🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Wat is de mandoline voor instrument?

  • 3 min leestijd

De mandoline is meteen herkenbaar, als je het instrument maar niet verwart met een mandoline-rasp. Misschien heb je het geluid wel eens gehoord in het iconische riffje van R.E.M.’s 'Losing My Religion' of in het Imagine Dragons nummer 'It’s Time'. Er is toch veel variatie te vinden in de wereld van mandolines. In deze blog willen wij je daar meer over vertellen.

 

Het geluid van een mandoline

De mandoline is onderdeel van de luit familie. Het bijzondere geluid van de mandoline wordt gecreëerd door het dubbelkorige ontwerp. Dit betekent dat er van elke snaar twee zijn met dezelfde dikte, lengte, en spanning. Doordat ze dicht naast elkaar geplaatst zijn, kan je ze allebei tegelijkertijd spelen. De snaarparen worden net zoals een viool in kwinten gestemd: G, D, A, E. Doordat het vrijwel onmogelijk is om beide snaren precies gelijk te stemmen, blijft er altijd een klein verschil in de frequentie waarop de snaren trillen. Door beide snaren toch tegelijk te spelen, worden deze twee minimaal verschillende trillingen samengevoegd. Het resulterende geluid word een zweving genoemd, maar een meer gangbare term is het Chorus-effect. Dit is het verbindende element in alle mandolines, maar welke verschillen bestaan er daarnaast?

 

Wat is het verschil tussen een A-stijl mandoline en een F-stijl mandoline?

A-stijl of F-stijl mandoline

Misschien wel het  meest opvallend is het onderscheid tussen A-stijl en F-stijl mandolines. Dit verschil is zo duidelijk omdat het voornamelijk een cosmetisch verschil is. Beide mandolines lijken heel erg op elkaar qua bespeelbaarheid en geluid. De A-stijl mandoline heeft een traan-vorm, een relatief simpele vorm om te produceren. Hierdoor zijn A-stijl mandolines wat goedkoper dan F-stijl mandolines. F-stijl mandolines hebben namelijk een sierlijke krul boven het fretboard en een twee punten aan tegenovergestelde zijkant. Deze krul en punten zorgen voor een bepaalde demping binnen het instrument. Hierdoor hebben F-stijl mandolines, naast een chiquer uiterlijk, ook vaak een meer gefocuste toon. Deze beter gedefinieerde toon maakt F-stijl mandolines een favoriet onder Bluegrass muzikanten. Bij A-stijl mandolines kunnen de hoge frequenties wat overstemd worden door de luidere lagere frequenties. Dit specifieke geluid kan uiteraard ook goed toegepast worden. Bijvoorbeeld wanneer je de mandoline als solo instrument gebruikt en een breder frequentiebereik wilt vullen.

 

Mandocello kopen?

Andere variaties op de mandoline

De A-stijl en F-stijl mandoline horen beide tot de Archtop mandolines. Deze variant is ontworpen eind 19e / begin 20e eeuw in de Verenigde Staten door Orville Gibson (dezelfde Gibson als van de elektrische gitaren). Dit ontwerp was bedoelt als een supplement op de traditionele Bowl-back mandolines. Deze soort was vooral populair in Europa en leken nog meer op een luit. Daartegenover staan de Flatback mandolines. Deze gebruiken een dunne, platte plaat hout voor de rug, net zoals een western gitaar. Maar de Flat- en Bowlback mandolines zijn bij lange na niet zo populair meer als de Archtop. Tegenwoordig bestaan er naast deze traditionele mandoline ontwerpen allerlei unieke instrumenten die gebruik maken van zijn kenmerkende dubbelkorigheid. Zo bestaan er combinaties van de mandoline en de banjo en combinaties van de mandoline en de resonator gitaar. Wij hebben zelfs een combinatie van de mandoline en de cello: De Mandocello

 

Mandoline kopen bij Music All In

Dus ook al heeft de mandoline een direct herkenbaar geluid, wordt dit geluid gecreëerd via allerlei verschillende varianten. Allemaal met hun eigen accenten en kenmerken. Wil je meer weten over mandolines of andere folk gitaren? Neem dan contact met ons op of kom naar onze winkel in Noordwijk! Dan kan je er meteen een paar uitproberen.

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z