🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Hoe vervang ik de nylon snaren van mijn klassieke gitaar?

Nylon gitaarsnaren van de klassieke gitaar vervangen.

De snaren van je klassieke gitaar moeten zo nu en dan vervangen worden. Dit kan je gewoon zelf doen want snaren vervangen is heel makkelijk als je maar even weet hoe je het moet aanpakken.

In deze blog leer jij hoe het werkt! Heb je een elektrische of western/folk gitaar (met stalen snaren) kijk dan even in de blog over het vervangen van snaren op de akoestische gitaar. De blog die je nu leest gaat uitsluitend over het vervangen van nylon snaren op de klassieke gitaar.

 

Wat heb je allemaal nodig voordat je gaat beginnen?  

 • Snaren:deze koop je meestal in een hele set maar er zijn ook losse snaren verkrijgbaar. Soms wil je bij het breken van een snaar maar 1 snaar vervangen maar meestal vervang je alle snaren tegelijkertijd, dan zijn alle snaren ook van dezelfde kwaliteit. Koop de juiste set want klassieke gitaarsnaren zijn anders dan snaren voor een elektrische- of western gitaar. Op de verpakking staat aangegeven dat het om ‘classical guitar strings gaat. Het zijn nylon snaren met om de dikkere snaren een omwikkeling van metaal. De meeste gitaristen gaan voor ‘normal tension’ wat iets zegt over de spanning op de snaren. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor ‘hard-tension’ dan staat er meer spanning op maar deze worden meestal gebruikt bij gitaren met kortere halzen.
 • Snaarwinder of stringwinder:met een snaarwinder kun je sneller aan de stemschroeven draaien. (zie foto). Het kan ook zonder snaarwinder maar het duurt dan wel een stuk langer!
 • Kniptang:met een kniptang kun je de oude snaren doorknippen, (pas op: altijd eerst de spanning eraf draaien!) en om de uitstekende stukken bij de stemschroef af te kunnen knippen. Er zijn ook stringwinders in de handel die tevens fungeren als kniptang, superhandig!

 

De oude nylon snaren verwijderen 

 1. Voordat je de oude snaren doorknipt altijd eerst de snaren losdraaien om de spanning eraf te halen. Er staan enorm veel druk op een aangespannen snaar.
 2. Nu kun je de snaren doorknippen. Dit is het makkelijkste boven het klankgat. Je hoeft de snaren niet persé door te knippen, je kunt ze ook in hun geheel verwijderen. (afbeelding 1)
 3. Verwijder nu de snaren bij de stemmechanieken en de brug en gooi deze weg.
 4. Het is nu een mooi moment om je fretboard (toets) schoon te maken. Hier kom je normaal maar moeilijk bij. Check hiervoor de blog over het schoonmaken van je gitaar.

 snaren klassieke gitaar vervangen stap 1

 

Nieuwe snaren plaatsen

 1. Haal de snaar uit de verpakking en kijk goed of je de juiste snaar pakt zodat je niet per ongeluk de verkeerde snaar op de verkeerde plek zet. Als je alle snaren vervangt kun je het beste van binnen naar buiten werken. Je begint bij de g- en d-snaar, daarna de b- en a-snaar en je eindigt met de dunne en dikke e-snaren.
 2. Duw 1 kant van de snaar door het gaatje in de brug en trek hem er ongeveer 10 cm doorheen. (afbeelding 2) Leg er een knoop in (afbeelding 3 en 4) en het uiteinde van de omwonden snaren wikkel je twee keer om de snaar heen voordat je de knoop strak trekt. (Bij de niet omwonden snaren doe je dat 3 keer voor meer stevigheid.)snaren vervangen klassieke gitaar stap 2snaren vervangen klassieke gitaar stap 3snaren vervangen klassieke gitaar stap 4
 3. Het andere uiteinde van de snaar trek je nu door het oogje van het stemmechaniek bij de kop van je gitaar. Trek hem helemaal strak maar haal hem dan een centimeter of 7 terug zodat hij straks ongeveer 3 windingen kan maken en zo goed vast komt te zitten en minder snel ontstemt.
 4. Buig de snaar nu omhoog, knopen is niet nodig! (afbeelding 5)
 5. Je kunt de snaar nu aandraaien met de stemschroef en je houdt de snaar strak met je vinger zodat hij netjes kan omwikkelen. Je kunt hier ook weer de stringwinder gebruiken maar draai de snaar nog niet te strak. Let ook goed op dat de snaar netjes zit bij de topkam en brug. (afbeelding 6)
 6. Nu zit de snaar vast en kun je het uitstekende deel bij het stemmechaniek afknippen. 
 7. Herhaal nu de stappen voor de overige snaren.
 8. Als je klaar bent kun je je gitaar stemmen. Weet je nog niet hoe je zelf je gitaar stemt? Lees dan de blog over gitaarstemmen.
 9. Trek voorzichtig aan de snaren en stem hem nog een keer. Herhaal dit tot de gitaar goed gestemd blijft staan.

snaren vervangen klassieke gitaar stap 5snaren vervangen klassieke gitaar stap 6

 

Zo vervang je nylon snaren: Handig om te weten 

 1. Hoe vaak vervang je eigenlijk je snaren? Dit is eigenlijk voor iedereen verschillend. Het heeft er mee te maken of je veel of weinig speelt maar ook of je bijvoorbeeld zweterige handen hebt of niet. Je snaren zijn in ieder geval aan vervanging toe als ze niet meer mooi helder klinken maar eerder dof. En ook als je merkt dat de snaren niet meer goed gestemd blijven staan. Over het algemeen gaan nylon snaren langer mee dan stalen snaren.
 2. Gebruik geen stalen snaren:deze zijn alleen bedoeld voor western- en elektrische gitaren. De nek van de klassieke gitaar is niet geschikt voor de hoge snaarspanning die staat op stalen exemplaren.

Jouw klassieke gitaar schoonmaken

Als je de snaren van je gitaar aan het vervangen bent, is dat ook de ideale gelegenheid om je gitaar eens goed schoon te maken. Lees er alles over in deze blog: Gitaar schoonmaken

Klassieke gitaar snaren laten vervangen en of reviseren

Lees ook onze blog over het vervangen van snaren van een akoestische gitaar. Zo zie je maar dat zelf snaren vervangen niet moeilijk hoeft te zijn. En hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Wil je extra uitleg. Kom langs in onze winkel. En besteedt je deze klus liever uit, ook dan ontvangen we je graag in onze gitaarwinkel in Noordwijk. Onze gitaar reparateurs helpen je graag verder van schoonmaken, tot snaren vervangen tot reparatie en volledige revisie.
Wil je nog meer leuke inspiratie, extra uitleg en de nieuwste producten.  Abonneer je dan op ons Youtube Kanaal en volg ons natuurlijk op Insta of Facebook.

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z