🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Wat is het verschil tussen een stage piano en een digitale piano? Welke heb jij nodig?

  • 4 min leestijd

Heb je altijd al op een hoger niveau piano willen spelen? Dan heb je natuurlijk behoefte aan een goede piano. Maar het aanbod is immens en kan daardoor overweldigend zijn. Vooral als je hier nog weinig kennis over hebt. Je komt onder meer voor de keuze te staan of je voor een digitale piano of een stage piano moet kiezen. Deze keuze kan best lastig zijn! Daarom gaan we in deze blog in op de overeenkomsten en verschillen tussen een stage piano en een digitale piano. Zo helpen we jou om de beste keuze te maken!

 

Wat zijn de overeenkomsten tussen een stage piano en een digitale piano?

Voordat we ingaan op de verschillen tussen een stage piano en een digitale piano, kijken we even naar de overeenkomsten tussen deze twee soorten piano:

🎹 Variatie in klanken:met beide piano’s kun je vrij gemakkelijk veel soorten tonen en geluiden voortbrengen. De stage piano heeft hierin wel meer mogelijkheden dan de digitale piano.

🎹 Geschikt voor liveoptredens:als je een tourende muzikant bent, kun je in theorie beide type piano’s gebruiken om mee te touren. Echter, een stage piano is een stuk kleiner dan de digitale piano en daarom veel makkelijker om te vervoeren. Wel heeft de stage piano een externe versterker en speakers nodig.

🎹 Ze zijn beide niet hetzelfde als een keyboard:als je een foto ziet van een keyboard en een compacte stage piano, denk je misschien dat deze twee instrumenten hetzelfde zijn. Dat is niet gek, want een keyboard heeft een even groot omhulsel als een stage piano. Echter, in tegenstelling tot het keyboard heeft een stage piano toetsen met hamermechaniek. Zoals je kunt lezen in ons blog over de verschillen tussen een keyboard en een synthesizer, is het keyboard vooral gericht op het gebruik van voor opgenomen samples en ritme begeleidingen. De stage piano is bovendien veel groter dan het keyboard.

 

Wat is een digitale piano?

Een digitale piano is een elektronisch muziekinstrument. De digitale piano lijkt zowel klankmatig als in aanslaggevoeligheid sterk op een akoestische piano, maar is kleiner en compacter.

 

Waarom een digitale piano kopen?

De meeste mensen denken bij een digitale piano aan een mooie grote piano met vleugel voor thuis. Maar er zijn meerdere soorten en maten digitale piano’s te vinden. Woon je bijvoorbeeld in een klein studio-appartement? Dan neemt zo’n grote piano te veel ruimte in. Een compacte digitale piano biedt dan uitkomst.

Bij de digitale piano zitten alle componenten samen in een (keyboard-achtige) behuizing: de toetsen, de elektronica en de luidsprekers. Dit brengt ons direct bij het grootste voordeel van de digitale piano: je hoeft geen externe speakers/versterkers aan te schaffen. Dit maakt de compacte digitale piano eenvoudig te vervoeren en daarmee perfect voor optredens.

Wil je een digitale piano kopen? Als je kijkt naar welke merken zo’n piano aanbieden van goede kwaliteit kom je al gauw op internationale merken met een goede reputatie zoals Yamaha, Casio, Roland of Korg.

🎹Check hier ons assortiment digitale piano’s!

 

Wat is een stage piano?

De stage piano heeft net als de digitale piano een ontwerp met een toetsenbord en hamermechaniek, maar de stage piano is volledig afgestemd op de behoeftes van de live-muzikant die regelmatig optredens doet.

 

Waarom een stage piano kopen?

Het grootste verschil tussen een stage piano en een digitale piano is dat de stage piano meestal geen ingebouwde luidsprekers heeft en op het podium aangesloten moet worden op externe versterkers. Het voordeel hiervan: met zo’n externe versterker krijg je een volume waarmee je een concertzaal of theater van een warm geluid kunt voorzien.

De stage piano heeft bovendien veel meer effecten en geluiden dan de digitale piano. Een live-pianist die gebruikmaakt van de stage piano kan in een handomdraai strijkers, een vintage geluid of een clavinet inzetten zonder dat er een heel orkest op het podium hoeft te staan. Sommige versies hebben bijvoorbeeld ook de optie om orgelgeluiden voort te brengen.

Ten slotte is een belangrijk verschil dat de stage piano vaak een hoofdtelefoonfunctie heeft waardoor de muzikant klanken/geluiden kan voorbereiden zonder dat het publiek dit hoort. Hierdoor kun je de piano ook gebruiken in combinatie met andere MIDI-instrumenten.

Wil je een stage piano kopen? Dan zijn onder de piano’s van de volgende merken aan te raden: Korg, Roland en Yamaha.

🎹Check hier ons assortiment stage piano’s!

Waar moet ik vooral op letten bij de aanschaf?

Hopelijk weet je inmiddels een hoop meer over de verschillen tussen de stage piano en de digitale piano. Toch kan het maken van een definitieve keuze best lastig zijn, omdat er grote prijsverschillen tussen de merken bestaan. Dit zijn de dingen waarop je moet letten tijdens het kiezen:

🎹 Prijs: we kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken, maar de piano’s in de hogere prijsklassen gaan langer mee en hebben doorgaans ook meer functies dan de goedkopere modellen. Dat wil overigens niet zeggen dat je niet superveel plezier kunt beleven van een (relatief) goedkoop model.

🎹 Gebruik:ben je van plan om te gaan touren met jouw piano? Dan is een compact model een stuk praktischer. Wil je hem thuis neerzetten en heb je de ruimte? Neem dan een lekker groot model en vermaak je familie en vrienden thuis met jouw toetsenbord skills.

🎹 Geluidskwaliteit en speakers:de digitale piano heeft ingebouwde speakers. Daar komt aardig wat geluid uit voort, maar niet voldoende om een grote concert- of theaterzaal mee te laten genieten. Heb je de piano nodig voor grote optredens? Dan adviseren wij om voor een stage piano te kiezen. Speel je in lokale bars of in kleinere theaterzalen? Dan voldoen de interne speakers van een digitale piano prima aan jouw wensen.

 

Music All In: de Muziekwinkel in Noordwijk

Heb je toch nog vragen over het verschil tussen de stage piano en de digitale piano? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Dat kan via e-mail: klantenservice@musicallin.nl, via de telefoon: +31713615698, of kom langs in onze winkel!

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z