🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Waarom zijn Steinway & Sons vleugels zo duur?

  • 4 min leestijd

Steinway & Sons is een van de meest bekende en gerespecteerde namen in de piano industrie. Hun geschiedenis gaat terug tot het midden van de 19e eeuw, sindsdien hun populariteit alleen maar is gegroeid. De naam is zelfs onder niet pianisten bekend door het feit dat het ontzettend dure instrumenten zijn. De ‘Rolls Royces’ onder de piano’s. Waarom zijn Steinway & Sons piano’s zo duur, en zijn die prijzen het waard?

 

De Geschiedenis van Steinway & Sons

Het verhaal van het bedrijf begint bij de in Duitsland geboren Heinrich Engelhard Steinweg. Sinds de jaren 1820 bouwde hij piano’s in Seesen, Duitsland. Maar in 1850 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waarna hij zijn naam veranderde in Henry E. Steinway. Het was in Manhattan, New York, dat hij in 1853 het bedrijf Steinway & Sons oprichtte. Zijn eerste piano onder de nieuwe naam verkocht hij voor 500 Dollar. Dat klinkt misschien als een koopje, zeker vergeleken met de huidige prijzen. Maar gecompenseerd voor inflatie was deze piano al ruim 19.000 Dollar waard.

Na tien jaar groeide het bedrijf van een garage naar een fabriek die een heel stadsblok in beslag nam. Met een kracht van 350 man had de familie Steinway de tijd om zich te focussen op het verbeteren van hun piano’s. Zo hebben ze 139 gepatenteerde innovaties geïntroduceerd, uitgevonden op basis van wetenschappelijk onderzoek en een geavanceerd begrip van akoestiek. Een van de belangrijkste innovaties van het bedrijf was de oversnaren schaal, waardoor langere snaren konden worden gebruikt in de piano en resulteerde in een rijkere, vollere klank. Hierdoor kreeg Steinway & Sons al snel een reputatie voor het produceren van hoogwaardige piano's met een kenmerkende toon.

 

Het geluid van de moderne Steinway & Sons piano

Steinway & Sons Vleugels

Vandaag de dag is Steinway & Sons nog steeds een leider in de piano industrie, en produceert enkele van de beste vleugels beschikbaar. De piano's van het bedrijf staan bekend om hun ongeëvenaarde geluidskwaliteit. Dit begint bij de zangbodem. Het hout dat hiervoor gebruikt wordt is gebruikelijk Sitka Spar. Andere instrumenten gebruiken ditzelfde houtsoort, maar niet elke snede van zo’n spar voldoet aan de hoge eisen van Steinway & Sons. De dikte van de nerf en de richting waarin ze staan hebben al impact op het geluid.

De boom moet onder andere in de schaduw gestaan hebben. Hierdoor groeit de boom zo min mogelijk elk jaar, waardoor de jaarringen dunner zijn dan de gemiddelde Sitka Spar. De nerven mogen daarnaast ook niet meer dan 15 graden schuin staan. Door niet door de nerf van het hout heen te snijden, blijven die jaarringen in tact. Zo worden de natuurlijke eigenschappen van het hout niet aangetast. Mede daardoor hebben Steinway & Sons vleugels zo’n prachtige, lange sustain.

De zangbodem sluit vervolgens perfect aan op de rim: de gebogen houten frame van het instrument. Een goedkopere manier om dit te doen is om de binnen en buiten rim individueel te monteren. Maar bij Steinway & Sons buigen ze beiden tegelijkertijd, waardoor hun vleugels een sterkere basis krijgt en de verbinding van de rim en de zangbodem duurzamer is. Het gebruikte materiaal voor beide de binnen en buiten rim is Hard Rock esdoorn. Deze houtsoort heeft, net zoals de Sitka sparren zangbodem, een hoge dichtheid. Deze hogere dichtheid laat het hout minder van de geluidsgolven absorberen.

 

Het speelgevoel van Steinway & Sons vleugels

Steinway & Sons Vleugels

Elk onderdeel van deze piano’s is met precisie vakmanschap en aandacht voor detail ontworpen en geproduceerd. Zo ook de toetsen. Elke toets wordt individueel afgewogen en gebalanceerd. In de Steinway & Sons fabriek wordt deze taak aan slechts twee mensen toevertrouwd. Alleen zij weten het klavier zo in te stellen dat elke toets dezelfde kracht vereist om te spelen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de reactietijd van de hamer. Deze mag niet te traag terug zakken naar zijn oorspronkelijke positie, maar ook niet te snel.

De hamers zelf worden ook perfect afgesteld. Het vilt kan naar noodzaak verhard of verzacht worden. Zo hebben de ambachtslieden van Steinway & Sons precieze controle over het geluid wat elke toets produceert. Geen enkele noot klinkt daarom te fel of te donker. Er wordt zorgvuldig naar elke snaar geluisterd. Al deze incrementele verbeteringen zorgen voor een uitzonderlijke kwaliteit. Hierdoor zijn Steinway & Sons vleugels een favoriet van muzikanten en muziekliefhebbers over de hele wereld.

 

Tweedehands Steinway & Sons vleugel kopen?

Een tweedehands Steinway & Sons vleugel kopen?

Dankzij de kwaliteit van deze instrumenten zijn ze enorm duurzaam. De toon blijft fantastisch, zeker als hij redelijk onderhouden is. Een professionele revisie kan vervolgens nog wonderen doen om de kwaliteit te verbeteren. Daarom is een tweedehands Steinway vleugel kopen zeker een goede keuze. Op het moment hebben we een prachtige Steinway & Sons O-180 Zwart Hoogglans model. Wil je hier meer van weten? Kom dan naar onze pianoshowroom in Noordwijk voor deskundig advies. Als Noordwijk niet bij je in de buurt ligt, kan je ook bij een van de locaties van onze partners via Bol Piano's terecht voor meer deskundig advies!

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z