🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Wat is een resonator gitaar?

  • 3 min leestijd

Het is een instrument dat met een eigen karakteristieke klank. Het is bijna onmisbaar in blues en bluegrass muziek. Maar toch bestaan er wat misconcepties over dit prachtige instrument. Deze willen wij in deze blog ophelderen.

 

De klank van een resonator gitaar

Een resonator gitaar is een akoestische gitaar met een metalen conus in het klankkast onder de brug. Hierdoor krijgt het een paar speciale tonale karakteristieken. Als eerst is een resonator gitaar aanzienlijk harder dan een reguliere western gitaar. Maar het opvallendste effect heeft met de klank te maken. Ten opzichte van het warme geluid van western gitaren heeft een Resonator een meer metalen klank. Hun sound is een stuk feller met sterke hoge frequenties. En doordat deze gitaren zo resoneren, hebben ze ook beter gedefinieerde boventonen. Dit soort gitaren zijn ook wat gevoeliger voor alles wat de conus laat trillen. Hoe deze conussen trillen, verschilt tussen het soort conus.

 

De verschillende resonator conussen

Resonator conussen

Net zoals er onderscheid is in het soort elementen in een elektrische gitaar, is er onderscheid in het soort conus van een resonator. Uiteraard zorgen ze allemaal voor het herkenbare geluid, maar elk met hun eigen accenten.

  • Als eerste is er het ontwerp met een enkele conus, de 'biscuit'. Dankzij zijn lichtere kaliber is hij extreem snel reagerend. Hij heeft een kegelvorm met een ingedeukte top, waar de brug in geplaatst wordt.
  • De single-inverted conus, de 'spider-bridge', heeft een vergelijkbare vorm, maar dan ondersteboven. De kegelvorm wijst dus naar het achterblad, maar de top is zo ingedeukt dat deze weer bijna even hoog is als de rand. De term 'spider bridge' komt van de constructie die de brug met het midden van de conus en de randen verbindt.
  • Als laatste is er de tricone. Dit zijn drie gesponnen aluminium conussen in de 'biscuit' vorm. Deze zijn met elkaar verbonden door een T-vormige aluminium staaf, welke ook de brug ondersteunt. Dit creëert een mechanisch versterkingssysteem die de gitaar nog luider maakt dan resonator gitaren al zijn. Het vervaardigen van deze conus is moeilijk en ook erg prijzig. Daar staat tegenover dat ze volgens velen wel het allerbeste geluid geven.

De body van een resonator gitaar heeft uiteraard ook invloed op de klank van een resonator gitaar. De meest voorkomende bodygroottes voor resonator gitaren zijn auditorium en parlor. Parlor gitaren hebben van nature al een feller geluid dan dreadnoughts. Dit verschil wordt nog sterker door de toevoeging van een resonator-cone. Auditorium modellen hebben daarentegen weer wat meer lage frequenties vergeleken met parlor resonators. Waar de body van gemaakt is kan ook nog verschillen. Er bestaan resonators met houten en metalen bodies. Natuurlijk zijn metalen body's wat zwaarder. Maar zij zorgen ook voor een sterkere metalen klank. 

 

Wat is steelgitaar?

Lapsteel gitaar

Maar daarom noemen we het nog geen steelguitar. De naam steelguitar verwijst naar de speelstijl waarmee resonators en andere folk instrumenten bespeeld worden. In deze genres wordt vaak een stalen staaf, slide, of ander soortgelijk hard voorwerp gebruikt om de toonhoogte te bepalen. Hiermee worden de frets een soort van buiten spel gezet. Veel spelers kiezen er vervolgens voor om de gitaar niet als gebruikelijk te dragen, maar horizontaal met het fretboard naar boven gericht. Hierdoor heb je beter zicht op het fretboard en is het makkelijker om de slide perfect parallel met de frets te houden. Nadat deze speelstijl zich heeft ontwikkeld, zijn lap-steel gitaren ontwikkeld. Deze hebben een extra dikke nek omdat je hand er niet omheen hoeft. Daarnaast hebben ze een hoge snaaractie omdat de snaren niet ingedrukt hoeven worden. Vaak zijn ze uitgerust met een element zodat ze versterkt kunnen worden. 

 

Resonator gitaren bij Music All In

Hopelijk ben je nu meer wegwijs in de wereld van resonator gitaren. Bekijk  hier onze aanbod in resonators, maar ook andere folk gitaren, zoals banjo en mandoline! Wil je nog meer weten over de verschillen tussen een resonator en een western gitaar? Neem dan contact met ons op:

Via e-mail: klantenservice@musicallin.nl 
Bel: +31713615698
Of kom langs in onze winkel!

2 Reacties

Music All In

Music All In

augustus 16, 2022

Interessante vraag Hans!

De stemming van onze instrumenten wordt gelijkzwevend of evenredigzwevend genoemd. Dit houdt in dat binnen een octaaf, waarbij de hoogste noot een twee keer zo hoge frequentie heeft als de laagste noot, in twaalf precies even grote afstanden verdeeld wordt. Dat de afstanden tussen noten precies gelijk zou moeten zijn is door verschillende mensen in de geschiedenis beargumenteerd. Van Zhu Zaiyu uit China tot Vincenzo Galilei uit Italië.

Maar de keuze voor twaalf noten, zoals wij in het westen gebruiken, is niet perse mondiaal de norm. Verschillende culturen gebruiken andere getallen om een octaaf in onder te verdelen. Arabische muziek verdeeld een octaaf in 24 noten. Traditionele Thaise muziek verdeeld een octaaf in slechts 7 noten. De keuze voor de gekozen intervallen heeft deels te maken met de wiskundige eigenschappen van de intervallen en hoe onze hersenen reageren op die eigenschappen: Of we de intervallen als rein of als vals ervaren.

Hans Christian Broeklander

Hans Christian Broeklander

augustus 16, 2022

Zeeeeer interessant, dat met die verschillende “stemmingen” van onze muziekinstrumenten maar waar komt het oorspronkelijk vandaan ? Wie hebben dat zo bedacht destijds ? Want het is mondiaal overal het zelfde , hoe komt dat ?

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z