🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Wat is het verschil tussen een keyboard en een synthesizer?

  • 3 min leestijd

Ambieer je (op professioneel niveau) toetsen te leren spelen? Dan kom je voor de keuze te staan of je voor een keyboard of een synthesizer gaat. Als je niet echt muzikale kennis hebt, denk je misschien dat deze twee instrumenten exact hetzelfde zijn. Dat is niet zo gek, want qua uiterlijk verschillen ze niet zoveel. Toch zijn er aardig wat verschillen tussen een keyboard en een synthesizer. In deze blog leggen we de verschillen tussen een keyboard en een synthesizer uit en waarom je voor het ene of het andere instrument zou moeten kiezen. Zo helpen we jou een weloverwogen keuze maken!

 

Welke verschillen zijn er tussen een keyboard en een synthesizer?

Ze zien er misschien bijna hetzelfde uit, maar er zijn wel degelijk verschillen. In het kort zijn de verschillen tussen een keyboard en een synthesizer:

🎹 Keyboard: een keyboard is met name gericht op het type muzikant dat meteen aan de slag wil met een groot aantal kant-en-klare klanken en automatische begeleidingen. Dit is toepasbaar voor vrijwel alle muziekstijlen. Over het algemeen is een keyboard voor beginners gebruiksvriendelijker dan een synthesizer.

🎹 Synthesizer:de synthesizer is ideaal voor de muzikant die zelf aan klanken wilt sleutelen. Met dit instrument kun je de klanken namelijk eindeloos aanpassen en perfectioneren. Dit maakt de mogelijkheden eindeloos. Let op: het kost even tijd om dit te leren. Ben je een echte beginner? Dan kan dit even wennen zijn.

Toch is het niet zo zwart-wit als we hierboven stellen. Er bestaan namelijk ook keyboards waarmee je zelf klanken kunt creëren en bewerken, maar dit is dan een uitzondering die de regel bevestigt.

 

Hoe werkt een synthesizer?

De synthesizer brengt geluid voort aan de hand van gegenereerde geluiden/klanken/stukjes muziek (in het Engels ‘samples’). Hoe deze gegenereerd worden kan de muzikant zelf samenstellen. De meeste synthesizers hebben een sequencer, waardoor de muzikant fragmentjes klanken/geluiden kan opnemen en later weer reproduceren, eventueel in een loop.

Voordelen synthesizer ten opzichte van keyboard

Omdat je met de synthesizer vanuit niets een mooi toon kunt creëren, zijn de klank mogelijkheden eindeloos. Er zitten doorgaans meer equalizers op dan op een keyboard, waardoor je het geluid op al dan niet subtiele manier kunt manipuleren.

Nadelen synthesizer ten opzichte van keyboard

Let op: Een synthesizer heeft geen ingebouwde speakers. Je moet hierbij dus externe speakers en ook een versterker aanschaffen. Dit kun je allemaal aanschaffen via onze webshop of in onze winkel. Bovendien is de synthesizer zoals gezegd voor beginners ingewikkelder om te gebruiken dan een keyboard.

 

Hoe werkt een keyboard?

Een keyboard werkt ook met de samples waar de synthesizer om bekend staat, maar deze zijn vooraf opgenomen. Deze kunnen vervolgens niet of slechts in kleine mate bewerkt kunnen worden (uitzonderingen daargelaten).

Nadelen keyboard ten opzichte van synthesizer

Dit houdt in dat je beperkt bent door de samples die de fabrikant van het keyboard erin heeft geplaatst. Dat wil echter niet zeggen dat je er niet vele uren plezier aan kunt beleven, want er zitten meestal 100+ verschillende samples in. Denk aan gitaargeluiden, blaasinstrumenten en een groot aantal drum-samples.

Voordelen keyboard ten opzichte van synthesizer

Een keyboard heeft wel ingebouwde speakers en is minder ingewikkeld dan een synthesizer. Je bent dus meteen klaar om muziek te maken. Dit kan ook sneller en makkelijker dankzij de ingebouwde begeleidingen die een synthesizer niet heeft.

 

Een persoonlijk advies voor een keyboard of synthesizer

Na het lezen van al deze informatie ben je al een stuk beter geïnformeerd over het verschil tussen een keyboard en een synthesizer. Hierdoor kun je nu hopelijk een weloverwogen keuze maken tussen deze twee instrumenten. Toch kunnen we ons voorstellen dat je het nog niet helemaal zeker weet. In dat geval kunnen de experts van Music All In jou als (beginnende) muzikant persoonlijk advies geven op basis van je muzieksmaak, budget en kennis van het samplen van muziek en het bespelen van toetsen.

Op onze website kun je ook gemakkelijk navigeren om te ons aanbod te checken:

🎹 Klik hier voor ons assortiment aan keyboards!
🎹 Klik hier voor ons assortiment aan synthesizers!

 

Music All In: de Muziekwinkel in Noordwijk

Heb je behoefte aan een persoonlijk advies voor het keyboard of de synthesizer die bij jouw ambities als muzikant past? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Via e-mail: klantenservice@musicallin.nl
Bel: +31713615698
Of kom langs in onze winkel!

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z