🎵Wij kopen jouw tweedehands instrument... Meer informatie

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Zelf thuis muziek opnemen en produceren

  • 3 min leestijd

Muziek en zang opnemen en produceren?

In dit stukje gaan we je in het kort uitleggen over Home Recording. Oftewel de kunst van het thuis muziek opnemen en produceren. Waarom zou je het doen? Wat heb je nodig? En wat is het precies? Allemaal vragen die hieronder beantwoord gaan worden.

Het is erg leuk om te zien dat er steeds meer thuisstudio’s ontstaan. Muzikanten die een of meerdere instrumenten spelen gaan steeds meer experimenteren met hun eigen studio. De ene pakt dit rustig aan en houdt het klein. De ander bouwt in het verloop van de tijd zijn eigen volwaardige professionele studio. Alles kan en alles is mogelijk. En het leuke is dat je met de juiste software en een goed stel oren je al een heel eind kan komen.

 

Waarom zou je thuis muziek opnemen?

Thuis muziek opnemen is naast heel erg leuk, ook ontzettend functioneel. Je kunt bijvoorbeeld thuis opnemen als je aan het repeteren bent. Zo kun je je eigen zang en muziek direct terugluisteren. Het voordeel is dat je dan altijd meer hoort dan tijdens het spelen zelf. Je zal hierdoor sneller progressie boeken met je eigen spel.

Daarnaast kan zo je eigen muziek opnemen en ideeën door sturen naar je mede bandleden, vrienden en familie. Je kan partijen uitdenken en opnemen. Zo weet de band voor de repetitie al, exact wat je bedoeld. Een stap verder is het opnemen van demo opnames. Je eigen liedjes opnemen als demo. Dit zijn opnames aan het beginstadium van de definitieve release masters (het eindproduct op cd/spotify/youtube/enzovoort). Met een demo opname krijgt de producer een beter beeld van hoe het liedje kan klinken. Zo zijn er al heel wat muzikanten die de release masters van begin tot eind maken in hun thuisstudio. Dan maak je vanaf een leeg project, je volledig eigen eindproduct. Je zang opnemen, je band opnemen, singer songwriter, een eigen opname geeft je heel veel mogelijkheden.

Thuis opnemen heeft dus vele voordelen en het is leuk om je erin te verdiepen. Neem je zang op en begeleid jezelf op een Ukulele, Western Gitaar, Digitale Piano, Drumstel of een van de vele andere meer of minder populaire muziekinstrumenten. Een top of the range keyboard als de Yamaha Genos 2 met veel voices en styles geeft je, als toetsenist ook heel veel mogelijkheden. Misschien creëer je wel je eigen complete multi-instrumentale band?

 

Wat heb je nodig om je eigen thuisstudio te bouwen?

thuis gitaar opnemen

Om je eigen thuisstudio te bouwen heb je verschillende zaken nodig. Dit begint allemaal bij een goede computer. Let op dat je computer genoeg werkgeheugen heeft. Dit zorgt ervoor dat je computer niet vastloopt tijdens het opnemen of afmixen. De software die je gebruikt maakt intensief gebruik van je werkgeheugen. Verkijk je hier dus niet op.

Vervolgens heb je software nodig. Deze software wordt onder producers vaak je DAW genoemd. Je “Digital Audio Workstation”. Deze software vervangt de oude band- en sporenrecorders van vroeger. Je kan hier al je losse instrumenten in opnemen. Vervolgens is dit dus ook je digitale mengpaneel/mixtafel. Je kunt in deze software ook je nummers gaan mixen/bewerken.

 

Muziek opname apparatuur voor thuis

Als je deze twee zaken hebt, moet je nog een apparaat hebben waarmee je de instrumenten of microfoons kan inpluggen in je computer. Het apparaat wat je hier voor nodig hebt noemen we een “audio interface”. Dit is een kastje dat van een audiosignaal, een digitaal signaal maakt. Het transformeert je analoge geluid naar je digitale werkstation. Akoestische instrumenten zoals en piano of een drumstel kun je alleen opnemen met microfoons. Als je dit wilt moet je dus nog extra microfoons kopen om daarmee deze instrumenten op te nemen. De microfoons sluit je aan op de audio interface. Nu zijn er natuurlijk honderden verschillende microfoons en nog meer verschillende plaatsingstechnieken voor de microfoons. 

Als je wilt gaan starten met produceren is het van belang dat je in ieder geval 1 goede microfoon hebt. Bij voorkeur een condensator microfoon met een groot membraam. Wat dit is zal ik je besparen. Het is voor het allround start werk een goede, breed inzetbare optie. Wil je meer weten over microfoons? Lees hier het verschil tussen dynamische en condensator-microfoons. Of lees hier over de verschillende richtingskarakteristieken van microfoons.

 

Nog een laatste tip!

Wat altijd nog leuk is om te weten, is een tip van de grootste producers in de wereld. De samenvatting is: “produceren doe je met je oren”. Je hebt niet de beste spullen nodig. Je moet met de minste spullen continue het beste weten te bereiken. Pas dan ben je klaar voor nieuwe spullen.

Meer weten? Kom dan eens naar onze muziekwinkel in Noordwijk! Kom gezellig in ons muziekcafe bespreken wat je zou willen, dan helpen we je graag op weg met de voor jou beste benodigdheden!

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z