Speel je elektrische gitaar? Dan heb je vast weleens pedalen gekocht, of misschien overweeg je ze te kopen. Je kunt met effectpedalen enorm veel verschillende geluiden maken. Als je meerdere pedalen gebruikt kan dit geluid al snel rommelig of zelfs lelijk worden. Het is dan ook verstandig om stil te staan bij de volgorde waarin je jouw effectpedalen zet. Er zijn veel verschillende combinaties en volgordes mogelijk, maar wat is nu de optimale volgorde voor de beste elektrische gitaar-sound? We zetten het voor je op een rij.
De essentiële gitaareffecten
Voordat we de beste volgorde van de effectpedalen bepalen, is het handig de verschillende groepen gitaarpedalen te bespreken. Er zijn meerdere indelingen mogelijk, maar meestal wordt er gesproken over de volgende vier groepen:
- Filter's en EQ's: Onder deze groep vallen pedalen zoals de wah, compressor, pitchshifters, en uiteraard EQ’s. De belangrijkste reden om deze vooraan te zetten is omdat deze voornamelijk het basisgeluid van je elektrische gitaar aanpassen. Door dit soort effecten vooraan te zetten heb je betere controle over je geluid, dan wanneer je bijvoorbeeld eerst ruis toevoegt.
- Vervorming/ruis: De pedalen in deze groep stimuleren vervorming van het geluid in de versterker. We hebben het dan over bijvoorbeeld boosters, overdrive, distortion en fuzz. Deze hebben vaak hun eigen toonregeling, maar het is ook niet ongebruikelijk om hierna nog een EQ pedaal te gebruiken.
- Modulatie: Onder modulatie verstaan we aanpassing van het karakter en de klankkleur van het geluid. Je voegt met modulatie echt een effect toe aan het basisgeluid van je gitaar. Chorus, flanger, phaser en tremolo vallen onder deze groep pedalen.
- Galm en Echo's: Gitaarpedalen in deze categorie zijn gebaseerd op tijd. Delay en reverb simuleren het effect van weerkaatsing van geluid in een ruimte. Hiermee kan je atmosfeer van aan je geluid toevoegen. Net zoals je eerst je geluid versterkt en het daarna tegen muren kaatst, klinkt het het meest authentiek wanneer dit soort effecten achteraan komen.
Verbeter je sound met onze pedalboard tips
Wanneer je bovenstaande volgorde aanhoudt, heb je een logische volgorde aangebracht in je effectpedalen. Deze volgorde is zeker niet in beton gegoten. Zie het als een leidraad van waaruit je zelf kunt wijzigen en experimenteren. Misschien geeft een iets andere volgorde voor jou een betere sound. Hou wel rekening met de volgende punten:
- Niet alle pedalen werken goed na distortion: Bijvoorbeeld octaaf-effectpedalen en stemapparaten werken simpelweg niet goed met een distorted signaal. Plaats deze pedalen dus altijd voor de distortion, overdrive en andere vervormende pedalen.
- Versterk ruis niet: Ruis kan soms een probleem vormen, met name als het teveel versterkt wordt. Pedalen waarmee je volume kunnen toevoegen, zoals de compressor, wah-wah en overdrive kunnen ruis versterken.
- Hou rekening met de ruimte waarin je speelt: Eigenschappen van een ruimte, zoals de grootte en de akoestiek, hebben invloed op hoe de effecten klinken. Gebruik daarom effecten zoals reverb en delay altijd als laatste en een beetje terughoudend.
- De basis eerst: Het klinkt misschien als een open deur, maar effecten op het basisgeluid plaats je eerder dan effecten die bepaalde tonen modificeren. Overdrives bijvoorbeeld plaats je eerder dan chorus-effecten en andere modulatie-effecten.
Wat als je gebruik maakt van een effects loop?
De effects loop zit tussen je voor- en eindversterker in. Net zoals we het adviseren om gain/ruis pedalen voor modulatie of tijdeffecten te gebruiken, kan je met een effects loop de distortion van je versterker voor dit soort effecten zetten. Hiermee heb je de mogelijkheid om de standaard overdrive van je versterker zo min mogelijk te verstoren. Wederom is kan je in de effects loop weer een EQ gebruiken om de frequenties van je geluid aan te passen. Effecten die het volume van het signaal beïnvloeden plaats je meestal voor de versterker. Maar, ook hier geldt: het gaat om vuistregels. Het belangrijkste is dat je zelf combinaties uitprobeert om te komen tot het geluid dat jij het mooiste vindt.
Multi-effectpedaal voor elektrische gitaar
Wanneer dit allemaal lastig klinkt, blijft het een goede keuze om een multi-effect processor te kopen. Sommige hebben al de meest logische volgorde ingebouwd, zoals de Boss ME-80. Andere laten je digitaal experimenteren met de volgorde van pedaaleffecten. Zo kan je oefenen met het bouwen van een pedalboard, voordat je hoeft te investeren in allerlei single effecten. Je kan ook altijd onze specialisten om hulp vragen wanneer je vast loopt. Kom naar onze winkel in Noordwijk voor persoonlijk deskundig advies.
Laat een reactie achter (alle velden verplicht)