🎵Wij kopen jouw tweedehands instrument... Meer informatie

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Koopgids basgitaar

Een basgitaar kopen

Je wilt een basgitaar kopen maar je speelt nog niet zo lang of moet zelfs nog beginnen. Dan kan het erg lastig zijn om te kiezen en kun je wel wat hulp gebruiken. In deze blog leggen we het een en ander uit over basgitaren zodat je weet waar je zoal op kunt letten en de juiste keuze kunt maken!

 

Oorsprong van de basgitaar

Een korte introductie over de basgitaar is misschien wel op z’n plaats. De basgitaar werd ontwikkeld in de jaren ’30 van de vorige eeuw om een handzaam, alternatief te bieden voor de grote contrabas.

In de jaren ’50 ontwikkelde Leo Fender de Precision Bass, eigenlijk een kruising tussen de contrabas en de elektrische gitaar. Dit was de eerste basgitaar die echt een commercieel succes werd en werd omarmd door de opkomende popmuziek in die tijd.

Vandaag de dag wordt de Precision Bass nog steeds gemaakt en is ook nog steeds een van de populairste modellen.

 

Uiterlijk en de hoeveelheid snaren

Eerst maar eens voor jezelf bepalen wat je mooi vindt! Kijk eens rond op de website en kijk naar wat je aanspreekt qua vorm en kleur zonder je af te laten leiden door bijvoorbeeld de prijs of het merk van de gitaar.

Het valt je nu misschien ook wel op dat niet alle basgitaren evenveel snaren hebben. Normaal gesproken heeft een basgitaar 4 snaren. Deze zijn hetzelfde gestemd als die 4 laagste snaren van een gitaar maar dan nog een octaaf lager.

Er zijn ook 5- of meersnarige basgitaren maar daar kun je je als beginner beter niet aan wagen. Kies dus voor een 4-snarige basgitaar.

 

Wat kost een basgitaar?

De prijzen van basgitaren zijn nogal uiteenlopend. Je hebt ze al vanaf rond de 200 euro. Als je nog wilt beginnen met basgitaar spelen en je ook nog niet helemaal zeker weet of het wat voor je is kun je prima af met de goedkoopste modellen.

Ben je al een tijdje bezig of wil je een kwalitatief iets beter instrument dan betaal je zo tussen de 300 en 700 euro. Houd er met je budget rekening mee dat je ook nog een versterker nodig hebt, plus misschien wat andere accessoires als een draagband, gitaarkabel etc.

Als je voor jezelf bepaald hebt wat je mooi vindt en wat je budget is wordt het tijd om een lijstje te maken met kanshebbers. We gaan nu wat onderdelen bespreken waarin basgitaren kunnen verschillen en waar je misschien je uiteindelijk keuze vanaf kunt laten hangen

 

Longscale v.s. Shortscale

Een basgitaar heeft normaal een mensuur (scale length) van 34 inch. Deze maat wordt ook wel longscale genoemd. Er zijn ook kortere ‘shortscale’ gitaren met een mensuur van zo’n 30 inch.

Hoewel de standaard ‘longscale’ is zijn ook de shorts-scale varianten erg populair vanwege hun rijke en donkere geluid. Een andere goede rede om voor de shortscale te gaan is als je wat kleinere handen hebt. Dus ook voor kinderen kan het een goede optie zijn.

 

Verschillende houtsoorten

Eigenlijk is de houtsoort niet echt iets om mee bezig te zijn voor een beginnend speler. De verschillende houtsoorten die gebruikt worden kunnen zeker van invloed zijn op de toon maar als beginner is het denk vooral belangrijk om te luisteren en te bepalen of je het geluid mooi vindt zonder je daarbij druk te maken om de houtsoort.

Bijna alle basgitaren hebben een ‘solid-body’ wat betekend dat ze een massieve houten body hebben. Er zijn ook ‘akoestische-basgitaren’ met een klankkast, deze worden echter vooral gebruikt bij akoestische sessies waarbij ze toch worden uitversterkt omdat ze simpelweg niet genoeg volume produceren.

Als beginner raden wij dan ook aan om ‘gewoon’ voor en elektrische basgitaar te gaan. De houtsoorten die meestal gebruikt worden zijn ash (essen) en alder (elzen) of het goedkopere basswood (linde) dat wat minder sustain geeft. Voor een meer donkere klank wordt vaak mahogany (mahonie) gebruikt en om een juist nog wat fellere heldere klank te krijgen nemen ze vaak maple (esdoorn), een houtsoort die ook veel voor het fingerboard wordt ingezet.

Ook het fingerboard (de toets) van de basgitaar is vaak gemaakt van maple. Dit zijn de basgitaren met een lichtkleurige hals. Het geluid van een maple hals is over het algemeen vrij helder.

De donkere halzen zijn van rosewood (palissander) of een vervangende houtsoort zoals pau-ferro vanwege de schaarste van rosewood. Deze donkere halzen maken vaak ook de sound wat donkerder en warmer. Hele donkere halzen (bijna zwart) zijn vaak van ebony (ebbenhout) en zitten vaak alleen op de wat duurdere modellen.

 

Actieve en passieve basgitaren

Het verschil tussen actieve- en passieve basgitaren zit hem in en ingebouwde voorversterker. Deze zit in de actieve exemplaren en geeft de gitaar daardoor een extra krachtig output-signaal. Dit is niet persé beter dan een passieve basgitaar maar kan handig zijn bij bijvoorbeeld het gebruik van een erg lange gitaarkabel waarbij je veel signaalverlies krijgt.

Dit zal als beginner niet echt iets zijn waar je je druk om hoeft te maken. Het is ook niet zo dat professionele bassisten allemaal op een actieve basgitaar spelen. Wel is het vaak zo dat je wat meer mogelijkheden hebt in je toonregeling op de gitaar zelf.

Bij passieve basgitaren is het vaak net als op een elektrische gitaar zo dat je beschikt over een simpele toon- en volumeknop. Een groot voordeel van een passieve basgitaar is dat er geen batterij in hoeft. Als de batterij van een actieve basgitaar leeg is komt er geen signaal meer uit en dus heb je geen geluid meer. 

 

Basgitaar met of zonder fretten

Een basgitaar maakt net als een gitaar gebruik van fretten (de ijzertjes op de toets) om makkelijk de tonen te maken op precies de juiste plek op de hals. Er bestaan echter ook fretloze basgitaren die net als de contrabas geen fretten hebben. Je kunt hier erg vloeiende slides op maken maar het is wel veel moeilijker om op de juiste plekken je vingers neer te zetten voor de juiste toon. Voor een beginnend speler is een fretloze bas geen aanrader!

 

Merken en modellen basgitaren

De meest gebruikte en populairste modellen basgitaar zijn van het merk Fender. Dit was ook het merk dat het eerste succesvolle model introduceerde: de Fender Precision Bass.

Een paar jaar later werd de Jazz Bass op de markt gebracht. Het verschil tussen de twee zit hem ten eerste in de vorm. De Jazz Bass body heeft wat weg van de Fender Stratocaster (elektrische gitaar) die daar wat later dan ook op werd gebaseerd. De vorm van de Jazz Bass is afgeleid van een ander model elektrische gitaar, de Fender Jazz Master.

Verder beschikt de Precision Bass over één pick-up (element) en de Jazz Bass over twee. Dit geeft meer mogelijkheden voor toonregeling. Een ander belangrijk verschil is dat de Jazz Bass een slankere hals heeft waardoor hij voor veel mensen ook wat makkelijker bespeelbaar is. Dit kan dus een groot voordeel zijn voor en startende speler. 

Er zijn veel verschillende uitvoeringen en prijscategorieën. Zo heeft Fender ook een stuk goedkopere lijn onder de naam Squier en zijn er vandaag de dag genoeg merken die kwalitatief goede modellen maken die zijn afgeleid van de oorspronkelijke Fender modellen. Erg goede instrumenten zij bijvoorbeeld die van Ibanez of Cord.

 

Wat heb ik nog meer nodig?

Een basgitaar maakt eigenlijk bijna geen geluid zonder versterker dus die heb je zeker nodig! Verder heb je een gitaarkabel (jack-jack) nodig om de basgitaar op de versterker aan te sluiten.

Om staand te kunnen spelen heb je een draagband nodig en verder is het handig om een stemapparaatje aan te schaffen om je basgitaar makkelijk te kunnen stemmen.

Denk ook aan een goede hoes zodat je hem makkelijk mee kunt nemen naar bijvoorbeeld je muziekles! 

Er zijn ook starter-sets verkrijgbaar zodat je meteen klaar bent maar uiteraard is de keuze van modellen dan wat kleiner. 

 

Conclusie

Zo nu heb je genoeg informatie om tot de juiste keuze te komen. Kijk op onze website naar welke modellen je mooi vindt en maak gebruik van de handige filters om bijvoorbeeld je budget in te stellen.

Het mooiste is natuurlijk om een instrument echt uit te proberen en dat kun je bij ons in de winkel altijd doen. Ook voor al je verdere vragen staan wij voor je kaar in Music All In! 

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z