🎵Wij kopen jouw tweedehands instrument... Meer informatie

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Kindergitaren: welke maat gitaar voor welke leeftijd?

  • 7 min leestijd

Het is natuurlijk harstikke leuk als een kind interesse blijkt te hebben in het bespelen van een muziekinstrument zoals de akoestische gitaar. Een akoestische gitaar is ook een fijn instrument voor kinderen vanwege de handzaamheid en lage aanschafwaarde van beginnersgitaren. Heel belangrijk is het wel dat de juiste afmeting van de gitaar wordt gekozen om bij de grootte van het kind te passen. Deze blog helpt je de juiste gitaar te kiezen voor jouw kind en geeft je algemene tips waar je op moet letten bij het kopen van een gitaar voor kinderen.  

 

Welke soorten kindergitaren zijn er?

Verschillende soorten kindergitaren

We kunnen gitaren, en dus ook kindergitaren, globaal indelen in drie soorten. De klassieke gitaar, die ook Spaanse gitaar of concertgitaar wordt genoemd, is de gitaar waar de meeste kinderen op leren spelen. Maar ook is het mogelijk om met een akoestische gitaar (western) of een elektrische gitaar te beginnen. Van alle soorten zijn er kindermaten verkrijgbaar maar van de klassieke gitaar is het aanbod van de verschillende maten veruit het grootst.

✔️Klassieke (Spaanse) gitaar: een gitaardocent zou waarschijnlijk dit type gitaar adviseren voor kinderen. Door de zachte nylon snaren en lagere snaarspanning dan bij stalen snaren zal een kind minder snel pijnlijke vingers hebben tijdens en na het gitaarspelen. Hierdoor kunnen ze langer en vaker oefenen. Ook zijn er van de klassieke gitaar de meest verschillende maten verkrijgbaar en hebben de beginnersmodellen een vrij lage aanschafwaarde.

✔️Western gitaar: de western of acoustic guitar is de akoestische gitaar die je het meeste hoort in moderne pop- en rockmuziek. Het grootste verschil met de klassieke gitaar is dat de westerngitaar stalen snaren heeft in plaats van nylon snaren. De snaarspanning is ook hoger en in combinatie met het hardere metaal is het ook moeilijker om de snaren goed in te drukken. Als je wat meer eelt op je vingertoppen krijgt is dit uiteraard geen probleem meer maar voor een kind met kleine en zachte vingers kan dit best een opgave zijn. Vaak is het dus beter om eerst met een klassieke kindergitaar te beginnen en daarna over te stappen op een western voor kinderen, maar uiteraard verschilt dit ook per kind en kan een kind het altijd zelf ervaren door een akoestische kindergitaar in de winkel te proberen.

✔️Elektrische gitaar: veel kids zullen geïnteresseerd en geïnspireerd zijn door magische geluiden en de stoere uitstraling van de elektrische gitaar. Van de elektrische gitaar zijn ook kindermaten verkrijgbaar maar het aanbod is veel kleiner dan bij akoestische gitaren. Wel is het zo dat de body van de meeste elektrische gitaren al veel kleiner is dan bij de akoestische versie en zo is de volwassen maat ook makkelijker te bespelen voor kinderen. De snaren van de elektrische gitaar zijn ook van staal maar zijn meestal een stuk dunner en de snaarspanning is dan ook lager waardoor het indrukken van de snaren weer een stuk makkelijker is dan bij een westerngitaar.

Let op: naast de elektrische gitaar heb je dan ook nog een gitaarversterker nodig. Uiteindelijk zullen de kosten dus waarschijnlijk wat hoger zijn dan bij een akoestische gitaar voor kinderen. Wel zijn er mooie starterspakketten te verkrijgen waarbij je in een keer een elektrische gitaar en gitaarversterker plus accessoires (zoals een plectrum en een gitaarkabel) kunt aanschaffen.

Ook los zijn er tegenwoordig zeer betaalbare gitaarversterkers voor beginners verkrijgbaar.

 

Een grote verscheidenheid aan gitaarmaten van klassieke gitaren voor beginners

Verschillende kindergitaar maten

De standaardmaat van een klassieke of concertgitaar is 4/4. Deze maat is ontworpen voor iemand van rond de 1.80 meter en zal voor de meeste kinderen dus veel te groot zijn. Gelukkig worden de klassieke gitaren in veel meer maten geproduceerd zodat je zo’n beetje op elk denkbare leeftijd kunt staren met gitaarspelen. De meest voorkomende gitaarmaten voor kinderen zijn de 7/8, 3/4,1/2. Voor de allerkleinste gitaarspelers  (peuters) zijn er eventueel ook 1/4 gitaren verkrijgbaar. Verderop in dit artikel vind je welke maat gangbaar is bij welke leeftijd, maar vergeet niet dat elk kind verschillend is en dat het slechts een richtlijn is. Laat een kind het liefste zelf de maten uitproberen in de muziekwinkel om tot de juiste keuze te komen.

 

Welke maat kindergitaar voor welke leeftijd?

Zoals hierboven besproken zijn er van de klassieke gitaar vele kindermaten verkrijgbaar. Hieronder zie je welke maat gitaar er ongeveer bij de leeftijd van een kind past. Uiteraard zijn niet alle kinderen gelijk, maar het geeft een vrij goed beeld naar welke maat je ongeveer nodig zult hebben voor jouw kind.

 

✔️1/2: Geschikt voor tot 8 jaar.

✔️3/4:Geschikt voor 8 tot 10 jaar

✔️7/8: Geschikt voor 10 tot 12 jaar.

✔️4/4:Geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen

 

Ukelele leren spelen voor jonge kids

Als jouw kindje van jonger dan zes jaar al helemaal gek is van gitaarspelen dan is het zeker wel mogelijk om met een kleine gitaar te beginnen. In de praktijk blijkt vaak echter dat een gitaar, ook met de juiste kindermaat, nog best moeilijk is om te leren. Soms dan het dan leuk zijn voor een kind om met de ukelele te beginnen. Deze zijn namelijk nog kleiner en omdat ze maar vier snaren hebben in plaats van zes is het een zeer toegankelijk en makkelijk te leren muziekinstrument. Uiteraard kan een kind als het de smaak te pakken heeft dan later overstappen op gitaar. 

 

Een klassieke gitaar voor kinderen tot 8 jaar

Voor kinderen tot acht jaar met een lengte tot ongeveer 130 cm zijn 1/2 gitaren het beste geschikt. Zo is er bijvoorbeeld de Stagg klassieke gitaar naturel 1/2. Deze is zeer betaalbaar en is dus een goede keuze voor uw kind om uit te vinden of gitaarspelen iets voor hem of haar is. 

Stagg klassieke gitaar naturel 1/2

Mocht je op zoek zijn naar een 1/2 gitaar van topklasse en iets meer willen uitgeven dan kun je ook kiezen voor het Spaanse topmerk Alhambra en gaan voor de Alhambra 1C HT 1/2 klassieke gitaar. 

Alhambra 1C HT 1/2 Klassieke Gitaar

 

Een klassieke gitaar voor kinderen van 8 tot 10 jaar

Voor kinderen tussen de 8 en 10 jaar met een lengte tot ongeveer 1.40 meter ga je in het algemeen voor de 3/4 maat concertgitaar.  Ook voor deze maat heeft Stagg een uitstekend beginnersmodel: de Stagg klassieke gitaar naturel 3/4

Stagg klassieke gitaar naturel 3/4

Naast deze klassieke naturel versie is de Stagg klassieke gitaar 3/4 heeft Stagg ook 3/4 modellen in twee andere gave kleuren. Namelijk de Stagg SCL50 3/4-BLUEblauwe klassieke gitaar en de Stagg SCL50 3/4-RED rode klassiek gitaar.

Als je wat meer te besteden hebt kun je ook kiezen voor de prachtige warme klanken van de Alhambra 1C HT 3/4 klassieke gitaar. 

Alhambra 1C HT 3/4 Model Klassieke Gitaar

 

Een klassieke gitaar voor kinderen van 10 tot 12 jaar

De 7/8 maat gitaar is geschikt voor iedereen die (nog) niet niet aan een volwassen maat gitaar toe is. Niet alleen kinderen maar ook mensen die wat kleiner van stuk zijn vinden deze maat klassieke gitaar vaak prettiger spelen. We gaan hier uit van een lichaamslengte tot ongeveer 1.65 meter. 

De Alhambra 1C HT Señorita 7/8 klassieke gitaar met massief bovenblad is uitermate geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan een gitaar die net iets kleiner is dan de standaardmaat.

Alhambra 1C HT - Senorita 7/8 Klassieke gitaar

Als de 7/8 maat gitaar te klein voor jouw kind is dan betekent het dat hij of zij aan een 4/4 oftewel standaard maat gitaar toe is. In dat geval heb je ruime keuzemogelijkheden maar als je niet te veel wilt uitgeven heeft Stagg ook in de 4/4 maat een prachtige beginnersgitaar: de Stagg klassieke gitaar naturel 4/4

Stagg Klassieke Gitaar Naturel 4/4

Uiteraard heeft het topmerk Alhambra ook meerdere beginners-modellen in de 4/4 maat. Om te beginnen de zeer betaalbare, speciaal voor beginners ontwikkelde Alhambra LAQANT College 2 klassieke gitaar met massief cederhouten bovenblad.

Alhambra LAQANT College 2 - Klassieke gitaar

In de 1C HT lijn is de 4/4 maat verkrijgbaar in naturel: de Alhambra 1C HT natural en in het glanzend zwart: de Alhambra 1C Black Satin

Alhambra 1C Black Satin Klassieke Gitaar

De elleboogtest van Erhard Lind

Een andere manier om de juiste maat van een (kinder)gitaar te bepalen is de elleboogtest van de voormalig concertgitarist Ekhard Lind. Hij was een gitarist die lesgaf aan conservatoria in Salzburg en Stuttgart en een methode ontwikkelde voor het bepalen van de juiste lengte van een gitaar voor een gitarist. Bij de elleboogtest wordt de gitaar ondersteboven gekeerd. Daarna plaats je je elleboog op je lichaam en houd je je arm evenwijdig aan de hals van de gitaar. De onderste knokkel van je pols moet dan tussen de eerste en de tweede fret van de gitaar komen voor de juiste maat.

 

Hoe duur is een kindergitaar?

De kosten van een kindergitaren lopen sterk uiteen. De prijs is afhankelijk van het type kindergitaar, het merk en het materiaal (het type hout) waarvan de gitaar is gemaakt. Een serieuze beginnersgitaar voor volwassenen begint bij zo’n 150 euro. Maar voor een kleinere kindergitaar kan je goedkoper uit zijn. Vooral als je het merk niet zo heel belangrijk vindt. 

Het topmerk Alhambra bijvoorbeeld, heeft gitaren met een waanzinnig mooie klank en ze gaan jarenlang mee. Ze zitten wel in een iets hogere prijs-categorie dan de goedkopere merken. Gelukkig hebben wij bij Music All In ook alternatieve, goedkopere merken van zeer goede kwaliteit. In ons aanbod zit zo altijd een goede kindergitaar die perfect bij jouw kind past.

 

Koop geen speelgoedgitaar!

Online is er een groot aanbod speelgoedgitaren verkrijgbaar die helaas worden aangeboden als beginnersgitaren. Pas hier mee op want op een speelgoedgitaar zal een kind nooit goed gitaar leren spelen! Koop een gitaar altijd bij een muziekwinkel zodat je weet dat je met een volwaardig muziekinstrument te maken hebt.

 

Een tweedehands kindergitaar

Uiteraard hoef je een goed muziekinstrument niet altijd nieuw aan te schaffen. Met een tweedehands kindergitaar ben je voordelig uit en kun voor voor hetzelfde budget een gitaar van betere kwaliteit kopen. Klik op de link voor ons actuele aanbod aan tweedehands gitaren

 

Een persoonlijk advies voor de beste kindergitaar

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog al een stuk beter geïnformeerd. Met deze informatie kan je al een weloverwogen keuze maken als jouw kind graag gitaar wilt leren bespelen. Toch kunnen we ons voorstellen dat je het nog niet helemaal zeker weet. In dat geval kunnen de experts van Music All In jou en je kind persoonlijk advies geven op basis van muziek-smaak, budget en al parate kennis van het gitaarspelen.

Op onze website kun je ook gemakkelijk navigeren om te oriënteren wat ons aanbod is voor de genoemde kindergitaar-soorten:

 
Heb je behoefte aan een persoonlijk advies voor een kindergitaar die bij jouw kind past?  Neem dan contact met ons op!

Via e-mail: klantenservice@musicallin.nl 
Bel:+31713615698
Of kom langs in onze winkel!

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z