z

Jouw tweedehandsmuziekinstrumentverkopen? Meer info op onze inkooppagina

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Alles over Bol PIano's & Music All In

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Is gitaarspelen moeilijk?

  • 6 min leestijd

Beginnen met gitaarspelen

Het lijkt je ontzettend leuk om gitaar te kunnen spelen, maar misschien begin je er maar niet aan omdat het je zo moeilijk lijkt om het te leren. Of omdat je denkt dat je te oud bent om te beginnen. Is gitaarspelen dan echt zo moeilijk of valt het wel mee?

Het ligt er een beetje aan hoe gek je het wilt maken. Om net zo te kunnen spelen als Stevie Ray Vaughan of Joe Satriani zal je waarschijnlijk wel een paar jaartjes hard oefenen kosten maar de gitaar is juist ook een instrument waarbij je al snel heel veel kunt zolang je het maar op de juiste manier aanpakt.

De onderstaande tien tips kunnen je misschien helpen om aan het gitaaravontuur te beginnen! 

 

Tip 1: kies de juiste gitaar

Je hebt niet meteen een hele dure gitaar nodig, maar het liefst wel een gitaar die voor jou geschikt is en lekker speelt. Als je al begint met een gitaar die bijvoorbeeld veel te groot voor je is, of veel te zwaar speelt, dan is het moeilijk volhouden om te oefenen. 

Koop in ieder geval geen supermarktgitaar. Het lijkt mooi een gitaar voor 30 euro bij de Lidl maar zo’n gitaar is nagenoeg onbespeelbaar en klinkt ook nooit goed omdat ze niet te stemmen zijn

jongen met akoestische gitaar

Koop liever een gitaar bij een instrumentenwinkel. Daar verkopen ze ook gitaren voor beginners die goed betaalbaar zijn maar nog steeds kwalitatief goed genoeg om voorlopig mee vooruit te kunnen. 

Omdat een goede gitaar wel goed te stemmen is, en ook langer goed gestemd blijft, zul je mooiere klanken uit je gitaar halen en er ook veel meer lol aan beleven. 

Een ander voordeel om je gitaar bij een specialist te kopen is dat je je ook goed kan laten adviseren en je kunt er verschillende modellen uitproberen. 

 

Tip 2: Neem gitaarlessen

Je kunt een heel eind komen zonder gitaarles met alle gitaar-tutorials op Youtube vandaag de dag, maar toch heeft het nemen van gitaarlessen een paar grote voordelen.

gitaarles


Ten eerste is er iemand die je kan wijzen op de dingen die je niet goed doet en je ze zodoende kan verbeteren. Zo leer je jezelf ook geen dingen verkeerd aan en voorkom je dat je weer dingen moet gaan afleren, wat vaak nog moeilijker is dan dingen aanleren. 

Ook is het een goede stok achter de deur om vol te houden. Er zullen namelijk altijd momenten zijn waarop je vastloopt en het wilt opgeven omdat het even niet wil lukken. Een docent helpt je door deze momenten heen en leert je een goede basis waarmee je daarna eventueel zelf verder kunt. 

 

Tip 3: Leer eerst de ‘open’ akkoorden

De gitaar is van oorsprong een begeleidingsinstrument. Natuurlijk kun je uiteindelijk allerlei ingewikkelde links en solo’s oefenen maar de basis begint eigenlijk met akkoorden.

Akkoorden zijn grepen waarbij je meerdere noten tegelijk speelt en zo een mooie begeleiding kunt spelen van bijvoorbeeld de zangmelodie. Als je begint met de zogenaamd open akkoorden (ook wel gekscherend kampvuurakkoorden genoemd) kun je al heel snel honderden popliedjes spelen. De meeste popnummer bestaan namelijk maar uit 3 of 4 akkoorden!

Door gebruik te maken van een capo (gitaarklem) kun je ook nog eens heel makkelijk in verschillende toonsoorten spelen.

 

Tip 4: Oefen regelmatig

Je zult regelmatig moeten oefenen om het te leren. Liever elke dag een kwartiertje dan één keer per week een uur voordat de gitaarles begint. Door veel te herhalen train je het spiergeheugen van je vingers zodat je de verschillende grepen steeds makkelijker zult pakken

Gitaar oefenen

Ook zul je snel eelt op je vingertoppen krijgen. Het indrukken van de snaren kan in het begin namelijk wat gevoelig zijn maar met wat eelt op je vingertoppen voel je er niks meer van. 

 

Tip 5: Speel mee met de muziek

 Zodra het je lukt om de akkoordgrepen snel genoeg over te pakken en je je eerste liedjes kunt spelen is het raadzaam om met de muziek mee te spelen. Zo train je je gehoor en je ritmegevoel. Ritme is namelijk een heel belangrijk onderdeel van muziekmaken.

Je kunt ook oefenen met een metronoom. Een metronoom is een apparaatje dat doormiddel van een geluid het ritme aangeeft. Je kan een metronoom langzamer of sneller zetten zodat je op verschillende tempo’s kunt oefenen. Probeer ook met je voet mee te tikken op de grond tijdens het oefenen. Zo leer je uiteindelijk ook zonder metronoom om strak in de maat te blijven spelen.

Metronooms zijn analoog en digitaal verkrijgbaar. Er zijn tegenwoordig ook hele goede metronoom-apps voor je smartphone. 

 

Tip 6: Zet door maar neem ook rust bij zere vingers

Je zal er waarschijnlijk niet aan ontkomen: zere vingers horen er wel een beetje bij als je net begint met gitaarspelen. Je vingers zijn nou eenmaal niet gewend om snaren in te drukken en het duurt even voordat er een laagje eelt ontstaat.

Wel is het zo dat je bij de ene gitaar meer last zult hebben dan bij de andere. De klassieke gitaar bijvoorbeeld heeft nylon snaren waar niet zo’n hoge spaarspanning op staat. Bij een klassieke gitaar zul je dus niet zo snel last krijgen van zere vingers.

Als je een gitaar met stalen snaren speelt is dat een ander verhaal. De spaarspanning is veel hoger en het materiaal harder. Het beste is dan om er niet te dikke snaren op te (laten) zetten. Op dunnere snaren staat een lagere snaarspanning en dus zul je ook minder snel pijn in je vingers ervaren. 

Verder zul je dus gewoon een beetje geduld moeten hebben. Speel niet te lang door als je vingers echt zeer gaan doen. Gun ze dan gewoon even rust en je zal zien dat het de volgende dag alweer veel beter gaat.

Ook kun je kramp in je handen krijgen vanwege de nieuwe houdingen om akkoordgrepen te pakken die je handen niet gewend zijn. Als je daar last van krijgt moet je zeker even rust nemen om blessures te voorkomen. Zo voorkom je dus ook dat je langere tijd niet kunt spelen vanwege een blessure en je alle motivatie verliest om het weer op te pakken. 

 

Tip 7: Gitaarspelen kan zonder notenlezen!

‘Help ik kan geen noten lezen!” Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet! Omdat de gitaar in de eerste plaats een begeleidingsinstrument is, speel je vooral akkoorden en geen melodieën. Je hoeft dus alleen maar de akkoorden uit je hoofd te leren.

Notenschrift

Ook als je meer wilt dan alleen akkoorden hoef je niet persé noten te leren lezen. Gitaristen maken veel gebruik van het zeer begrijpelijke tabulatuur-systeem. Hier worden de snaren aangegeven en de vakjes die je moet indrukken, super simpel!

 

Tip 8: Gun jezelf de tijd

Natuurlijk heeft de een meer talent voor gitaarspelen dan de ander en is het makkelijk als je een beetje aanleg hebt. Maar dit betekent vooral dat de een het misschien iets sneller onder de knie heeft dan de ander. Met gitaarspelen is het net zo als bijvoorbeeld fietsen of autorijden. Je moet er gewoon voor oefenen maar uiteindelijk kan eigenlijk iedereen het. 

Gun jezelf dus de tijd en oefen regelmatig. Iedereen wil het liefs vandaag nog goed kunnen spelen maar helaas werkt dan nu eenmaal niet zo. Je handen hebben de tijd nodig om de grepen te leren en eelt te kweken. En ook je hoofd heeft gewoon wat herhaling nodig om dingen in te laten slijten. Dat is uiteindelijk zo met alle nieuwe dingen die je leert dus ook met gitaarspelen. 

 

Tip 9: Bouw het rustig op

Vermijd te moeilijke dingen aan het begin maar bouw het rustig op. Oefen steeds wat nieuwe dingen maar herhaal ook vooral alles wat je al kan. Je zal zien dat dat motiveert om te blijven spelen omdat het dan al lekker klinkt en je niet alleen maar dingen hoeft te doen die nog niet lukken.

Intussen slijten de grepen steeds meer en meer in je handen zodat je er uiteindelijk niet eens meer over hoeft na te denken!

 

Tip 10: Neem het op!

Een van de eerste tips die wij kregen toen we ooit een masterclass van niemand minder dan Tommy Emanuel bijwoonden: ‘neem jezelf op’! Door jezelf op te nemen en terug te luisteren weet je pas echt hoe het klinkt. En daar gaat het uiteindelijk natuurlijk om!

opnamestudio

Zodoende hoor je ook meteen wat er beter kan en weet je waarop je moet oefenen. Opnemen kan natuurlijk op veel verschillende manieren maar bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone die geluid kan opnemen. De kwaliteit daarvan is echt al ruimschoots voldoende om goed te kunnen terugluisteren hoe je speelt. 

 

 

Conclusie

In het kort komt het er op neer dat gitaarspelen voor iedereen te doen is. Je moet jezelf alleen wat tijd gunnen en regelmatig oefenen. Zorg ook voor de juiste gitaar en snaren en neem eens wat lessen dan zal je zien dat ook jij het kunt!

jongen met gitaar

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z