🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Hoe maak je een gitaar schoon?

Je gitaar schoonmaken

Gitaren zijn gebruiksvoorwerpen en die kunnen na verloop van tijd best vies worden! Het is dus een goed idee om zo nu en dan je gitaar schoon te maken. Hiervoor zijn allerlei speciale middeltjes te verkrijgen die goed werken maar je hebt ze niet altijd nodig. Met de juiste doek kom je soms al een heel eind.

Gebruik in ieder geval niet zomaar alle middeltjes uit het keukenkastje en kijk uit met sponsjes e.d. want voor je het weet ontstaan er krassen. In deze blog behandelen we hoe je de verschillende onderdelen van de gitaar veilig kunt schoonmaken.

 

gitaar schoonmaken

De gitaarbody schoonmaken

 Als de glans van de body of klankkast van je gitaar wat minder wordt, kun je deze eens goed oppoetsen met een microvezel Nomad gitaardoek. Dit geldt ook voor de achterkant van de gitaarhals. Door gebruik te maken van zo’n microvezeldoek kun je geen krassen in de lak veroorzaken. Als de gitaar wat viezer is en alleen opwrijven is niet genoeg dan maak je de gitaar schoon met body-schoonmaakmiddel.

Als je gitaar een wat ruwe afwerking heeft, pas dan op dat er geen resten van dit schoonmaakmiddel achterblijven. Voor extra glans neem je een speciale ‘polish’ of poetsmiddel, dit heeft natuurlijk alleen zin als je gitaar ook een glansende afwerking heeft, voor een gitaar met een matte afwerking kies je alleen voor het Nomad gitaar body schoonmaakmiddel.

Om de lak nog meer te laten glimmen en hem ook langer mooi te houden kun je ook gebruik maken van een gitaar poetsmiddel met was. Gebruik in geen geval gewone allesreiniger en zeker geen schuurmiddel!

 

music nomad gitaar polish

Het fretboard (toets) schoonmaken

Het fretboard of toets van de gitaar wordt vaak erg vies van het vuil dat van je handen komt. Hierdoor ontstaan er na verloop van tijd opgehoopte hardnekkige plekken viezigheid tussen en tegen de fretten. Het beste is het om deze schoon te maken als je de snaren gaat vervangen en je de oude snaren hebt verwijderd. Zo kun je er goed bij. Alleen een universele microvezeldoek volstaat hier waarschijnlijk niet tenzij de toets nog maar heel licht bevuild is.

Bij een gelakte hals kun je dezelfde middelen gebruiken als voor de body van de gitaar. Bij een ongelakte toets kun je gebruik maken van zo’n microvezeldoek met een beetje gitaartoets-schoonmaakmiddel. Mocht dit ook niet volstaan dan kan je gebruik maken van een heel fijn bolletje staalwol dikte: 0000Let op: neem nooit minder fijne staalwol want dan is de kans groot dat je krassen krijgt!

Met de fijne staalwol en wat toets-schoonmaakmiddel krijg je het fretboard weer helemaal als nieuw. Je kunt er bij een ongelakte toets nog voor kiezen deze nu te behandelen met een speciale fretboard-olie. Deze houdt de kleur mooi en beschermt het hout. 

 

De snaren schoonmaken

Voor de snaren geldt dat je ze het beste even kunt afnemen met een doekje direct na het spelen. Vooral na een oefensessie of optreden waarbij je nu eenmaal meer zult zweten. Door de snaren droog te maken voorkom ze dat ze gaan oxideren (roesten) en je verwijdert de overige viezigheid die is achtergebleven. Als de snaren gaan oxideren en vies zijn zullen ze steeds doffer gaan klinken.

Als de snaren toch wat vuiler zijn geworden kun je ze nog schoonmaken met een wegwerp snaren schoonmaakdoekje of een doekje met wat snaren-schoonmaakmiddel. Nog beter zijn de producten die speciaal ontwikkeld zijn om je snaren te reinigen na het spelen. Bijvoorbeeld GHS Fast Fret.  Hoe je dat doet kun je lezen in onze blogs over snaren vervangen (snaren vervangen akoestische gitaar , snaren vervangen klassieke gitaar)

 

frets schoonmaken

De fretten, brug en pickups (elementen) schoonmaken

Om de fretten van je gitaar te reinigen kun je gebruik maken van speciale ‘fret-doekjes’ of fret-polish. Vaak zitten hier ook mallen bijgeleverd zodat je echt alleen de fret aanpakt. Bij een elektrische gitaar heb je nog te maken met andere metalen onderdelen zoals de brug en in sommige gevallen de volume- en toonknoppen.

Deze kun je schoonmaken met een (licht vochtige) Nomad schoonmaakdoek. Maak de elementen (pick-ups) alleen schoon met een droge doek of zachte borstel! Stof kan je eventueel ook wegblazen met een busje luchtdrukreiniger

Zo. Nu weet je hoe je je gitaar veilig kunt schoonmaken en onderhouden! Zorg ervoor dat je de juiste onderhoudsproducten beruikt wanneer je aan de slag gaat. Het laatste wat je wilt is dat je jouw instrument beschadigd. Een van de allerbeste merken voor onderhoud is Music Nomad, zij hebben voor iedere klus specifieke producten. Ook een merk als Dunlop maakt goede en veilige producten voor gitaaronderhoud. 

Je gitaar laten schoonmaken of reviseren kan ook

 Je kunt je instrument natuurlijk ook bij Music All In brengen voor onderhoud, schoonmaakwerk en reparaties. Groot en klein. Onze specialisten staan voor je klaar en helpen je graag. Voor meer tips overhoud kun je altijd langskomen in onze specifieke gitaarwinkel en volg ons ook youtube kanaal voor de leukste tips, adviezen en instrumenten. 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z