🎵Wij kopen jouw tweedehands instrument... Meer informatie

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Waar moet je op letten bij het saxofoon rieten kopen?

  • 3 min leestijd

Als beginnende saxofonist merk je al snel hoe belangrijk je rieten zijn voor de klank, het speelgemak, en duurzaamheid van je set-up. Welke saxofoon riet is perfect voor jouw muzikale ambities en waar kun je die kopen? Die vraag heb je jezelf misschien al regelmatig gesteld. Daarom hebben we er een speciaal blog aan gewijd.

 

Wat zijn saxofoon rieten en waar zijn ze goed voor?

Saxofoon Rieten

Een saxofoon riet is een essentieel saxofoon accessoire dat doorgaans is gemaakt van bamboe, al bestaan er ook kunststof rietjes. Het geluid en de klank van jouw saxofoon wordt mede bepaald door de combinatie van riet en mondstuk. Des te groter de tipopening (het gedeelte dat je in je mond steekt), des te zwaarder het blazen is, maar hoe warmer de toon.

De dikte van het riet is van grote invloed op de klank. Een dikker riet is moeilijker aan het trillen te brengen dan een lichter riet. Je krijgt een warmere klank, maar het is lastiger om te bespelen. Een stugger/dikker riet gaat langer mee. Maar om er goed op te kunnen spelen, moet je al een redelijk ervaren saxofonist zijn. Naast het riet en de tipopening, heeft ook de ruimte in het mondstuk (de kamer) invloed op de klankkleur.

 

Terminologie voor saxofoon rieten en accessoires

🎷Tip:  De tip is de voorkant van het rietje.

🎷Zwaar:  Een zwaar (stug) rietje geeft een donkere en dikkere klank en geeft meer volume. Je bereikt de juiste toonhoogte eenvoudiger en zacht spelen is moeilijker.

🎷Licht:  Een licht rietje 'spreekt' makkelijker aan en geeft ook een lichte en heldere klank. Zachter spelen gaat ook makkelijker. De toonhoogte is wel moeilijker te controleren.

 

Wat zijn de verschillende diktes en hun gevolgen?

Laten we direct even een misverstand uit de weg helpen: niet de dikte van het materiaal, maar juist de buigweerstand van een saxofoon riet bepalen de sterkte ervan. Bij de fabricage wordt de rietsterkte bepaald als het riet helemaal klaar is. Elk riet wordt individueel gemeten door de fabrikant zoals het bekende Franse Vandoren. De stugheid van een riet wordt doorgaans aangemerkt met een cijfer tussen de 1 en 5 en een gradatie van ‘soft’ tot ‘hard’, waarbij 5 uiteraard het meest stug is.

 

Soorten afwerkingen van rietjes

We kunnen hier twee veel voorkomende afwerkingssoorten van saxofoon rieten onderscheiden:

🎷 Amerikaans gesneden: Eenvlak, dun middendeel en rug & dikke tip

De tip is de voorkant van het rietje. Dit soort riet vraagt weinig ademsteun en voelt soepel in de mond. Het is gemaakt voor een brede kleur volle toon met wat ruis (een beetje hees). Lage tonen komen makkelijker uit, hoge tonen vragen wat grotere precisie van de embouchure. Bekende merken die zo’n riet produceren en verkopen zijn o.a. Vandoren Java groen en Rico Royal.

🎷 Frans gesneden: Een relatief dikke rug en middendeel, dunne tip

Dit riet vraagt een relatief grote ademsteun (druk) en voelt stug aan in de mond. Het is ideaal om een grote heldere, kernachtige, beschaafde toon te produceren, zonder veel bijgeluiden. Lage tonen komen wat stroef, hoge eenvoudiger. Dit riet wordt vooral in de klassieke muziek en door beginners gebruikt. Bekende merken zijn o.a. Vandoren V16 en V12, Rico Grand Concert en Rico Reservé.

 

Welke saxofoon rieten zijn het beste voor beginners?

Vandoren Traditional Rieten

Zoals we al hebben toegelicht bij de afwerkingen is voor de beginnende saxofonist een riet met een dunne tip aan te raden. Doorgaans start je met Vandoren Traditional in de maat 1,5 of 2 (blauw doosje). Vandoren is een Frans merk met veel ervaring op het gebied van de productie van saxofoon rieten. Het verschilt per persoon welke maat exact het meest ideaal is, maar daar kunnen onze experts jou heel goed bij adviseren.

 

Hoe vaak moet je van riet veranderen?

Gaat de klank sterk achteruit of wordt het wel heel lastig om het gewenste geluid uit je saxofoon te krijgen? Dan moet je je riet vervangen worden. Hoe vaak dit nodig is, is natuurlijk afhanklijk van hoe regelmatig je saxofoon speelt. Het is sowieso praktisch om een doosje rieten op voorraad te hebben, probeer altijd miniaal 3 rietjes ‘’ingespeeld’’ te hebben. Het is vooral belangrijk dat je op de hoogte bent welke maat riet het beste bij jouw ervaring en saxofoon past. Geen idee als beginnende saxofonist welk type riet je nodig hebt? Neem dan contact met ons op, want Music All In kan jou perfect adviseren.

 

Benieuwd welk type saxofoon riet bij jouw ambities als muzikant past?
Check hier onsvolledige aanbod saxofoon rieten en neem dan contact met ons op!
Via e-mail: klantenservice@musicallin.nl
Bel:+31713615698
Of kom langs in onze winkel.

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z