Heb jij de ambitie om een instrument te leren spelen, zoals gitaar, klarinet of saxofoon? Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden dan ooit om een instrument te leren spelen. Welke methode leidt tot het meeste succes? Zowel een (online) zelfstudie als een muziekdocent hebben voordelen en nadelen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.
Een muziekleraar of online muziekles?
Je bent natuurlijk niet de enige die ooit begonnen is met het leren bespelen van een instrument. Er zijn meerdere voordelen om middels een (online) zelfstudie/muziekcursus een instrument te leren spelen:
- Het is goedkoper: De prijs van de gemiddelde muziekcursus is lager dan lessen van een muziekdocent. Zeker als je bedenkt dat je vaak direct een heel pakket aan lessen moet aanschaffen. Verhoudingsgewijs is dat goedkoper.
- Leren in je eigen tijd: Als je zelf een gitaar, saxofoon of piano in huis hebt, ben je geen tijd kwijt om naar de locatie van je docent te reizen en kun je altijd tussendoor even wat spelen.
- Bepaal je eigen tempo: Je kunt zelf kiezen welke nummers je graag wilt leren en hoe snel je wilt leren spelen.
- Er zijn ontzettend veel online tutorials: Of het nu gaat om het leren lezen van noten of een bepaalde techniek, er is zeer waarschijnlijk een YouTube filmpje voor te vinden. Daarnaast, afhankelijk van het instrument dat je wilt leren spelen, zijn er allerhande apps te vinden die jou vertrouwd kunnen maken met een specifiek nummer. Kijk bijvoorbeeld eens naar ‘Chordify’.
Dit klinkt natuurlijk ontzettend goed, maar succesvol een instrument leren bespelen, via zelfstudie, vereist wel een aantal criteria. Voldoe je daar niet aan dan wordt het een lastig verhaal. Hieronder daarom enkele nadelenvan zo’n zelfstudie:
- Volledige toewijding is vereist: Ben je aan het thuiswerken? Dan heb je wellicht andere prioriteiten dan het leren van een muziekinstrument. Je moet het écht willen, vergelijkbaar met sportieve ambities. Je kunt ze wel uitspreken, maar als je niet regelmatig oefent, ga je je doelen niet behalen. Een docent waaraan je regelmatig je progressie moet laten horen kan helpen om je te motiveren.
- Temper je verwachtingen qua tempo: Dat je je eigen tempo kunt bepalen, is zowel een voordeel als een nadeel. Volgens studies kun je met 15 à 30 minuten oefenen per dag een eind komen als het om de basis gaat, maar je zult niet binnen een paar maanden een sonnet van Beethoven kunnen spelen (uitzonderingen daargelaten).
Wat zijn de voordelen van een muziekleraar of muziekschool?
Bij een muziekschool of privéleraar heb je te maken met een docent die expert is in het bespelen van het instrument en die ook al veel meer leerlingen begeleid heeft om een instrument te leren bespelen. Dit biedt onder andere de volgende voordelen:
- Directe feedback: De muziekdocent herkent jouw sterke en zwakke punten en kan specifiek advies geven om jou beter te leren spelen.
- Stok achter de deur: Het is zonde van het geld als je niet naar les gaat, dus zal je eerder gaan. Die discipline is ontzettend belangrijk, want een instrument leren spelen, is oefenen, oefenen en oefenen.
- Samen progressie maken: In de muziekschool heb je interactie met mensen die hetzelfde doel hebben: dat instrument leren bespelen. Dit werkt voor veel mensen motiverend. Je kunt er ook nog een leuke contacten uithalen voor buiten de lestijden.
Daartegenover staat dat een muziekschool en met name een privé-docent relatief duur is. Is dat het geld waard? Natuurlijk kunnen we niet in je portemonnee kijken, maar als een docent je kan behoeden voor de struikelblokken van het beginnen leren van het bespelen van een instrument en effectieve nuttige feedback geeft, dan is dat zeker waardevol. Online zijn er een hoop tutorials te vinden, maar het is praktischer als je docent letterlijk kan voordoen waar iets fout gaat, dan dat je 10 tutorials moet doorscrollen om een oplossing te vinden.
Leer je sneller een instrument als kind of als volwassene?
Onderzoek wijst uit dat omdat de hersenen van kinderen nog volop in ontwikkeling zijn, zij in theorie makkelijker een instrument kunnen leren bespelen. Vergelijkbaar met het leren van een taal gaat dit kinderen doorgaans wat makkelijker af. Dat wil overigens niet zeggen dat je als volwassen geen instrument meer kunt leren bespelen. Zeker niet zelfs, want er zijn veel meer factoren die muzieklessen of zelfstudie tot een succes maken. De X-factor, talent, kan een wereld van verschil maken, maar ook al heb je aanleg, het is vooral de toewijding en zoals ze zeggen: ‘Oefening baart kunst’. Als volwassene heb je meer discipline om te oefenen. Die oefening zal je uiteindelijk ontzettend veel plezier bezorgen.
Zelf beginnen is altijd beter dan wachten!
Wij van Music All In, vinden dat je vooral je eigen keuze moet maken, of dat nou een online cursus is of dat je je inschrijft bij een muziekschool. Het belangrijkste blijft dat je überhaupt begint met muziek maken, want het is simpelweg leuk. Onze experts kunnen je altijd adviseren als je ergens tegenaan loopt. Welk instrument je ook wilt leren spelen; op onze website onder de sectie bladmuziek vind je een bundel bladmuziek voor elk niveau en voor allerlei verschillende instrumenten.
Wil jij specifiek muzikaal advies om jouw ambities te kunnen realiseren?Stuur ons dan een mailtje op: klantenservice@musicallin.nl
Bel: +31713615698
Of kom langs in onze winkel!
Laat een reactie achter (alle velden verplicht)