🎵Wij kopen jouw tweedehands instrument... Meer informatie

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Hoe speel je cajón?

De cajón 

De cajón (spreek uit kachon) is een van oorsprong Peruaans percussie-instrument. Vandaag de dag is het een zeer populair instrument omdat je er op een zacht volume een drumstel mee kunt vervangen en hij is ook nog eens super makkelijk overal mee naartoe te nemen!

Maar hoe doe je dat eigenlijk, cajón spelen? In deze blog gaan we je een beetje op weg helpen. De basis van cajón spelen is niet heel moeilijk en daarna kan je het eigenlijk zo gek maken als je wilt. Het is handig om voor je begint even wat dingen over de cajón te leren, zodat je bijvoorbeeld weet op welke plekken je bepaalde sounds kunt maken en welke houding je moet aannemen. Daarna ga je aan de slag met een basisritme die we ook voor je gaan uitleggen

 

juiste houding cajon

De juiste houding om cajón te spelen

De cajón bespeel je terwijl je erbovenop zit. Er zijn ook statieven voor cajóns waardoor je het instrument staand kunt bespelen maar normaliter zit je er dus bovenop. Hierbij is het belangrijk dat je let op je houding. Zorg ervoor dat je je rug recht houdt en dus niet te ver naar voren gaat hangen. De juiste houding is vooral belangrijk om rugklachten te voorkomen. Het is ook niet nodig om ver voorover te zitten omdat je de beste klank krijgt op ongeveer 20 centimeter vanaf de bovenzijde. Verder houd je je benen wijd en zet je je voeten plat op de grond. Zorg er ook voor dat je schouders ontspannen zijn. Nu zit je in de juiste houding om te beginnen!

 

Hoe haal je de beste klank uit je cajón?

Je bespeelt de cajón met je handen. Soms worden er ook wel brushes of rods gebruikt maar gebruik in ieder geval geen drumstokken! Je slaat voornamelijk op de voorzijde van de cajón, ook wel de slagplaat genoemd. De slagplaat is vrij groot maar om de beste sound ter maken bespeel je maar een klein gedeelte hiervan. Zoals we hierboven al schreven ongeveer de bovenste 20 centimeter. 

Verder werkt het qua sound eigenlijk net als bij elke trommel. Als je in het midden slaat wordt de klank dieper en langer, en hoe meer je naar de zijkant slaat des te feller en korter de klank wordt.

Volume bepaal je simpelweg door harder of zachter te slaan maar let op: harder slaan geeft niet per definitie een mooiere sound. De zijkanten van de cajón kun je ook bespelen. Deze zijn vaak dikker dan de slagplaat en klinken daarom ook anders. Hiermee kun je uiteindelijk natuurlijk naar hartelust experimenteren. 

 

klankgat cajon

Het klankgat

Aan de achterkant van de cajón bevindt zicht het klankgat die dient voor de akoestiek. Als je een cajón wilt uitversterken met een microfoon plaats je deze voor of in het gat. Er zijn ook microfoons die je op de rand van het klankgat kunt klemmen.

 

Bespelen als een drumstel

Wat je nu in eerste instantie wilt bereiken is het nabootsen van de belangrijkste onderdelen van het drumstel: de basdrum, de snaredrum en de hi-hat. Met deze drie elementen kun je praktische elke beat maken.

De basdrum maak je door met je handpalm net boven het midden van de slagplaat te slaan. Hier maak je de mooiste diepe basklank. Luister goed probeer het punt te vinden waar hij volgens jou het allerbeste klinkt.

De klank voor de snaredrum maak je door iets meer richting de bovenkant van de slagplaat met je vingerkootjes te slaan. Ook hier kun je het beste een beetje uitproberen wat de plek is voor het beste geluid.

In de bovenste hoeken van de slagplaat maak je de slaps die je kan vergelijken met de hi-hat. Hiervoor gebruik je ook vooral je vingerkootjes. 

Luister vooral goed naar waar je zelf vindt dat de verschillende sounds het allerbest klinken en leer jezelf aan op die punten te slaan. Als je de basis-sounds onder de knie hebt experimenteer dan vooral verder om te ontdekken wat voor een geluiden je allemaal uit de cajón kunt halen door bijvoorbeeld met je vingertoppen of nagels te spelen. 

 

Tijd om je eerste ritme te leren!

De eerste groove die je gaat leren is dé basis-groove van het drumstel. Luister maar eens naar Billie Jean van Michael Jackson; dat nummer begint ermee. Het nummer heeft een vierkwarts-maat wat betekent dat je achter elkaar tot vier blijft tellen. 

Nu gaat het om de invulling van deze vier tellen. We beginnen met de basdrum, deze ga je met de handpalm net boven het midden van de slagplaat spelen op tel 1 en tel 3. Doe dit maar met je rechterhand (als je rechts bent anders met je linkerhand). Later ga je proberen om de taken van de handen ook om te draaien zodat je het met beide handen kunt maar begin maar met rechts. 

 

1. Bas 2. (rust)   3. Bas 4. (rust)    

 

Op tel 2 en 4 horen we de snaredrum. Op de cajón spelen we deze dus meer naar boven richting de rand van je instrument met je vingerkootjes. Doe dat nu dus met je linkerhand. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te spelen. Hiervoor kun je ook gebruik maken van een metronoom. Nu krijg je dus het onderstaande ritme. 

 

1. Bas  2. Snare  3. Bas 4. Snare 1. Bas  2. Snare  3 Bas  4 Snare

 

Als we ook de slaps willen gaan spelen om de ‘hi-hat’ toe te voegen wordt het een stukje moeilijker. Omdat je geen voeten gebruikt (normaal de basdrum) zul je de bas- en snaredrum met één hand moeten gaan spelen. Waarschijnlijk is het het fijnste om de slaps met je ‘sterke’ hand te spelen, dus rechts als je rechts bent. Je splitst nu alle 4 de tellen in 2 op zodat je achtsten krijgt:

 

1-ne 2-je 3-je 4-re 1-ne 2-je 3-je 4-re

Hi hat ritme

 

Deze speel je dus allemaal op een bovenhoek van de cajón. Je kunt nu de beat opbouwen door bijvoorbeeld eerste alleen de basdrum weer toe te voegen:

 

bass hi hat ritme

 

Als dat goed gaat probeer je het met alleen de snaredrum:

 

snaredrum ritme

 

Als je dit goed onder de knie hebt kunt je proberen alles tegelijk te spelen. Waarschijnlijk is het best even oefenen maar als je deze basistechniek onder de knie hebt ben je echt heel goed op weg! 

 

Ritme met hi hat bas- en snaredrum

 

Lessen

Als je er nou niet uitkomt met de beschrijving en de video kun je altijd een paar lessen nemen om je op weg te helpen. Wij kennen genoeg leraren die je een paar goede lessen kunnen geven dus vraag het aan een van onze medewerkers die helpen je graag aan een goede leraar. Vaak kunnen enkele lessen je al enorm helpen. Als je nog geen cajón hebt, kijk dan eens op onze website naar de vele modellen of kom ze eens uitproberen in de winkel!

*Is de cajón toch niet helemaal jouw instrument maar ben je wel opzoek naar een instrument dat je snel onder de knie kunt krijgen? Lees dan onze blog 'Wat is een makkelijk muziekinstrument om te leren spelen?' eens.

 

Video

In deze video laten we zien hoe je een basisritme speelt op een cajon. Wil je meer leuke videos van ons zien? Abonneer je dan hier op ons youtube kanaal.  

1 Reactie

Ilona

Ilona

december 30, 2021

Hoi!

Wat een fijne video. Zijn er meer van deze fijne video’s online?

Groetjes,
Ilona

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z