🎵Wij kopen jouw tweedehands instrument... Meer informatie

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Introductie over de Blues, muziek die je raakt

Het blues genre

De blues is een populair genre onder muziek liefhebbers en muzikanten. Bekend van de grote gitaarhelden zoals BB King, Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan of de nieuwe garde zoals Joe Bonnamassa en John Mayer.

Oorsprong van de blues

De Blues is een van de oudste muziekstijlen die er zijn en de bakermat voor heel veel andere muziekstijlen. Van Rock ’N Roll tot R&B en van boogie woogie tot hip hop.

De Blues is ontstaan in het zuiden van Amerika. In tijden van slavernij, armoede en mensonterende omstandigheden. De allereerste bluesmuziek is ontstaan uit een mix van Afrikaanse muziek, westerse invloeden en gospel muziek. Met melancholische harmonieën, expressieve zang en pijn en verdriet als basis.

De Blues waar we tegenwoordig naar luisteren is in de jaren dertig ontstaan met blues artiesten zoals Robert Johnson die aan de wieg stond van de moderne 12-bar blues. Hij schreef bekende blues klassiekers, zoals Sweet Home Chicago en Cross Road Blues.

Wat is Blues muziek

De Blues wordt gekenmerkt door een aantal elementen die de basis vormen van het genre. Als muzikant kun je deze basis gebruiken voor het spelen van Blues. Het is natuurlijk niet de bedoeling alle Blue over een kam te scheren. En dat kan ook niet. Er is een grote variatijd aan ritmes, tempo’s, akkoordprogressies, expressie en structuren.

Maar als je de basis tot je neemt kun je vervolgens zelf op de meest diverse manieren Blues maken:

 1. Bluestoonladder en harmonieën: Het gebruik van de bluestoonladder, met de karakteristieke blue notes, zoals de verminderde derde en de verminderde vijfde, geeft de blues zijn specifieke klankkleur. Als muzikant kun je deze bluestoonladder gebruiken om melodieën te improviseren en akkoorden te harmoniseren, waardoor je het typische melancholische gevoel van de blues krijgt.
 2. 12-Bar Blues-structuur: De 12-bar blues-structuur is een van de meest voorkomende en herkenbare vormen in de bluesmuziek. Het bestaat uit drie opeenvolgende akkoorden (meestal I-IV-V) die elk vier maten duren, wat resulteert in een totaal van twaalf maten. Deze eenvoudige maar effectieve structuur biedt muzikanten een solide basis voor het improviseren van melodieën en het creëren van variatie binnen het nummer. In deze video leggen we je uit hoe je heel snel en eenvoudig een 12-bar blues speelt. Ook voor beginners.
 3. Ritmes en Grooves: De blues omvat een breed scala aan ritmes en grooves, variërend van langzame, slepende ballads tot uptempo shuffle- en boogieritmes. Als muzikant kun je experimenteren met verschillende ritmische patronen en grooves om de juiste sfeer en feel voor je bluesnummers te creëren. Een must voor iedere blues drummer is de typische bluesshuffle. Inspiratie nodig? Check dan Chris Layton, drummer van Stevie Ray Vaughan & Double Trouble.
 4. Call-and-Response: Een ander belangrijk element van de blues is het gebruik van call-and-response-technieken, waarbij een muzikale frase wordt gespeeld of gezongen en vervolgens herhaald of beantwoord door een andere instrument of stem. Dit creëert een interactief en dynamisch geluid. Denk aan zang afgewisseld met gitaar solo's of een bluesharp en gitaarsolo duel.

Als muzikant kun je met deze elementen experimenteren en ze aanpassen aan je eigen stijl en voorkeuren, waarbij je je creativiteit de vrije loop laat en je eigen unieke geluid binnen het bluesgenre ontwikkelt. Door te spelen met ritmes, akkoorden en expressie kun je zelf je eigen blues songs creëren of je favoriete blues klassiekers op jouw manier vertolken.

Blues in Nederland: Blues magazine & Online Resources

Wil je meer weten over de Blues In Nederland? Dan vind je bij het Blues magazine updates, tourdates, en meer. Vooral hun concertagenda is handig om te zien of er bij jou in de buurt nog wat leuks speelt!

Wat te denken van de Blueskrant. Boordevol updates vanuit de Blues scene. Wordt sinds 2015, 4 keer per jaar uitgegeven, gratis!

Ook is de Dutch Blues Foundation een organisatie waar je veel aanvullende informatie vindt. Ze zetten zich in om de Blues in Nederland meer op de kaart zetten.

Muziekinstrumenten en de Blues

In het begin werd de Blues gespeelt op instrumenten die voor handen waren. Aangezien de gemiddelde Blues muzikant straatarm was, betekende dat vaak op oude gitaren, goedkope banjo’s en mondharmonica’s. Inmiddels zijn er veel instrumenten en accessoires die geassocieerd worden met Blues en er soms zelfs speciaal voor ontwikkeld zijn. Wij geven je een overzicht van de meest essentiële:

Internationale Blues legendes

Hieronder enkele van de internationaal en ook Nederlandse blues grootheden. Van de grondleggers tot de gitaarhelden va nu

Grondleggers

 • Robert Johnson - Vaak aangeduid als de "Koning van de Delta Blues", hadden Johnson's opnames uit de jaren 1930 een diepgaande invloed op latere generaties muzikanten.
 • Howlin' Wolf - Met zijn krachtige stem en rauwe, emotionele stijl heeft Howlin' Wolf een onuitwisbare indruk achtergelaten op het bluesgenre en ontelbare muzikanten geïnspireerd.

De oude garde

 • B.B. King - Bekend om zijn zielvolle stem en kenmerkende gitaarspel, was B.B. King een zeer invloedrijke figuur in de bluesmuziek en een van de meest herkenbare namen in het genre.
 • Muddy Waters - Beschouwd als een van de grondleggers van de moderne Chicago blues, heeft Muddy Waters' geëlektrificeerde geluid de richting van blues- en rockmuziek helpen vormgeven.
 • John Lee Hooker - Bekend om zijn unieke mix van Delta blues en boogie-woogie, maakten John Lee Hooker's hypnotiserende ritmes en schorre stem hem tot een legende in de blueswereld.
 • Eric Clapton - Bekend om zijn weergaloze gitaarspel en mega hits.
 • Stevie Ray Vaughan - Volgens sommige de beste gitarist allertijden. Blues rock en Texas blues legende. Broertje van die andere geweldige bluesgitarist Jimmy Vaughan

Moderne Blues gitaristen

 • John Mayer - Misschien wel de bekendste gitarist van di moment. Maakte blues muziek en de gitaarsolo weer populair bij het jongere publiek.
 • John Bonnamassa - Gaf op zijn 11e al zijn eerste concert met BB- King. Is daarna een grootheid geworden in gitaarland!

Nederlandse Blues artiesten

Nederland heeft ook zijn blues helden. De volgende artiesten gaan er voor en zijn een bekenheid in de Nederlandse en internationale Blues scene:

 • Julian Sas - Julian Sas is een toonaangevende Nederlandse bluesgitarist en singer-songwriter die bekend staat om zijn virtuoze gitaarspel en emotioneel geladen optredens.
 • King of the World - King of the World is een Nederlandse bluesband die internationaal erkend wordt voor hun dynamische mix van traditionele blues, rock en soul, met een kenmerkende eigen stijl. Al weer meer dan 10 jaar alive & kicking
 • Ralph de Jongh - Ralph de Jongh is een Nederlandse bluesmuzikant en singer-songwriter die bekend staat om zijn rauwe stemgeluid en gepassioneerde optredens, waarbij hij de traditionele blues combineert met invloeden uit rock, soul en gospel.
 • Big Pete - Een bluesmuzikant en mondharmonicaspeler die internationaal erkend wordt om zijn krachtige en soulvolle spel, waarmee hij een brug slaat tussen traditionele blues en moderne interpretaties van het genre.
 • Ruben Hoeke - Ruben Hoeke is een Nederlandse bluesrockgitarist die bekend staat om zijn meeslepende en virtuoze spel, en die de grenzen van het genre verkent met zijn unieke mix van blues, rock en funkinvloeden.

Voorbeelden van Blues muziek

Wil je een paar te gekke Blues songs beluisteren? We hebben hier een kleine selectie van video’s voor je. Een van de grootste blues artiesten van het moment, een onverwachte artiest en we beginnen met een van de bekendste blues nummers van een van de allergrootste blues helden.

Blues artiesten van nu

Er zijn talloze nieuwe blues artiesten en jong talen. Naast John. Mayer en Joe Bonnamassa zijn er talloze bekende jonge artiesten zoals Marcus King, King Fish en Gay Clarke Jr.

Verrassend Blues album Slash

Slash, ja de Slash die je kent van Guns 'n Roses, is druk bezig een heel Blues album op te nemen. Komt in mei 2024 uit.

Als voorproefje een cover van Blues legende Howlin' Wolf's killing floor. Dit klonk al geweldig en wat Slash en zijn band er van maken... is ook zeker het luisteren meer dan eens waard.

De leukste Playlists op Spotify voor de Bluesliefhebber

De leukste Blues festivals en clubs in Nederland

Blues festivals

Hieronder een overzicht van jaarlijks terugkerende Blues festivals:

Blues clubs & venues

Hieronder de meest populaire Blues locaties in Nederland:

Uw winkel heeft nog geen blogs gepost
Uw winkel heeft nog geen blogs gepost
Uw winkel heeft nog geen blogs gepost

Zoeken

z