🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Welke audiokabels heb je als muzikant nodig?

  • 3 min leestijd

Dat je als muzikant een instrument nodig hebt, spreekt voor zich. Misschien weet je ook al dat sommige instrumenten externe speakers vereisen. Maar als het dan over audiokabels gaat, wordt het voor de gemiddelde beginnend muzikant of beginnende audio-techneut vaak te technisch. Daarom hebben we er speciaal voor jullie een blog aan gewijd. Dergelijke audiokabels bestaan namelijk in verschillende soorten en maten, dus hoe kies je de juiste?

 

Welke soorten connectoren bestaan er?

We ontkomen helaas niet aan enkele technische termen en definities als het gaat om connectoren van de kabels voor instrumenten. Kort gezegd zorgt een connector voor een connectie tussen jouw instrument en een ander apparaat. Bekijk hieronder enkele veel voorkomende connectoren en waarvoor ze toepasbaar zijn:

RCA Connector

🔌 RCA (beter bekend als de Tulpstekker): dit is toepasbaar voor audio & video aansluitingen. Een RCA kabel werkt met 2 kabels voor het doorsturen van signaal. Je herkent de kabels aan het gebruik van kleuren aan de stekkers (rood & wit).

DMX Connector

🔌 DMX: De DMX-connector is een lichtkabel, die dus vastzit aan een lichtinstallatie. Deze gebruik je bijvoorbeeld tijdens een optreden om een spotlight te creëren.

XLR Connector

🔌 XLR: Je vindt XLR-aansluitingen op zowel audio- als lichtapparatuur. Het verschil zit hem in de weerstand van de kabel. Een XLR-kabel heeft een weerstand van 75 Ohm en is geschikt voor geluidssignalen. Maar de weerstand van een DMX-kabel ligt met 110-120 Ohm hoger en is daardoor geschikt voor verlichting.

 

TS, TRS, TRRS Connector

 🔌 TS: Dit is een soort zogenoemde jack-kabel. Een jack-kabel gebruik je bijvoorbeeld voor de connectie met een mengpaneel in de studio. Een jack-kabel is een TS-kabel als er 1 zwart ringetje op zit en bezorgt je (slechts) mono/ongebalanceerd geluid.

 

🔌 TRS: De TRS is ook een jack-kabel, maar deze is herkenbaar aan 2 zwarte ringetjes. Deze zorgt voor stereo/gebalanceerd geluid en wordt vaak ingezet voor bijvoorbeeld koptelefoons.

🔌 TRSS: Je raadt het misschien al, deze jack-kabel is herkenbaar aan 3 zwarte ringetjes. Dit zie je op de stekkers van koptelefoons die ook een ingebouwde microfoon en/of afstandsbediening hebben.

Let op: jack-kabels bestaan doorgaans in 2 verschillende groottes, dus zorg dat je de juiste aanschaft:

  • 3.5 mm: ook wel mini-jack genoemd: zoals het koptelefoon-stekkertje dat in een smartphone past.
  • 6.3 mm: deze is een stuk groter dan de mini-jack en wordt soms ook meegeleverd als verloopstekker bij koptelefoons.

 

Welke speciale functie hebben sommige plugs?

Alle audiokabels zijn bedoeld om door een connector licht, video of geluid te realiseren. Maar er bestaan ook enkele speciale plugs die iets kunnen wat geen enkele andere audiokabel kan. Hieronder 3 veelgebruikte speciale plugs:

🔌 Splitterkabel:  Een splitterkabel bevat een hulpstuk om een bestaande kabel op te splitsen in twee aparte kabels. Er bestaan verschillende soorten kabelsplitters voor diverse soorten data, zoals audio of video. Buiten de muziekindustrie kun je een splitter kennen van je kabels voor internet en tv.

🔌 Adapterkabel:  Een adapter is een hulpstekker of tussenstekker die gebruikt kan worden als overgang tussen twee elektrische schakelingen. De adapter kan worden gebruikt om een verbinding te maken tussen twee schakelingen die niet zonder aanpassing aan elkaar passen.

🔌 Extensionkabel:  In het Nederlands simpelweg: verlengsnoer. Dit hulpstuk zorgt ervoor dat je meer meters kunt maken met je audiokabels mocht dat nodig zijn.

 

Heb je gebalanceerde of ongebalanceerde audiokabels nodig?

Zowel gebalanceerde en ongebalanceerde audiokabels kunnen een nuttige aanvulling zijn van jouw set-up als muzikant of als beginnende audiotechneut. Maar wanneer heb je welke nodig? Dat hangt zeer sterk van het instrument dat je bespeelt af en wat je met deze kabels wilt bereiken.

Gebalanceerde audiokabels zorgen voor een probleemloze signaal-overgang. Het apparaat dat het geluid verstuurd, verstuurd niet één, maar twee signalen. Van een zijn de audiogolven in spiegelbeeld. Wanneer er dan ruis optreed, gebeurt dit over beide audiosignalen. Het ontvangende apparaat draait het audiosignaal dat in spiegelbeeld is weer om. Het ruis dat ergens in de kabel is opgetreden wordt mee omgedraaid, en wordt zo het spiegelbeeld van de ruis in het originele audiosignaal. Zo strepen ze elkaar weg, waardoor het onaangetaste signaal overblijft.

Dit is voor de microfoon een ideale oplossing. Ook als je gebruik maakt van lange kabels bij bijvoorbeeld een grote set-up op een podium of in een studio, is een gebalanceerde audiokabel een must. Gitaristen maken echter zelden gebruik van zo’n gebalanceerde kabel. De gitaar en tevens de versterker hebben beide vaak niet de technologie ingebouwd om audiosignalen te inverteren en terug te draaien. Keyboardspelers werken ook vaak met een ongebalanceerde kabel, omdat hun aansluitingen vaak kort en eenvoudig zijn. Mocht de afstand langer zijn wordt de kans op ruis groter. Dan adviseren we wel het gebruik van een gebalanceerde kabel.

 

Toch nog twijfels over welke audiokabels het beste bij jouw muzikale ambities passen? Onze experts adviseren je graag!

Stuur ons dan een mailtje op: klantenservice@musicallin.nl
Bel: +31713615698
Of kom langs in onze winkel!

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z