Inruilweken🎺 Geef je vakantiegeld de beste bestemming! Meer informatie

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Pickup in je akoestische gitaar laten bouwen

  • 4 min leestijd

Stel, je hebt een geweldige akoestische gitaar, maar deze is niet uitgerust met een element (pickup). Dan is het wel lastig als je hem wilt versterken. Met opnemen in de studio volstaat een losse microfoon nog prima, maar met een liveoptreden is dat eigenlijk niet te doen. Je zou dan kunnen overwegen om een pickup in je gitaar te zetten, of laten zetten.

 

De verschillende soorten pickups voor een akoestische gitaar

Als je je wat meer gaat verdiepen in pickups voor een akoestische gitaar dan zal je erachter komen dat er nogal wat verschillende soorten zijn. Een piëzo-pickup is bijvoorbeeld een veelvoorkomende, maar er zijn meer systemen zoals de magnetische pickup die je in je klankgat monteert, contact pickups, microfoon-pickups, en hybride systemen.

Om erachter te komen wat voor jou de beste keuze is voor jouw akoestische gitaar gaan we in deze blog meer uitleg geven over de verschillende systemen, en kijken we naar de voor- en nadelen van de verschillende akoestische gitaar-pickups.

 

Piëzo-elektrische pickups voor akoestische gitaren

Een zeer populair en veelvoorkomend versterkingssysteem voor akoestische gitaren is de piëzo-pickup. Het piëzo-element zit ook standaard in de elektroakoestische gitaren die je in de winkel koopt. Het element zit onder de brugzadel van de gitaar geplaatst en is een actief systeem dat gevoed wordt door een 9V batterij. Een groot voordeel van het piëzo-systeem is dat je nauwelijks last hebt van feedback waardoor het een zeer geschikt systeem is voor liveoptredens.

piezo element voor akoestische gitaar van kan

Een nadeel van dit systeem is dat het een vrij direct geluid oppikt doordat het de trillingen van de gitaar oppikt maar daarbij geen weergave geeft van de gehele sound van de akoestische gitaar zoals die uit de klankkast komt. Het geluid kan dan ook vrij vlak zijn en veel minder goed klinken dan je van je akoestische gitaar gewend bent. Door het geluid goed te EQ-en kan je er vaak wel weer een mooi en werkbaar geluid van maken.

Een piëzo-element is vrij makkelijk in te bouwen en je kunt dit ook bij de meeste muziekwinkels en gitaarbouwers laten doen. Zelf doen is zeker ook een optie als je een beetje handig bent. Op YouTube zijn er goede instructievideo’s over te vinden.

 

 

Een magnetische pickup in de klankkast van je akoestische gitaar

Een magnetische pickup heeft het meest weg van een pickup van een elektrische gitaar en wordt ook op dezelfde plek bevestigd. Het grote voordeel van dit systeem is dat je eigenlijk niks aan je gitaar hoeft te verbouwen en dat het ook geen permanent systeem hoeft te zijn. Deze speciale elementen hebben een unieke vorm waardoor je ze in het klankgat van je akoestische gitaar klemt.

Magnetisch element voor klankgat akoestische gitaar

De kabel hangt gewoon uit je klankkast of je kan je gitaar eventueel van een jack-ingang voorzien voor een iets meer permanente oplossing. Een ander voordeel is dat ook dit systeem nauwelijks last heeft van feedback. Het nadeel van deze pickups is dat er niet echt een mooie akoestische sound overblijft. De gitaar gaat soms bijna meer als een elektrische- dan een akoestische gitaar klinken.

Er zijn wel heel veel verschillende soorten en variaties beschikbaar en de één klinkt natuurlijk beter dan de ander. Je hebt ze actief, passief en ook met direct op de pickup bedienbare EQ-instellingen.  

 

Contact-pickups of transducers voor het versterken van je akoestische gitaar

Contact-pickups werken hetzelfde als piëzo-pickups maar geven een veel natuurlijkere akoestische sound. Ze worden aan de binnen- of buitenkant van de klankkast geïnstalleerd. Een nadeel van deze pickups kan zijn dat ze wat weinig basfrequenties doorgeven en daarom wordt er vaak een combinatie gemaakt met een magnetische pickup. Veel professionele gitaristen werken met dit systeem omdat het akoestische geluid zo goed overeind blijft staan.

 

 

Inbouw- en clipmicrofoons voor akoestische gitaren

Speciale microfoontjes die zijn gemaakt om bij akoestische gitaren in te bouwen of met een clip vast te zetten geven de meest natuurlijke akoestische sound door. Het geluid komt ook het beste in de buurt van een met een condensatormicrofoon versterkte akoestische gitaar. Een nadeel van deze microfoons is dat je sneller last van feedback hebt.

 

Hybride systemen voor het versterken van akoestische gitaren

Om de voordelen van de bovenstaande systemen te gebruiken zonder de daarbij behorende nadelen (vooral feedback) mee te hoeven nemen worden er systemen bedacht die een combinatie maken van verschillende systemen.

Slash plays an electric acoustic guitar

Dit noemen ze hybride- of composietsystemen. Deze systemen combineren meestal een microfoon met een magnetische pickup. Deze systemen zijn het meest veelzijdig maar zijn ook het meest prijzig.

 

De beste keuze voor het versterken van jouw akoestische gitaar

De allermooiste manier om je akoestische gitaar te versterken is toch altijd nog door gebruik te maken van één of liever nog twee goede condensatormicrofoons en die ook op de juiste manier te richten. Maar zoals gezegd is dit voor een manier om muziek op te nemen in de studio en is dit bij een liveoptreden niet te doen omdat er veel feedback optreedt en de prijzige microfoon erg kwetsbaar zijn en dus meestal niet handig om op een podium te zetten.

Wat de beste keuze uit de bovenstaande systemen is voor jouw akoestische gitaar is dus een afweging tussen de voor- en nadelen, en sterk afhankelijk van je budget. Uiteraard kan je bij Music All In altijd advies krijgen en kan je bij ons ook een systeem laten inbouwen als je dat liever niet zelf doet.

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z