🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Hoe vervang ik de snaren op mijn akoestische gitaar?

Gitaarsnaren van akoestische gitaar vervangen

De snaren van je akoestische gitaar moeten zo nu en dan vervangen worden. Maar hoe doe je dat? Gitaar snaren vervangen is helemaal niet moeilijk en iedereen kan het. Volg de stappen in deze blog dan kan er niks misgaan en vervang jij voortaan je snaren in een handomdraai!

Hieronder het stappenplan voor de akoestische gitaar met stalen snaren die ook vaak ‘western- of folkgitaar’ wordt genoemd. In het Engels spreken ze meestal gewoon over een ‘acoustic guitar’ of ‘steelstring’.

 

Wat heb je allemaal nodig voordat je gaat beginnen met gitaarsnaren vervangen?

 • Gitaarsnaren :deze koop je meestal in een set, maar er zijn ook losse snaren verkrijgbaar. Soms wil je bij het breken van een snaar maar één snaar vervangen, maar meestal vervang je alle snaren tegelijkertijd. Koop de juiste set want akoestische gitaarsnaren zijn anders dan snaren voor een elektrische- of Spaanse gitaar. Op de verpakking staat aangegeven dat ze voor een ‘acoustic guitar’ bedoeld zijn. Het zijn stalen snaren met om de dikkere snaren een omwikkeling van een ander metaal zoals brons.
 • Snaarwinder of stringwinder :hiermee kun je sneller aan de stemschroeven draaien. Het kan ook zonder snaarwinder maar het duurt dan wel een stuk langer!
 • Kniptang:heb je nodig om de oude snaren door te knippen (pas op: altijd eerst de spanning eraf draaien!) en/of om de uitstekende stukken bij de stemschroef af te kunnen knippen. Er zijn ook stringwinders in de handel die tevens fungeren als kniptang, superhandig!
 • Brugpinverwijderaar bridge pin puller ): Bij de meeste akoestische gitaren zijn de snaren bij de brug bevestigd met brugpinnen. Deze zijn er met je handen bijna niet uit te trekken. Doe dit het liefste dus met een brugpinverwijderaar. Het kan ook met een tang maar de kans is wel groot dat je ze dan beschadigd. In de meeste snaarwinders zit standaard kleine inkeping die je ook prima kunt gebruiken als brugpinverwijderaar.
 • Neksteun/ headstand :is niet persé nodig maar erg handig om je gitaar veilig neer te leggen tijdens het verwisselen van de snaren.
Zwarte snaarwinder, Black stringwinder

De oude snaren van de akoestische gitaar verwijderen

 1. Voordat je de oude gitaarsnaren doorknipt altijd eerst de snaren losdraaien om de spanning eraf te halen. Er staan enorm veel druk op een aangespannen snaar.
 2. Nu kun je de snaren doorknippen. Dit is het makkelijkste boven het klankgat. Zie afbeelding 1. Je hoeft de snaren niet persé door te knippen, je kunt ze ook in hun geheel verwijderen
 3. Maak nu de brugpinnnen los met je brugpinverwijderaar. Zie afbeelding 2
 4. Nu kun je alle (doorgeknipte) snaren bij de brug en de stemmechanieken verwijderen en weggooien.
 5. Het is nu een mooi moment om je fretboard (toets) schoon te maken. Hier kom je normaal maar moeilijk bij. 

 

Doorknippen van een gitaarsnaar
Brugpin verwijderen met stringwinder

Nieuwe gitaarsnaren plaatsen

 1. Haal de snaar uit de verpakking en kijk goed of je de juiste snaar pakt zodat je niet per ongeluk de verkeerde snaar op de verkeerde plek zet. Je hoeft niet per se dezelfde volgorde aan te houden als je gitaarsnaren gaat vervangen maar als je alle snaren vervangt kun je het beste van binnen naar buiten werken. Je begint bij de g- en d-snaar, daarna de b- en a-snaar en je eindigt met de dunne en dikke e-snaren.
 2. Doe nu het uiteinde van de eerst snaar (daar waar het ringetje of ‘ball-end’ zit) in het gat waar de brugpin zat. Zorg dat de ball end nu net onder het bovenblad van de gitaar zit, dus niet te diep er insteken. 
 3. Stop nu de brugpin terug. Zie afbeelding 3. Trek de snaar rustig nog wat omhoog zodat het ringetje in de inkeping van de brugpin valt. Probeer nu de brugpin een beetje aan te duwen maar wel met beleid!
 4. Het andere uiteinde van de snaar trek je nu door het oogje van het stemmechaniek bij de kop van je akoestishe gitaar. Trek hem helemaal strak maar haal hem dan een centimeter of zeven terug zodat hij straks ongeveer drie windingen kan maken en zo goed vast komt te zitten en minder snel ontstemt.
 5. Buig de snaar nu omhoog, knopen is niet nodig!
 6. Je kunt de snaar nu aandraaien met de stemschroef. Je probeert met je hand de snaar strak te houden en met je vinger de snaar naar beneden te drukken zodat hij netjes kan omwikkelen aan de onderkant van het oogje. Zie afbeelding 4. Je kunt hier ook weer de snaarwinder gebruiken maar draai de snaar nog niet te strak. Let ook goed op dat de snaar netjes zit bij de topkam en brug.
 7. Nu zit de snaar netjes vast en kun je het uitstekende deel bij het stemmechaniek afknippen.
 8. Herhaal nu de stappen voor de overige snaren.
 9. Als je klaar bent kun je je gitaar stemmen. Weet je nog niet hoe je zelf je gitaar stemt? Lees dan de blog over gitaar stemmen.
 10. Trek voorzichtig aan de snaren en stem hem nog een keer. Herhaal dit tot de gitaar goed gestemd blijft staan en je bent klaar met het gitaarsnaren vervangen! 
brugpin terugzetten
gitaarsnaar vastzetten

 

Gitaarsnaren vervangen: Handig om te weten

Hoe vaak vervang je eigenlijk je snaren? Dit is eigenlijk voor iedereen verschillend. Het heeft er mee te maken of je veel of weinig speelt maar ook of je bijvoorbeeld zweterige handen hebt of niet. Je snaren zijn in ieder geval aan vervanging toe als ze niet meer mooi helder klinken maar eerder dof. En ook als je merkt dat de snaren niet meer goed gestemd blijven staan. Er zijn trouwens ook gitaarsnaren met een speciale coating die blijven langer goed maar zijn ook een stuk duurder.
Welke dikte snaren moet ik nemen?Ook dit is persoonlijk. Over het algemeen is het voor beginners wel prettiger om met wat dunnere snaren te beginnen, bijvoorbeeld: 0.11 - 0.52 of nog dunner: 0.10 - 0.47.Dunnere snaren spelen namelijk lichter. Het nadeel is wel dat ze wat kwetsbaarder zijn en dus eerder kunnen breken. Dikkere snaren zijn steviger en geven meer body aan je sound. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor: 0.13 - 0.56. Uiteraard speelt het wel zwaarder dus vaak minder geschikt voor beginners.

Gitaar schoonmaken

Als je de snaren van je gitaar aan het vervangen bent, is dat ook de ideale gelegenheid om je gitaar eens goed schoon te maken. Lees er alles over in deze blog: Gitaar schoonmaken

Gitaarsnaren laten vervangen kan natuurlijk ook

Heb je een klassieke gitaar, lees dan hier over snaren van een klassieke gitaar vervangen. Vind je het toch nog lastig, of besteed je deze klus gewoon liever uit? Onze gitaarreparateurs helpen je graag verder. We geven je graag extra uitleg in onze muziekwinkel. Je kunt ook je gitaar inleveren voor onderhoud, reparaties of snaren vervangen. Geen probleem! Wij fixen het voor je. Wil je meer inspiratie, leuke product reviews of extra uitleg. Volg ons dan op Insta of Facebook, en abonneer je zeker op ons Youtube Kanaal.

Vind je het makkelijker als we het even voor doen? In de onderstaande video legt Albert je stap voor stap uit hoe je zelf een gitaarsnaar vervangt.

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z