🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

De Fender Stratocaster

  • 5 min leestijd

Het Fender Stratocaster model is waarschijnlijk het bekendste elektrische gitaarmodel ter wereld. De gitaar is honderden, zo niet duizenden keren door andere merken gekopieerd en het diende als inspiratie voor zoveel andere gitaarmodellen. De Stratocaster is een solid-body elektrische gitaar die door Leo Fender in 1954 werd geïntroduceerd als tweede model, na de Telecaster, dat op grote schaal geproduceerd werd. Het is tevens het meest verkochte model ooit.

De belangrijkste verbeteringen van de Stratocaster t.o.v. de Telecaster waren de dubbele cutaway, zodat je makkelijk hoog op de hals kan spelen en daarbij je duim ook achter de gitaarnek kunt houden, en de ergonomische vorm. De body van de Stratocaster is aangepast aan het menselijk lichaam zodat hij veel fijner aanvoelt dan de Telecaster.

 

De body van de Fender Stratocaster

De Stratocaster is een solid-body elektrische gitaar die meestal gemaakt wordt van twee of drie stukken verlijmd elzen- of essenhout. De vorm van de gitaar sluit t.o.v. de Telecaster erg fijn aan op het menselijk lichaam en is bovendien perfect in balans zodat hij niet kantelt als hij om je nek hangt bij staand spelen. (Sommige gitaren hebben de neiging om met de nek naar beneden te draaien zoals bijvoorbeeld de Gibson Les Paul.)

Fender Stratocaster body

De dubbele cutaway zorgt ervoor dat je makkelijk hoog op de hals kan spelen en daarbij je duim ook achter de gitaarnek kunt houden. Fender heeft patent op de iconische kop maar niet op de body van de gitaar en zodoende wordt deze dan ook nagemaakt door talloze merken.

 

De nek van de Stratocaster.

De nek van de Stratocaster zit met een schroefverbinding (meestal vier schroeven) aan de body vast. (Er bestaan ook gitaren met een gelijmde hals.) De nek zelf had oorspronkelijk 21 frets, dat werden er later 22. Over het algemeen is de nek van esdoornhout gemaakt. In de 1959 werd de palissanderhouten (rosewood) toets geïntroduceerd. Dit hals was nog steeds van esdoorn maar de toets die erop gelijmd werd was van deze donkere houtsoort die qua feel en geluid wezenlijk anders is dan de oorspronkelijke esdoorn toets.

Fender Stratocaster neck

Tegenwoordig zijn er Strats met zowel palissander als esdoorn verkrijgbaar. Sinds 2017 worden vanwege de schaarste van palissander en de daarbij behorende wetten vaak andere, vergelijkbare houtsoorten gebruikt. In de hals zit net als bij de Telecaster een metalen halspen waarmee je de kromming van de hals kunt afstellen. Zodoende kan je deze holler of juist boller zetten.

De stemmechanieken zitten ook net als bij de Telecaster allemaal op een rij aan de bovenkant van de kop. Dit maakt het stemmen een stuk eenvoudiger dan wanneer er ook drie stemknoppen aan de onderkant zitten. De radius van de hals (bolling van de toets) was oorspronkelijk 7,5 inch en werd later aangepast naar 9,5 inch. Een vlakkere hals maakt het buigen (benden) van de snaren eenvoudiger.

 

De tremolobrug van de Strat.

Wat er ook nieuw was t.o.v. de Telecaster was de brug met vibrato die door Fender zelf als tremolobrug wordt aangeduid. Door de bijgeleverde vibrato-arm in de brug te draaien kun je de hele brug bewegen en zodoende de toon laten zakken of stijgen. Aan de achterkant van de gitaar vindt je meerder veren die de brug na het vibreren weer op z’n plek terugbrengen.

Fender Stratocaster Bridge

In de beginjaren was de brug van de Strat voorzien van een kapje om de boel er wat knapper uit te laten zien, maar omdat je dan de ‘palm-muted’ techniek niet kunt toepassen om de snaren af te dempen werd deze door de meeste gitaristen verwijderd. Op reissues van de vroege Strats wordt dit kapje wel nog steeds bijgeleverd. Bij de Stratocaster kreeg ook elke snaar zijn eigen verstelbare brugzadeltje zodat je nu de intonatie per snaar kunt afstellen.

 

De Fender Stratocaster Pick-ups

De Stratocaster heeft van origine een element (pick-up) meer dan de Telecaster. De Stratocaster heeft net als de Tele een brug- en halselement maar daar is nog een element tussen geplaatst. Oorspronkelijk kon je met een 3-way-switch kiezen met welk element je speelde. Later werd deze vervangen door een 5-way switch zodat je ook kon kiezen om twee elementen tegelijk te gebruiken.

Fender Stratocaster Pickups

Tegenwoordig zijn er ook allerlei variaties te krijgen van zowel de Tele als de Strat met minder of meer elementen, of met ook een dubbelspoelelement (humbucker). Op de Strat bevinden zich naast de switch voor het bedienen van de pick-ups ook nog een knop voor het volume en twee knoppen voor toonregeling.

 

Pre-CBS Stratocasters

Als je je in Fender Stratocasters of andere modellen van Fender gaat verdiepen kom je altijd het pre- en post-CBS tijdperk tegen. Oprichter Leo Fender verkocht wegens gezondheidsklachten (hij dacht dat hij niet lang meer zou leven) zijn bedrijf in 1965 aan CBS. De nieuwe eigenaar bracht allerlei aanpassingen aan de gitaren toe om kosten te drukken en makkelijker te kunnen produceren.

De aanpassingen kwamen de kwaliteit van de gitaren echter niet ten goede en daarom kwam er uiteindelijk een run op de Stratocasters van voor 1965. Vandaag de dag is dit een beetje omgeslagen naar bijna alles wat ‘vintage’ is. Ook voor oude Fenders van na 1965 betaal je tegenwoordig veel meer dan voor een nieuwe Strat hoewel dit lang niet altijd betere gitaren zijn. Oude Strats, en zeker die van voor 1965, zijn steeds meer verzamelobjecten voor investeerders dan instrumenten op daadwerkelijk op te spelen.

 

Amerikaanse Fender Stratocaster (USA)

Fender stratocaster usa headstock

Om goedkoper te kunnen produceren werd de Fender Stratocaster in steeds meer verschillende landen gebouwd. In het begin was dat allen nog Mexico en later Japan maar tegenwoordig komen er ook Strats uit Korea, India en Indonesië. Fender verkoopt ook nog goedkopere uitvoeringen onder de merknaam ‘Squier’. Als je een Stratocaster bezit krijg je ook regelmatig de vraag of het een Amerikaanse is omdat dat nog steeds geldt als de hoogste standaard en eigenlijk de enige echte Stratocaster.

 

Bekende Stratocaster-spelers

De lijst met bekende artiesten die op een Stratocaster spelen of hebben gespeeld is werkelijk eindeloos. Ze hebben wel allemaal bijgedragen aan de immense populariteit van het iconische gitaarmodel.

Fender Stratocaster Stevie Ray Vaughan Signature

Enkele van de allerbekendste strat-spelers zijn: Jimi Hendrix. Jeff Beck, Stevie Ray Vaughan, Rory Gallegher, Mark Knopfler, Eric Clapton, Kurt Cobain, Dick Dale, Buddy Holly, Yngwie Malmsteen, John Frusciante, Eric Johnson, John Mayer en Robert Cray. Veel van deze artiesten hebben ook een eigen ‘signaturemodel’ bij Fender die helemaal naar hun wensen zijn gebouwd.

 

Fender Stratocaster bij Music All In

Music All In is al sinds jaar en dag officiële Fender dealer en heeft altijd een ruim assortiment Fender Stratocasters op voorraad. Kom eens langs in onze muziekwinkel om ze te bekijken en proberen of kijk eens op onze tweedehands muziekinstrumentenpagina voor een mooie tweedehands Stratocaster! 

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z