Zo kun je je Ukelele stemmen
Zoals bij de meeste snaarinstrumenten is het ook voor ukelele belangrijk dat je hem regelmatig stemt. Door temperatuurschommelingen, vervoer of gewoon door er veel op te spelen kan het instrument minder zuiver gaan klinken en zal je hem dus moeten stemmen. Maar hoe stem je een ukelele eigenlijk? In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet en in welke noten een ukelele gestemd is.
Standaard Ukelele stemming - GCEA
De meest gebruikte stemming op een ukelele van boven naar beneden is GCEA (Een C6 of Am7 akkoord). Dit geldt voor de standaard stemming op een sopraan- en concert ukelele. De ADBF is een andere veelvoorkomende stemming. Stemmen gaat het makkelijkst met een stemapparaat of Clip-on Tuner.
In het begin is het vaak lastig onthouden dat je een GCEA stemming hebt. Terwijl je dat wel nodig kunt hebben als je de tuner op de Ukulele zet en daar de juiste toon wilt vinden. Het is handig om daar een ezelsbruggetje bij te verzinnen. Zoals Good Crab Eat Algea. Of ook wel aardig George Clooney Eats A.. uhm Apples! Ja, appels dus. Zo vergeet je nooit meer wat de juiste stemming van je Uke is! Hetzelfde kun je doen voor ADBF en andere stemmingen uiteraard.
Re-entry stemming
Wat opvalt bij een Ukelele is dat de bovenste snaar hoger gestemd staat dan de snaar die daaronder ligt. Als je bijvoorbeeld al (bas)gitaar speelt dan is dat wel een beetje vreemd. Je bent dan namelijk gewend dat de snaren van boven naar beneden van laag naar hoog gaan in stemming.
De zogenaamde re-entry stemming is voor ukelele juist heel gewoon. Net zoals bij bijvoorbeeld de luit of de vijfsnarige banjo. Bij de ukelele klinkt alleen de onderste snaar nog hoger dan de bovenste snaar. De hoge G-snaar geeft bij de ukelele een extra sprankelend geluid wat juist zo typerend is voor de ‘uke’.
Bij grotere tenor of soms bij concert-ukeleles wordt vaak wel gekozen voor een lage G. Bij een ukelele snaren-set staat dan ook aangegeven dat er een ‘low G’ in zit.
Ukulele Stemmer / Stemapparaat
Nu je weet in welke noten de snaren gestemd moeten worden komen we op het stemmen zelf. Het makkelijkste is om dat te doen met een stemapparaat (tuner). Er zijn verschillende Ukulele stemapparaten maar de ‘clip-on’ die je tegenwoordig veel ziet is de beste optie. Deze kun je op de kop van de ukelele zetten en zo vangt hij heel goed de trillingen van de ukelele op. Zodoende kun je heel zuiver stemmen en heb je geen last van omgevingsgeluid. Voor meer informatie over tuners kun je de blog 'Hoe werkt een stemapparaat?' lezen. Ga je een Ukelele kopen, neem dan gelijk de tuner mee als je die niet hebt! Het vergroot je speelplezier, als je Uke gestemd is! Hieronder lees je hoe je in zes simpele stappen je ukelele stemt
Ukelele Stemmen in zes stappen:
- Pak je stemapparaat en zet deze aan. Als je een clip-on stemapparaat hebt zet je hem op de kop van de ukelele.
- Controleer of het stemapparaatje op de goede modus staat. Je kiest voor de C van chromatisch of de U van ukelele. (Het stemapparaatje kan o.a. meestal ook G (guitar) B (Bass) of V (violin) aangeven.)
- Sla een snaar aan en en kijk wat het stemapparaat aangeeft. Je begint meestal met de bovenste snaar, het stemapparaatje moet nu dus een G aangeven. Als je het nog niet hebt gezien maar het geluid afsterft sla je de snaar gewoon opnieuw aan.
- Geeft het stemapparaat de juiste noot aan? Mooi! Dan alleen nog finetunen. Het wijzertje van de tuner moet precies in het midden komen te staan. Als hij iets meer naar links staat zul je de snaar iets strakker moeten draaien, je draait de stemknop van de desbetreffende snaar dan linksom. Sla eerst de snaar aan en draai dan. Als het goed is hoor je nu de toon hoger worden. Als de toon lager wordt moet je dus de andere kant op draaien. Als de wijzer precies in het midden staat is de snaar goed gestemd. Vaak geeft het stemapparaat dan ook een andere kleur weer of laat een geluid horen. Als de wijzer teveel naar rechts staat zul je de snaar dus de andere kant op (losser) moeten draaien zodat de toon lager wordt.
- Geeft het stemapparaat een andere noot aan? Geen paniek! Dan moet je eerste de snaar zoveel strakker of losser draaien tot je de juiste noot ziet verschijnen. In het onderstaande schema zie je welke kan je moet opdraaien als je een bepaalde noot ziet staan. Net zo lang totdat je de juiste noot hebt gevonden. Daarna finetunen! Let op: als de snaar heel erg strak staat of juist extreem los hangt gaat er iets niet goed. Je moet dan eerst even de snaar op ‘normale’ spanning draaien voordat je verder gaat met stemmen.
- Als de snaar goed gestemd staat herhaal je de stappen vanaf stap drie voor de overige snaren.
Controleren van de Ukulele stemming
Nu je alle snaren hebt gestemd is het tijd om te checken of het goed gegaan is. Speel één of meerdere akkoorden om te horen of ze goed klinken. Klinken ze toch nog niet helemaal zuiver? Loop dan alle snaren nog even na.
Als je flink aan een snaar hebt moeten draaien of als de snaren net nieuw zijn is de kans groot dat je een paar keer opnieuw moet stemmen voordat de snaar goed gestemd blijft staan. Bij nieuwe snaren kun je ook even voorzichtig wat aan de snaren trekken zodat ze een beetje uitgerekt zijn en daarna ook beter gestemd blijven.
Blijf je ukelele daarna ook met enige regelmaat stemmen. Eigenlijk altijd voordat je gaat spelen is het goed om even te checken of het instrument nog wel helemaal zuiver gestemd is.
Ukulele online stemmen? Of via een App?
Wil je je Ukulele online stemmen? Of ben je op zoek naar een App om je Uke te stemmen? Dan is ons advies; bespaar je de moeite! Het is erg lastig om het geluid goed in beeld te brengen via de microfoon van je laptop, desktop of mobieltje. Je hebt ook vaak last van omgevingsgeluid en ruis. Terwijl een goede stemmer helemaal niet duur is. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze clip on tuner. Dan stem je veel makkelijker en goed je Uke en breng je de tonen voort die je van plan was te horen!
In een goede startersset zit er meestal een stemmer bij. Wel in onze Ukulele set in ieder geval. We verkopen de stemapparaten natuurlijk ook los.
ADBF en andere Ukelele stemmingen
Als je een sopraan-ukelele hebt en pas net bent begonnen met spelen dan is het verstandig om gebruik te maken van de standaard stemming GCEA. Als je een ander formaat ukelele hebt zoals bijvoorbeeld een tenor dan is een andere stemming misschien gewenst. Ook als je al wat langer speelt kun je eens experimenteren met andere stemmingen. Weet dan wel dat je geen één akkoord nog hetzelfde kunt pakken!
Hieronder en schema met de standaard- en meest voorkomende alternative stemmingen. De cijfers achter de noten geven het juiste octaaf aan, deze zou je kunnen controleren op een piano. Wil je je Ukulele ADBF stemmen? Dan kun je dezelfde 6 stappen hanteren als bij een GCEA stemming. Alleen zorg je dat je de Tuner op de ADBF tonen afstemt. Let erop, dit is dan wel een andere snarenset! Je kunt niet zomaar een GCEA snarenset in ADBF stemmen!
* Je hebt dus wel de juiste snarenset voor sopraan- of concertukelele nodig.
** Je hebt een snarenset met 'low G' nodig.
De guitalele staat eigenlijk precies als een gitaar gestemd maar dan een kwart hoger. (Zoals een gitaar met de capo op de vijfde fret.) De bariton staat gestemd als de onderste vier snaren van de gitaar. De basukelele staat precies zo gestemd als een basgitaar.
Mocht het toch niet lukken kun je altijd even bij ons in de winkel om hulp vragen! Onze medewerkers laten je graag zien hoe het moet en kunnen ook altijd helpen met snaren vervangen of het afstellen van je ukelele.
Ukelele video's: Music All in op YouTube
In de volgende YouTube video laten we je zien hoe je simpel je ukelele stemt in de G-C-E-A stemming. Ben je toch op ons Music All In YouTube Profiel, bekijk dan ook onze Leho Ukelele review video, of andere leuke video's. Als je je abonneert op ons profiel, dan blijf je op de hoogte van alle leuke video's die we maken!
Heb je een Tuner nodig? Die hebben we uiteraard: Van instap Cherub clip-on Tuner, tot een meer uitgebreide Korg PC2 stemapparaat en de meest luxe Korg PC2+
Hebben we iets gemist? Heb je nog vragen over het stemmen van de Ukelele? Neem dan contact op, we helpen je graag jouw Ukulele optimaal te stemmen. Want dan beleef je er het meeste plezier aan!
Op zoek naar je eerste Ukelele of vind je het leuk om je Ukelele collectie uit te breiden? Naast ondermeer Leho en Ortega Ukulele, leveren we tegenwoordig ook Islander Ukulele. Met een fantastische uitstraling, mooie klank en nog steeds zeer betaalbaar. Zoek je iets specifieks? Geen dan even een belletje of kom langs, we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen. Ook voor tweedehands Ukulele, en andere tweedehands muziekinstrumenten ben jij bij Music All in aan het juiste adres. Heb je een liefhebbers Ukulele waar je niet meer op speelt? Neem dan eens contact op als je jouw muziekinstrument verkopen wilt.
Kiek van dijk
maart 11, 2023
Ik speel ukulele maar ik wist niet hoe een stem apparaatje werkten maar nu wel Dankje wel😄🎵📟