🎵Wij kopen jouw tweedehands instrument... Meer informatie

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Hoe onderhoud ik mijn blaasinstrument?

  • 3 min leestijd

Jouw blaasinstrument is een belangrijk onderdeel van je leven, waar je jouw creativiteit en muzikaliteit mee kunt uiten. Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben en om die reden is regelmatig onderhoud essentieel. In dit blog hebben we speciaal voor jou wat tips en tricks verzameld om jouw blaasinstrument goed te kunnen onderhouden.

 

Welke soorten blaasinstrumenten bestaan er?

Als (beginnend) muzikant ben je er natuurlijk mee bekend dat niet elk blaasinstrument hetzelfde in elkaar zit of hetzelfde klinkt. Voor het gemak onderscheiden we daarom in dit blog dehoutblazers, zoals de alom bekende blokfluit, klarinet of de hobo en dekoperen blaasinstrumenten zoals de hoorn, trompet of de trombone. 

Interessant feitje is dat die onderscheiding niet gebaseerd is op het materiaal van het instrument, maar op wat benodigd is om er helder geluid uit te krijgen. Je zou denken dat de saxofoon een koperblazer is, maar omdat je een rietje nodig hebt om er geluid uit te krijgen valt het onder de houtblazers.

 

Hoe onderhoud je een houten blaasinstrument?

Afhankelijk van de gebruiksfrequentie is regelmatig onderhoud van jouw houtblazer noodzakelijk. Jouw instrument is namelijk altijd aan slijtage onderhevig, al kan het wel even duren voordat je dat ook echt tijdens het spelen merkt. Om te voorkomen dat de kosten van onderhoud of reparatie de pan uit rijzen is er een hoop dat je zelf kunt doen:

🎵  Mondstuk en body schoonmaken na het spelen, dit ten behoeve van de hygiëne.

Saxofoon Ventielen

🎵  Berg jouw instrument altijd netjes op in zijn koffer of gigbag na het spelen, zo blijft het zilver en houten materiaal veel langer goed.

🎵  Maak jaarlijks gebruik van een  speciaal borsteltje en houtolie om de binnenzijde van jouw instrument te oliën voor het spelen. Doe dit sowieso als je merkt dat die binnenzijde wat grijs wordt.

🎵  Het kurk op jouw instrument kun je soepel houden met kurkvet.

 

Hoe onderhoud je een koperen blaasinstrumenten?

Een koperen blaasinstrument heeft vaker onderhoud nodig dan een houtblazer. Je kunt zelf het volgende doen om de levensduur van jouw instrument te verlengen:

🎵 Maak minstens eenmaal per twee maanden je instrument goed  inwendig schoon. Hiervoor kun je lauwwarm water gebruiken met vloeibaar reinigingsmiddel zoals Dreft of babyshampoo. Let op: gebruik nooit kokend water, soda of agressieve reinigingsmiddelen, omdat die je instrument vreselijk kunnen beschadigen.

Trompet Ventielen

🎵 Reinig de ventielen minstens eenmaal per maand met bijv Dreft. Deze vormen namelijk het kwetsbare hart van elk koperen blaasinstrument. Maak deze ventielen niet zelf los als je daar geen ervaring mee hebt. Ten slotte, gebruik een druppeltje ventiel-olie, dit zorgt enerzijds dat de ventielen soepel blijven werken en anderzijds dat het metaal van de ventielen vrij blijft van vocht en vuiligheid.

🎵 Voorkom dat de pompen niet meer kunnen schuiven. Dit kan je vermijden door elke keer voordat je begint te spelen de pompen even allemaal op en neer te bewegen. Als dit lastig wordt, kun je ze insmeren met speciaal pompenvet. Je kunt absoluut geen vaseline gebruiken als vervanger van het pompenvet.

🎵 Onderhoud je blaasinstrument altijd  na het spelen. Verwijder na het spelen zo goed mogelijk het vocht uit het instrument. Blaas het water via de waterklepjes naar buiten. Trek alle buizen los en schud het water hier zoveel mogelijk uit. Veeg vingerafdrukken en transpiratievocht van het instrument. Dit is belangrijk, want transpiratie en speeksel tasten het materiaal sterk aan. Gebruik voor verzilverde instrumenten een speciale zilverpoetsdoek. Gebruik voor gelakte (goudkleurige) instrumenten nooit polijstmiddel of andere sterk reinigende middelen, die tasten namelijk de laklaag aan. Een pluisvrije (katoenen) doek is voldoende. Voor gelakte instrumenten bestaat er een speciale was waarmee het instrument aan de buitenkant ingewreven kan worden.

 

Wanneer is groot onderhoud/revisie van jouw blaasinstrument nodig?

Groot Onderhoud

Hoe vaak er (groot) onderhoud nodig is, is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe goed je met jouw blaasinstrument omgaat. We adviseren wel om de vinger aan de pols te houden door halfjaarlijks even een van onze experts bij Music All In te raadplegen, zodat je zeker weet dat jouw instrument in perfecte conditie is en je het maximale eruit kunt halen bij het spelen. 

Wij halen er in elk geval veel voldoening uit als jij na reparatie weer het allerbeste geluid uit jouw blaasinstrument krijgt. Of je nou een hout blaasinstrument hebt of een koperen blaasinstrument, wij adviseren je wat je zelf kunt doen qua onderhoud als beginnend muzikant. 

Specifieke vragen over het onderhoud/de staat van jouw blaasinstrument?
Stuur ons dan een mailtje op:klantenservice@musicallin.nl 
Bel: +31713615698
Of kom langs in onze winkel!

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z