Zuiver geluid is essentieel voor elke muzikant en audioprofessional. Of je nu graag zingt, streamt terwijl je aan het gamen bent of dat je met vrienden een podcast wilt opnemen; in al deze gevallen is een goede microfoon een belangrijk onderdeel van jouw set-up. Er zijn een hoop verschillende microfoon soorten en merken, maar het is vooral belangrijk om dynamische vs. condensator-microfoons te onderscheiden. Het resultaat is hetzelfde: loepzuiver geluid, maar de werking en de toepassingsmogelijkheden verschillen sterk van elkaar. In dit blog helpen we jou om de beste microfoon te kiezen voor jouw muzikale ambities of audio-benodigdheden.
Hoe werkt een dynamische microfoon?
De naam zegt het al. Een dynamische microfoon werkt namelijk als een soort dynamo. Zoals bij een dynamo is er een koperen spoel omgeven door een magnetisch veld, gecreëerd door een magneet. De beweging van deze spoel in het magnetische veld wekt het elektrische signaal op wat ervoor zorgt dat er kristalhelder geluid kan worden opgevangen en uitgezonden door de dynamische microfoon.
Wat zijn de voordelen van een dynamische vs. condensator-microfoons?
🎤 Lange levensduur: Een dynamische microfoon kan veel hebben. Ze zijn goed bestand tegen temperatuurverschillen (denk aan: de hitte van podiumverlichting), vocht (denk aan: bier) en extreme geluidsdruk (denk aan: drums/gitaarversterkers).
🎤 Betaalbaar: De constructie van de dynamische microfoon is relatief eenvoudig en daardoor zijn ze doorgaans goedkoper dan een condensator microfoon.
🎤 Geen stroom vereist: Doordat een dynamische microfoon geen actieve elektronica bevat, zijn er geen extra stroomkabels nodig.
🎤 Kleurrijk geluid:Het geluid dat uit een dynamische microfoon komt is niet heel natuurlijk, maar dat maakt het ideaal toepasbaar voor bijvoorbeeld zang, drums en een elektrische gitaar.
Hoe werkt een condensator microfoon?
De condensator microfoon werkt middels de combinatie van geluidsgolven en een elektrisch geladen flinterdun membraan die op een metalen achterplaat gemonteerd zit. Tussen deze twee onderdelen wordt een spanningsveld gecreëerd met behulp van een batterij of fantoomvoeding. Dit geheel van elementen wordt de condensator genoemd. Omdat het membraan heel dun is, beweegt het mee met zelfs de kleinste fluctuaties in luchtdruk. Het grootste verschil in werking de dynamische vs. condensator-microfoons zit hem in dat dunne membraan wat voor de condensator-microfoon het frequentiebereik enorm maakt.
Wat zijn de voordelen van een condensator microfoon?
🎤 Hoger frequentiebereik: Omdat het membraan in een condensator microfoon significant dunner is dan in een dynamische microfoon, kan er een veel hoger frequentiebereik mee gehaald worden.
🎤 Kleine versies werken ook perfect: Denk aan bijvoorbeeld de dasspeld-microfoon die veel bij interviews en op de televisie wordt ingezet. In bijna alle gevallen wordt hier een condensator microfoon ingezet, omdat deze ook in kleine versie een zuiver geluid kan produceren.
🎤 Een echt natuurlijk geluid: We benoemden al dat het geluid uit een dynamische microfoon niet helemaal natuurlijk is. Bij een condensator microfoon heb je gegarandeerd een gedetailleerd en helemaal natuurlijk geluid. Dat maakt het voor bijvoorbeeld een elektrische gitaar wat minder geschikt, maar juist wel weer heel geschikt voor akoestische instrumenten.
Wat is fantoomvoeding?
Heb je net een nieuwe microfoon aangeschaft en komt er geen geluid uit? Misschien heeft hij dan fantoomvoeding nodig. Met name condensatormicrofoons hebben (extra) stroom nodig. Als je de vergelijking maakt tussen de dynamische vs. condensator-microfoons is hierdoor de kans groot dat je vooral bij de condensator microfoon ook de kosten voor dit (belangrijke) extra materiaal in gedachten moet houden. Gelukkig kunnen de meeste mixers, audio interfaces en recorders dit gewoon via de microfoonkabel leveren. Deze stroomvoorziening wordt fantoomvoeding of fantoomspanning genoemd (‘phantom power’ in het Engels). Een eventuele knop om dit aan te zetten herken je aan ‘Phantom’, ‘P48’ of ‘48V’. Beschikt je mixer of audio-interface niet over fantoomspanning maar heb je deze wel nodig, dan kun je externe fantoomvoeding gebruiken. Sluit de microfoon op zo’n kastje aan, en verbind het kastje weer met de microfooningang van bijvoorbeeld het mengpaneel.
Heb je een USB of een XLR-microfoon nodig?
Benieuwd welke kabels je nodig hebt voor jouw muzikale ambities of om te kunnen vloggen of streamen? Dan verwijzen we je graag door naar ons blog over audiokabels. Specifiek voor microfoons onderscheiden we USB-microfoons en XLR-microfoons. Welke het meest efficiënt is, hangt er natuurlijk vanaf waarvoor je deze microfoon wilt inzetten. Een USB-microfoon werkt - zoals de naam al verraadt - met een USB-kabel en -uitgang. Zo’n kabeltje is goedkoop en ontzettend eenvoudig aan te sluiten. Als je gaat vloggen of streamen is het een ideale optie. De XLR-microfoon is met name geschikt voor de situatie waarin je te maken hebt met een zwaar geluidsversterkingssysteem of als je als muzikant ergens gaat optreden.
Dynamische vs. condensator-microfoons: welk type is ideaal voor mijn muzikale doelen?
De beslissing om een dynamische of condensator-microfoons te gebruiken hangt niet alleen af van de geluidsbron en het geluidsversterkingssysteem, maar ook van de fysieke omgeving. Vanuit praktisch oogpunt zou een dynamische microfoon een verstandige keuze zijn als de microfoon wordt gebruikt in een "ruige/levendige" omgeving, zoals een club of voor buitengeluid. In een meer gecontroleerde omgeving zoals een concertzaal of theatrale setting, kan een condensatormicrofoon de voorkeur hebben, vooral wanneer de allerbeste geluidskwaliteit gewenst is.
Toch nog twijfels over welke microfoon het beste bij jouw muzikale ambities past of voor jouw livestreams/vlogs? Onze experts adviseren je graag!
Stuur ons dan een mailtje op: klantenservice@musicallin.nlBel: +31713615698
Of kom langs in onze winkel!
Laat een reactie achter (alle velden verplicht)