🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

s’ Werelds meest populaire (zang)microfoon: de Shure SM58

  • 3 min leestijd

In de wereld van de livemuziek is de Shure SM58 al jaren de standaard zangmicrofoon. Naar welk optreden of festival je ook gaat, de SM58 kom je altijd tegen en het is goed zoeken naar live-beelden van artiesten die een andere microfoon gebruiken. Maar waarom is deze dynamische microfoon eigenlijk zo populair?

 

De geschiedenis van de Shure SM58

De Shure SM58 bestaat al sinds 1966, een jaar na het uitbrengen van de SM57 instrumentmicrofoon, wat betekent dat hij al meer dan 55 jaar de standaard zangmicrofoon is in het livecircuit. En daarmee de meest gebruikte microfoon ter wereld. Een knappe prestatie! De SM58 is de opvolger van de in 1960 ontwikkelde Shure 565, die vandaag de dag weer verkrijgbaar is in de ‘vintage-serie’.

shure sm58 zangmicrofoon

Als je weet waar de ‘SM’ voor staat kom je erachter dat de SM58 niet per se is ontwikkeld als live-microfoon. SM staat namelijk voor ‘Studio Microfoon’. Dat de microfoon toch zo populair is geworden in het livecircuit komt doordat hij zo weinig last heeft van feedback, maar vooral doordat hij zo ontzettend robuust is. Hij kan tegen vocht en je kan hem duizenden keren laten vallen. De Shure SM58 is een vrijwel onvernietigbare microfoon. 

  

De SM58 is een echt werkpaard

Om de duurzaamheid van de SM58 nog maar eens te onderstrepen kun je op het internet  talloze video’s te vinden waarin de robuustheid van de SM58 tot het uiterste wordt getest door hem te beschieten, te grillen, uit een helikopter te gooien, in zee te gooien, hem te overrijden met een tourbus etc. etc.

 

Verschillende versies van de SM58

In alle jaren is er niet heel veel aan de SM58 veranderd. Na een aantal jaar werd er een versie met aan-/uitschakelaar uitgebracht onder de naam SM58S. En ook kwam er een versie uit met een speciale opdruk vanwege het 40-jarig bestaan. Later werd er nog een speciale box met een SM57 en een SM58 uitgebracht ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Shure, die beide ook waren voorzien van een speciale opdruk.

shure sm58 40 years anniversery edition

Sinds 2009 bestaat er een versie met een X2-u-adapter. Deze adapter een een verloop van XLR-naar USB zodat hij ook op een computer aangesloten kan worden. Voor de kleinere portemonnee heeft Shure ook budget-zangmicrofoons: de PG58 en de PGA58.

 

De Shure BETA58A zangmicrofoon

Drieëntwintig jaar nadag de SM58 werd uitgebracht lanceerde Shure de BETA58A. Een verbeterde versie van de SM58. Qua uiterlijk is hij afgezien van het typerende blauwe randje niet veel anders dan de originele versie, maar aan de binnenkant zijn er grote verschillen. Ook is de BETA58A een stuk prijziger dan zijn oudere broer.

Shure BETA58A

De verschillen vind je in de frequentiekarakteristiek, de definitie is groter en de klank is warmer. Ook de richtingskarakteristiek is anders. De SM58 is cardioïde, de BETA58A is supercardioïde. Hierdoor heb je nog minder last van feedback. Door het extra heldere middengebied en de bass roll-off komen lead- en achtergrondvocalen beter uit in de mix, en de stalen microfoongrill schijnt nog sterker te zijn; je moet goed je best doen om hier een deuk in te krijgen…

 

De Shure SM57 instrumentmicrofoon

Een jaar voordat Shure de SM58 uitbracht kwam de Shure SM57 al uit. Deze eveneens dynamische microfoon is bedoeld als instrumentmicrofoon en lijkt sterk op de SM58. Ook deze microfoon is een standaardmicrofoon in het livecircuit voor het uitversterken van bijvoorbeeld gitaarversterkers en snaredrums.

Shure sm57

 

Wat is eigenlijk een dynamische microfoon?

Een dynamische microfoon is een microfoon die gebruik maakt van een koperen spoel die omgeven wordt door een magnetisch veld van een magneet. Door de spoel te bewegen in het magnetisch veld kun je stroom opwekken en zo worden de geluidsgolven omgezet in een elektrisch signaal. De spoel wordt in beweging gebracht door een membraam die de geluidsgolven opvangt.

Omdat dynamische microfoons in de basis vrij eenvoudige apparaten zijn kunnen ze wel erg goed tegen vocht, vallen, temperatuurswisselingen en extreem harde volumes. Ideaal dus voor liveoptredens!

  1. Geluidsgolven
  2. Membraam
  3. Koperen spoel
  4. Magneet
  5. Elektrische signaal

 

Ben jij ook opzoek naar een Shure SM58 of andere (zang)microfoon? Bekijk dan eens ons ruime assortiment aan studio- en livemicrofoons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z