🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Top vijf gitaren voor beginners

Als je wilt starten met gitaarspelen heb je natuurlijk een gitaar nodig. En je wilt waarschijnlijk niet meteen een hele prijzige gitaar, maar natuurlijk wel een gitaar die lekker speelt, goed klinkt en goed op stemming blijft.

crafter beginnersgitaar

Koop je gitaar in ieder geval bij een muziekwinkel. Dit kan ook online maar doe dit dan wel bij een winkel die gespecialiseerd is in muziekinstrumenten. Anders loop je de kans dat je een speelgoedgitaar koopt, en zul je geen fijne speelervaring hebben en het hoogstwaarschijnlijk ook niet leren. Om je te helpen vind je verderop in dit artikel een top vijf met goed betaalbare startersgitaren!Kies je als beginner voor akoestische of elektrische gitaar?

 

Als je wilt beginnen met gitaarspelen dan kom je voor de keuze te staan: akoestische of elektrische gitaar? Als je rondvraagt zal je waarschijnlijk vaak te horen krijgen dat het beter is om met een akoestische gitaar te beginnen. Maar is dat eigenlijk wel zo? En waar is die keuze op gebaseerd?

Er zijn meerdere voor- en nadelen te bedenken om te beginnen met akoestische of juist elektrische gitaar. Het is handig als je van tevoren een paar dingen tegen elkaar afweegt voordat je de voor jou geschikte keuze maakt. Het allerbelangrijkste als beginnend gitarist is dat je veel oefent en gemotiveerd blijft. De juiste keuze qua gitaar helpt je daarbij!

Vraag jezelf dus af waarom je gitaar wilt leren spelen. Lijkt het je leuk om jezelf te begeleiden wanneer je liedjes zingt bij het kampvuur? Zie je jezelf als de nieuwe talentvolle singer/songwriter, of ben je helemaal gek van Jimi Hendrix en wil je al zijn solo’s naspelen?

In het laatste geval kun je je voorstellen dat je eerder voor een elektrische gitaar gaat, maar ook dan zou je de basis prima op een akoestische gitaar kunnen leren, het is alleen niet noodzakelijk.

 

Wanneer kies je voor een akoestische gitaar?

Als je vooral gek bent van ‘liedjes’ en vooral mee wilt spelen en zingen met bijvoorbeeld countrynummers, of singer-songwriter liedjes dan is de akoestische gitaar een gitaar die bij jou past. Als je begint met spelen begin je vaak ook met fijn in het gehoor liggende, eenvoudige nummers. Je gitaar heeft dan vooral een begeleidende rol en veel van dit soort nummers worden ook met een akoestische gitaar gespeeld.

Een andere rede om voor een akoestische gitaar te kiezen is dat je het instrument overal kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld lekker s ’avonds op het strand of in het park wilt spelen dan is dat lastiger met een elektrische gitaar omdat je daar ook een gitaarversterker en dus een stroomvoorziening voor nodig hebt.

Bij jonge kinderen is een akoestische gitaar ook vaak een goede keuze omdat deze makkelijker verkrijgbaar zijn in kleine maten. Het hoeft ook nooit zo te zijn dat je akoestische gitaar het eindstation is. Misschien krijg je (of jouw kind) wel zo de smaak te pakken dat je later ook elektrisch wilt gaan spelen.

 

Wanneer kies je voor een elektrische gitaar?

Wil je gitaar gaan spelen omdat je helemaal gek bent van rock, metal of blues? Wil je zo graag die ene rockriff kunnen spelen, of lijkt het je te gek om de show te stelen met jankende gitaarsolo’s? Waarom zou je dan beginnen met een akoestische gitaar? Natuurlijk zul je veel van de basisvaardigheden moeten leren, maar dan kan ook echt wel op een elektrische gitaar. In ieder geval zul je nu veel sneller gemotiveerd zijn om je gitaar erbij te pakken en te oefenen als je meteen met de elektrische gitaar begint.

 

Wat kost een akoestische gitaar?

Akoestische gitaren heb je werkelijk in alle prijsklassen. Beginnersgitarten vind je al vanaf rond de honderd euro tot enkele honderden euro’s. Als je voor een gitaar uit een iets hoger segment gaat ben je zo’n vier- tot achthonderd euro kwijt. Daarboven vind je professionele exemplaren van 1000 tot tienduizenden euro’s.

De grootste verschillen tussen gitaren uit het goedkope en duurdere segment is het gebruik van massief hout i.p.v. laminaat. De productiekosten zijn een stuk hoger en het komt vooral de klank van de gitaar ten goede. Echter kan een goedkope gitaar ook erg goed klinken en spelen. Ga er als beginner dus vanuit dat je maximaal vierhonderd euro aan een gitaar uitgeeft, maar je bent eerder een bedrag rond de 150 a 200 euro kwijt.

 

Om je te helpen vind je hieronder de beloofde top vijf met goede en betaalbare beginnersgitaren: 

 

1. Stagg klassieke gitaar 1/2, 3/4, en 4/4

Of je start met een klassieke gitaar of een western is aan jou. Het zijn beide prima gitaren om mee te beginnen en ze hebben beide zo hun voor- en nadelen. De nylon snaren van een klassieke gitaar zijn bijvoorbeeld zacht en dat is aan het begin wel prettig voor je vingers, maar bij de western gitaar is de hals weer een stuk minder breed wat ook wel weer prettig is...

Stagg Klassieke Gitaar Naturel 4/4

Klassieke gitaren worden ook vaak gekozen omdat deze simpelweg ook het allergoedkoopste worden aangeboden, en omdat er vaak makkelijker ook kleinere maten van zijn te vinden voor kinderen. Deze Stagg klassieke gitaar bijvoorbeeld is er als half (Stagg C-410M), driekwart (Stagg C-430M) en als ‘normale’ 4/4 maat (Stagg C-440M) en kosten nog geen honderd euro.

De Stagg klassieke gitaar is van Lindehout, heeft de klassieke looks van het klassieke of Spaanse model en klinkt ook nog eens verrassend goed. Echt een prima beginnersgitaar voor iedereen die eens wil ondervinden of gitaarspelen wat voor hem of haar is.

Hier vind je meer informatie en foto's van de Stagg klassieke gitaar.

 

2. Cort AD810-OPN akoestische western gitaar naturel

Cort verbaast ons iedere keer weer door gitaren met zo’n prachtig geluid te leveren voor zo’n lage prijs. De gitaren zijn ook nog eens heel mooi afgewerkt en spelen heerlijk licht. Als je wilt starten met een western model dan is de Cort AD810-OPN echt een goede keuze.

Cort AD810-OPN akoestische western gitaar naturel

De AD810-OPN heeft het bekende dreadnought model en is gemaakt van mahoniehout en heeft een sparrenhouten bovenblad wat hem een heldere doch zeer warme toon geeft.

De zwaluwstaart nekverbinding, gezet door ervaren vakmensen, zorgt niet alleen voor een oersterke verbinding, maar brengt ook de trillingen en resonantie perfect over van de body naar de nek van deze akoestische gitaar.

Naast deze ‘open pore’ uitvoering is er ook nog een prachtige zijdeglans zwarte versie van de Cort AD810 verkrijgbaar! Beide een zeer goede keuze voor de beginnende gitarist.

Hier vind je meer informatie en foto's van de Cort AD810-OPN.

 

3. Crafter HD100-N Silver Series 100 akoestische gitaar

De combinatie van het sparrenhouten bovenblad en de ‘open pore’ afwerking van de mahoniehouten zij- en achterkanten geeft deze Crafter HD100-N Series 100 een prachtige volle en open gitaarklank. De schitterende afwerking in combinatie met de zeer scherpe prijs maakt deze HD-100-N een ideale gitaar voor de beginnende gitarist.  

Crafter HD100-N Silver Series 100 Akoestische Gitaar

De Crafter HD100-N Silver Series heeft een dreadnought body, wat een van de meest populaire bodyvormen is vanwege de volle klank en het lekkere volume. Met dit model zit je dus altijd goed.

Hier vind je meer informatie en foto's van de Crafter HD100-N Silver Series 100.

 

4. LAG T70D Dreadnought akoestische gitaar

Ook de LAG T70D is een dreadnought model. Ook dit gerenommeerde Franse gitaarmerk heeft het voor elkaar gekregen om een kwaliteitsinstrument te leveren voor een zeer scherpe prijs.

LAG T70D Dreadnought Akoestische gitaar

Naast dat deze akoestische gitaar met massief sparrenhouten bovenblad prachtig klinkt, is er ook veel aandacht gegaan naar de afwerking. De LAG T70D is zeer solide doordat er gebruik gemaakt wordt van X-bracing en dat zie je toch niet veel in deze prijscategorie. Met deze LAG haal je dus een zeer duurzame, soepel spelende en prachtig klinkende beginnersgitaar in huis!

Hier vind je meer informatie en foto's van de LAG T70D dreadnought.

 

 

5. Tanglewood Union Series TWU D Akoestische Gitaar

De Tanglewood Union Series TWU D is een opvallende verschijning met zijn massieve mahoniehouten bovenblad. De afsluiter in deze lijst zal niet alleen bij beginners, maar ook bij ervaren spelers in de smaak vallen door zijn uitmuntende speelcomfort. Ook heeft de Union Series TWU dreadnought erg veel sustain en een hele volle sound.

Tanglewood Union Series TWU D Akoestische Gitaar

Eboncore composiet

Tanglewood maakt gebruik van een prachtig nieuw alternatief voor het schaarse palissander (rosewood). Het nieuwe ‘eboncore’ is een composiet van houtsoorten wat de helderheid van palissander en de robuustheid van ebbehout combineert. De eboncore toets levert scherpe intonaties, fijne bespeelbaarheid en een zeer warm geluid.

Hier vind je meer informatie en foto's van de Tanglewood Unio Series TWU D.

 

Uiteraard zijn er nog veel meer goede startersgitaren te vinden. Kijk op onze pagina voor akoestische gitaren voor het aanbod maar neem ook zeker eens een kijkje op onze tweedehands-muziekinstrumentenpagina. Als je een tweedehands gitaar koopt heb je voor hetzelfde geld vaak een gitaar van een nog betere kwaliteit! 

 

Wat kost een elektrische gitaar?

Ook de prijzen van elektrische gitaren lopen erg uiteen. Sommige speciale edities van professionele elektrische gitaren kosten duizenden euro’s maar er zijn gelukkig ook veel goedkopere modellen te vinden die het voor starters toegankelijker maken om te beginnen met het bespelen van de elektrische gitaar. ]

Een goede elektrische beginnersgitaar heb je al voor een bedrag tussen de 150 en 300 euro. Natuurlijk heb je voor een elektrische gitaar wel een versterker nodig, maar ook qua versterkers zijn er goede en goedkope beginnersmodellen.

 

Starterspakketten elektrische gitaar

Omdat je, als je je eerste elektrische gitaar koopt ook vrijwel altijd een gitaarversterker nodig hebt, zijn er bij de meeste muziekwinkels ook starterspakketten verkrijgbaar. Zo’n starterspakket bestaat dan meestal uit een elektrische gitaar en een gitaarversterker plus nog wat nodige accessoires zoals een gitaarsnoer, gitaarband, plectrums en een stemapparaat. De starterspakketten elektrische gitaar zijn gunstig geprijsd en je kunt meteen aan de slag!

 

Welke gitaaraccessoires heb ik nodig voor akoestische gitaar?

Ook als je akoestische gitaar speelt zijn er een aantal accessoires die handig zijn om aan te schaffen. Allereerste een stemapparaat, omdat op gehoor stemmen aan het begin vaak erg moeilijk is en het wel belangrijk is dat je op en goed gestemde gitaar oefent. Ook een capo is heel handig omdat deze bij veel liedjes wordt gebruikt en omdat je zo makkelijker de toonsoort kunt veranderen.

Koop ook een paar plectrums (vaak krijg je die wel bij je gitaar) zodat je zowel met je vingers als met plectrum kunt leren spelen. Door verschillende diktes te proberen kom je er achter welke plectrum fijn voor jou is. Een gitaarband heb je in principe niet nodig tenzij je graag staand wilt leren spelen of optreden als je wat verder gevorderd bent.

Een goede gitaartas (gigbag) of -koffer is wel de moeite waard zodat je je gitaar veilig kunt vervoeren naar bijvoorbeeld je gitaarles. Ook zou je een gitaarstandaard kunnen aanschaffen zodat je de gitaar kunt neerzetten of ophangen zodat hij niet beschadigd als je er niet op speelt.

 

Welke gitaaraccessoires heb ik nodig voor elektrische gitaar?

Ook voor elektrische gitaar zijn de accessoires die hierboven beschreven zijn handig om aan te schaffen. Een gitaarband is bij elektrische gitaar wel handig omdat je waarschijnlijk eerder met een elektrische gitaar zult staan spelen en het ook handig is om dit te oefenen. Verder heb je voor de elektrische gitaar dus uiteraard een gitaarversterker nodig en een gitaarsnoer of jack-jack kabel om je elektrische gitaar mee op de versterker aan te sluiten.

Ook kun je voor elektrische gitaar gitaareffecten aanschaffen in de vorm van effectpedalen maar die heb je eigenlijk niet meteen nodig en de belangrijkste effecten zoals reverb en overdrive zitten vaak al in de gitaarversterker ingebouwd.

 

Top vijf elektrische gitaren voor beginners

 

Om je te helpen met het maken van de juiste keuze hebben we ook een top vijf elektrische gitaren voor beginners gemaakt:

 

1: Stagg SES-30 Standaard Stratocaster elektrische gitaar

De Stagg SES-30 Stratocaster is een betaalbaar alternatief voor de echter Fender Strat. Hij is verkrijgbaar in drie coole kleuren: black, sunburst en ice blue mettalic. De Stagg SES-30 geeft je een echte Stratoaster-sound voor nog geen tweehonderd euro.

Stagg SES-30 BK Standaard Statocaster Black

De hals met satijnen afwerking geeft je een soepel en comfortabel speelgevoel en professionele onderdelen als de S-stijl tremolobrug, de benen topkam, massief paulowniahouten body en vernikkelde gegoten stemmechanieken maken het een zeer goede kwaliteit beginnersgitaar die ook nog eens erg goed klinkt!

Bekijk hier de Stagg SES-30 Standaard Stratocaster.

 

 

2: Squier Bullet Telecaster elektrische gitaar

Squier is een lijn met goedkopere gitaren van Fender om ze toegangkelijker te maken voor de beginnende gitarist. Op een slimme manier wordt er bespaard zodat ze kwalitatief goede gitaren kunnen leveren voor een lage prijs om zo beginners een goede start te geven met een echte Tele- of Stratocaster die goed klinkt en soepel speelt.

Squier Bullet Telecaster Brown Sunburst

Deze Squier Bullet Telecaster heeft alle klassieke looks van de originele Telecaster, is lichtgewicht en heeft een soepelspelende C-shape hals. De dubbele single-coils pickupts met driewegschakeling geven je gitaar veel klankvarieaties zodat hij bruikbaar is voor verschillende muziekstijlen.

Bekijk hier de Squier Bullet Telecaster.

 

3. Cort G110 Open Pore Sunburst Elektrische Gitaar

Cort is een gitaarmerk dat verbluffend goede gitaren maakt voor een erg lage prijs. Deze Cort G110 is dan ook een uitstekende keuze voor de startende gitarist. Het model is gebaseerd op de klassieke Stratocaster maar er is een geheel eigen en moderne twist aan gegeven.

Cort G110 Open Pore Sunburst Elektrische Gitaar

De moderne specificaties met H-S-S configuratie en 5-weg schakelaar van de Cort G110 Open Pore, zorgen voor een grote variëteit aan sounds. Zo kun je als beginnende gitarist elke muziekstijl ontdekken en opzoek gaan naar jouw geluid.

Bekijk hier de Cort G110 Open Poor Sunburst.

 

4. Ibanez GSA60 Black Night Gio elektrische gitaar

Ibanez is een merk wat altijd staat voor kwaliteit, ongeacht welke prijsklasse. Deze Ibanez GSA69 Gio is dan ook een hele goede keuze voor elke beginnende gitarist. De Gio-serie is speciaal ontwikkeld voor iedereen die de elektrische gitaar wil ontdekken. Dit betekent voor Ibanez een lage prijs maar wel een kwalitatief goede gitaar zodat je een goede start maakt.

Ibanez GSA60 GIO Black Knight

We kunnen niet ontkennen dag deze gitaar de looks heeft van een echte rockgitaar maar de H-S-S configuratie met 5-way switch maakt de Ibanez GSA60 geschikt voor alle muziekstijlen!

Bekijk hier de Ibanez GSA60 Black Night Gio.

 

5. Revelation RTS 57 Daphne Blue Stratocaster elektrische gitaar

Voor de Revelation RTS 57 Stratocaster geef je net iets meer uit, maar dan heb je ook wel echt een hele vette gitaar te pakken. De Revelation is geïnspireerd op de beroemde ’57 Stratocaster en heeft, mede dankzij de Alan Entwistle single coils, ook echt helemaal die juiste Strat-sound.

Revelation RTS 57 Daphne Blue Stratocaster

Daphne Blue is een prachtige klassieke Stratocaster kleur uit de jaren ’50/’60 en dat maakt hem qua looks dus helemaal af. De Revelation RTS 57 is ook nog in twee andere classic kleuren verkrijgbaar: vintage white en sunburst. Dankzij het gebruik van Okoumehout, wat sterke gelijkenissen met het veel geprijsde mahoniehout heeft, heeft de gitaar een lange en warme sustain.

Bekijk hier de Revelution RTS 57 Daphne Blue.

Uiteraard zijn er nog veel meer goede startersgitaren te vinden. Kijk op onze pagina voor elektrische gitaren voor het aanbod maar neem ook zeker eens een kijkje op onzetweedehands-gitaarpaginaAls je een tweedehands gitaar koopt heb je voor hetzelfde geld vaak een gitaar van een nog betere kwaliteit! 

 

Uiteraard kun je ook altijd in onze muziekwinkel in Noordwijk langskomen om onder het genot van een lekker bakkie koffie gitaren te bekijken en uit te proberen. 

 

 

Zoeken

z