele andere.

Zelf ben ik in Abbey Road geweest. Niet om op te nemen helaas, maar voor de lancering van nieuwe synthesizers van Roland. De studio is niet openbaar toegankelijk. Dus het was extra leuk dat we op deze manier toch een rondleiding kregen door he complex, waar nog steeds iedere dag zo’n beetje alle studio’s zijn volgeboekt.

Van beroemde muziek studio naar muziekstudio's thuis

De genoemde opname studio's zijn elk fenomenen van de muziekindustrie. Zo veel mooie, tijdloze, epische muziek werd er gemaakt en opgenomen. De sfeer haalt het beste uit elke muzikant boven. Mocht het je nog eens lukken om je muziek in zo'n omgeving op te nemen, dan zal dat je zeker en voor altijd bij blijven.

Tegenwoordig begint menig muzikant gewoon thuis. De technologie en het internet hebben hun opmars gemaakt en je hoeft zeker niet gelijk tienduizenden euro's bij elkaar te sparen om naar een professionele muziekstudio te gaan. Lees onze blog over hoe je thuis een opname studio creëert.

Vragen en opmerkingen? Zet ze hier onder de blog, bel of kom naar onze mooie muziekwinkel in Noordwijk. We helpen je graag op weg met jouw thuisstudio en muziekopname!

 

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z