z

Jouw tweedehandsmuziekinstrumentverkopen? Meer info op onze inkooppagina

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Alles over Bol PIano's & Music All In

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Het verschil tussen een dure en een goedkope gitaar

  • 3 min leestijd

Een gitaar is een gitaar, of toch niet? Gitaren hebben in de basis allemaal zo’n beetje dezelfde kenmerken: een body, een nek, zes snaren en stemschroeven…En toch is de ene gitaar de andere niet. Je hebt gitaren van enkele tientjes tot duizenden euro’s. Wat zijn de verschillen tussen deze gitaren? En wat maakt een dure gitaar zo duur, en een goedkope gitaar zo goedkoop?

 

Machinaal of handgemaakte gitaren

Eigenlijk is het best logisch: hoe meer er machinaal geproduceerd kan worden, hoe goedkoper het is. Een gitaar helemaal met de hand maken kost uren en uren. Helemaal bij een akoestische gitaar omdat die veel complexer zijn om te maken. Er worden dan ook maar weinig gitaren echt helemaal met de hand gemaakt, en bij de goedkoopste exemplaren komt er niet eens handwerk meer aan te pas.

gitaren werkplaats

 Ook het land van produceren kan veel betekenen voor de prijs. Goedkope gitaren worden vaak geproduceerd in landen waar de (arbeids)kosten laag zijn. Zo zijn goedkopere exemplaren vaak gemaakt in landen als Indonesië en Korea, en de duurdere gitaren bijvoorbeeld in de USA.

 

Houtsoorten waar een gitaar van gemaakt kan zijn

Het grootste gedeelte van een akoestische- of elektrische gitaar is gemaakt van hout. Er zijn talloze houtsoorten met verschillende eigenschappen waar een gitaar van gemaakt kan worden. Hoe duur of hoe goedkoop een bepaalde houtsoort is, heeft te maken met de bewerkbaarheid en beschikbaarheid. Zo is bijvoorbeeld basswood (lindehout) ruim beschikbaar en erg makkelijk te bewerken. Zodoende zijn veel goedkope elektrische gitaren ook van deze houtsoort gemaakt.

houtsoort voor gitaar

Houtsoorten die de klank van de gitaar op een positieve manier beïnvloeden zijn vaak zeldzamer en daarom veel duurder. Bij een elektrische gitaar wordt de klank ook voor een groot deel bepaald door de elektronica, zoals de pickups. Bij een akoestische gitaar luistert het nog wat nauwer allemaal. Ook zijn sommige houtsoorten beter geschikt voor het bovenblad, en andere weer beter voor de zijkanten. Om goedkopere akoestische gitaren te produceren wordt vaak gebruikgemaakt van gelamineerd hout i.p.v. massief hout. De klank is beduidend minder maar het scheelt wel aanzienelijk is prijs.

 

Hardware van de gitaar

Ook bij de andere materialen van de gitaar kan een kwaliteits- en dus prijsverschil zitten. Onderdelen van ijzer zijn goedkoper dan bijvoorbeeld van roestvrijstaal. Ze gaan dan ook minder lang mee en zodoende kan een goedkope gitaar wel vaak meer en vaker onderhoud nodig hebben.

Bij elektrische gitaren kan ook het type brug invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Een simpele vaste brug is een stuk makkerlijker te produceren dan een meer complexere Floyd R.

floyd rose brug

Voor een beginner maakt alle hardware ook meer uit dan de houtsoorten. Zo kan een gitaar door goedkoper hout wel wat minder mooi klinken, maar goedkopere hardware slijt sneller en heeft grote invloed op bijvoorbeeld de stemvastheid van de gitaar. Om te leren spelen kan je gitaar beter goed spelen en goed gestemd blijven daarom is dit belangrijker dan het allermooiste geluid.

 

De afwerking van de gitaar

Een van de belangrijkste aspecten van een gitaar is hoe deze is afgewerkt. Dit maakt een groot verschil tussen een goed of een matig instrument en meestal dus ook in de prijs. Een betere afwerking kost nu eenmaal meer tijd, en er zijn betere materialen voor nodig.

vijlen

De afwerking van bijvoorbeeld de frets kan een heel groot verschil maken in hoe fijn een instrument speelt. Voel maar eens langs de hals van een gitaar aan de uiteinden van de fretten. Bij een goede gitaar voelt dit glad aan, maar bij een slecht afgewerkte gitaar lijkt het vaak wel een kaasrasp.

Ook de kam is zo’n onderdeel wat een groot verschil uitmaakt. Goedkope kammen zijn niet precies ingezaagd omdat het op grote schaal en machinaal gebeurt. Ook is het goedkope materiaal vaak niet eens goed bewerkbaar. Bij een slecht gevijlde kam krijg je de snaren nooit lekker afgesteld en is de gitaar, zeker in combinatie met goedkope stemschroeven, snel ontstemd.

 

Het merk gitaar

Uiteraard, zoals bij alles, betaal je ook voor een merk. Grote merken, zoals bijvoorbeeld Fender, besteden veel geld aan marketing en dat moet allemaal terug worden verdiend. Zodoende zijn de goedkope series van een groot merk soms ook van mindere kwaliteit dan gitaren van een relatief onbekend merk, terwijl ze hetzelfde kosten of  duurder zijn. Heel belangrijk dus om niet alleen op een merk af te gaan maar ook goed te letten op materialen, klank en afwerking! 

gibson guitar

Bij Music All In hebben we elektrische en akoestische gitaren in alle prijsklassen. Kom eens langs in onze winkel in Noordwijk en ervaar zelf de verschillen tussen goedkope en duurdere gitaren van verschillende merken en materialen. 

 

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z