🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

International Surfing Day: tijd voor de ukelele!

  • 4 min leestijd

Vandaag (zaterdag 15 juni 2024) is het International Surfing Day. Op deze dag, voor het eerst georganiseerd door de Surfrider Foundation en Surfing Magazine in 2005, wordt de surfsport en de bijbehorende surfcultuur gevierd en vindt ieder jaar plaats op de derde zaterdag van juni. Uiteraard willen wij deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan en zetten het ultieme surf-instrument in het zonnetje: de ukelele!

 

De oorsprong en geschiedenis van de ukelele

Als je het geluid van de ukelele hoort dan waan je jezelf meteen op een strand in Hawaii, met je rug tegen een palmboom. De zon staat hoog aan de hemel en in de diepblauwe zee liggen talloze surfers in afwachting op een mooie golf. De ukelele vindt zijn oorsprong dan ook op de Hawaiiaanse eilanden en stamt af van de braghuina die werd meegenomen door de Portugese immigranten in de 19e eeuw.

hawaii ukelele oorsprong

De lokale bevolking maakte het kleine muziekinstrument na, deed enkele aanpassingen en noemde de kleine ‘gitaar’ vanaf dat moment ukelele, wat springende vlo betekent. De naam zou verwijzen naar de snelle vingerbewegingen van de bespelers van de ukelele.

Koning Kalākaua van Hawaï nam de ukelele op in de koninklijke concerten en ceremonies waardoor de ukelele snel er populair werd en een symbool van de Hawaiiaanse cultuur.

Wat maakt de ukelele zo’n populair muziekinstrument?

Op Hawaï werd de ukelele snel populair, maar intussen inde ukelele over de hele wereld een populair muziekinstrument. Dit heeft verschillende oorzaken:

  1. Ukelele spelen is makkelijk te leren: doordat de ukelele maar vier snaren heeft en je met relatief eenvoudige akkoordgrepen al snel leuke liedjes kunt spelen is de ukelele bij uitstek geschikt als instrument om te leren voor mensen zonder muzikale ervaring.
  2. De ukelele is erg handzaam: je steekt hem nog net niet in je binnenzak, maar de ukelele is wel zo klein dat je hem eenvoudig overal mee naartoe kunt nemen. Door zijn hoge heldere klanken is de ukelele wel snel goed hoorbaar en hard genoeg om bij te kunnen zingen.
  3. De ukelele is betaalbaar: de ukelele is, zeker in vergelijking met andere muziekinstrumenten, goed betaalbaar. Zodoende is de ukelele toegankelijk voor een breed publiek.
  4. De ukelele stemt je vrolijk: de ukelele staat bekend om zijn vrolijke ‘feelgood’ geluid. De heldere klanken maken de meeste mensen vrolijk en geven ook vaak de associatie met rust, vakantie, strand mooi werken en surfen natuurlijk.

 

  

De ukelele in de hedendaagse popmuziek

 

vance joy met ukelele

Uiteraard staat de ukelele bekend om de Hawaaiiaanse muziek die er op gespeeld wordt, maar de ukelele wordt eigenlijk in alle moderne popmuziek gebruikt en is door enkele grote hits ook echt niet meer weg te denken.

Luister bijvoorbeeld maar eens naar Riptide van Vance Joy of Hey, Soul Sister van Train. Ook de versie van Somewhere Over The Rainbow van Israel Kamakawiwo’ole heeft bijgedragen aan de heropleving van de ukelele in de popmuziek van vandaag de dag.

 

Zelf ukelele leren spelen

Lijkt het jou ook leuk om ukelele te leren spelen? Wij geven je enkele tips zodat je goed beslagen ten ijs komt.

  1. Kies de juiste maat ukelele: er zijn namelijk verschillende soorten ukeleles, en hoewel ze allemaal klein zijn, zit er toch wel degelijk verschil tussen. De bekendste maten zijn de sopraan, concert en de tenor. De sopraan is de kleinste van het stel, de concert-ukelele is iets groter en de tenor is de grootste van de ‘gewone’ ukeleles. Er is ook nog een bariton maar die is echt wel een stuk groter en wordt ook anders gestemd. Probeer gewoon eens wat maten uit in de winkel om te voelen wat voor jou de meest comfortabele maat is.
  2. Basis ukelele-akkoorden leren: begin met het leren van een paar basisakkoorden die je pakt op de eerste drie of vier frets van de ukelele. Hiermee speel je al snel wat populaire liedjes en zal je gemotiveerd raken om door te gaan. Met deze video leer je je eerste ukelele-song binnen vier minuten: 
  3. Kijk op het internet of neem een paar ukelele-lessen: probeer niet zelf het wiel uit te vinden maar zoek online naar voorbeelden. Op Youtube staan honderden video’s waar mensen voordoen hoe je ukelele speelt. Ook zijn er goede boeken te krijgen en natuurlijk kan je altijd wat lessen volgen bij een muziekschool.
  4. Probeer elke dag ukelele te oefenen: zoals bij elk muziekinstrument zul je moeten oefenen om het instrument goed onder de knie te krijgen. Oefen ook consistent, dus liever elke dag tien minuten dan maar één keer per week een uur.

Ukelele-community

Ukelelespelers staan bekend om hun vriendelijkheid en zijn vaak levensgenieters, backpackers of surfers die je in bijna alle gevallen ook graag zullen willen helpen om ukelele te leren spelen. Je kunt dus altijd aankloppen bij ukelele-clubs of -ukelele-forums op het internet.

 

Hoe stem je een ukelele?

Als je ukelele wilt spelen is het natuurlijk wel handig als je weet hoe je een ukelele stemt. De meest gebruikte stemming op een ukelele van boven naar beneden is GCEA (Een C6 of Am7 akkoord). Dit geldt voor een standaard-stemming op een sopraan- en concert ukelele.

De ADBF-stemming is een andere veelvoorkomende stemming. Stemmen gaat het makkelijkst met een stemapparaat of Clip-on Tuner. Bekijk eerst deze handige video over het stemmen van een ukelele hieronder of lees de blog voor nog meer informatie over ukelele-stemmen.

 

Heeft deze blog jou ook geïnspireerd en zou je ook wel ukelele willen leren spelen? Waar wacht je dan nog op? Kijk eens rond op onze website voor de mooiste ukeleles, check hier de top-5 ukeleles voor beginners of kom gezellig eens langs in onze muziekwinkel in Noordwijk! 

  

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z