Als je echt strak wil leren spelen, op welk instrument dan ook, oefen dan met een metronoom! Een metronoom is een apparaatje dat het tempo aangeeft in de muziek. Traditioneel is dat een mechanisch instrument, maar tegenwoordig is de metronoom er digitaal en zo ook als bijvoorbeeld app voor op je telefoon verkrijgbaar.
De traditionele metronoom
De traditionele, mechanische uitvoering, bestaat uit een soort uurwerk met een omgekeerde slinger. De slinger beweegt heen en weer in een bepaald tempo en laat tikken horen. Door een gewichtje op de slinger te verplaatsten kan het tempo versneld of verlaagd worden. Zodoende ontstaat er dus een zeer regelmatig ritme waarmee je als muzikant aan je timing kunt werken. Leuk weetje is dat de metronoom in Amsterdam is uitgevonden rond 1812 door een Duits-Nederlandse uitvinder.
De digitale metronoom
Een digitale metronoom heeft veel meer mogelijkheden. Deze kan ook verschillende maatsoorten aangeven of bijvoorbeeld het tempo met lichtsignalen aangeven. Keyboards en digitale piano’s hebben vaak al digitale metronomen ingebouwd. Maar ook alle opnameprogramma’s voor muziek (DAW's). Ook zijn er veel verschillende metronoom-apps verkrijgbaar voor je smartphone en heeft Google ook online zijn eigen metronoom.
BPM
Het ‘metronoomgetal’ geeft het aantal tellen per minuut aan. Je komt dit tegenwoordig vaak tegen als BPM: beats per minute. De traditionele tempoaanduidingen komen ongeveer overeen met de volgende BPM:
- Largo: 40 - 60
- Adagio: 66 - 76
- Andante: 69 - 84
- Moderato: 88 - 104
- Allegretto: 108 - 120
- Allegro: 126 - 138
- Vivace: 144 - 160
- Presto: 168 - 192
- Prestissimo: 200 – 208
Oefenen met een metronoom
Je weet nu wat beter wat een metronoom precies is, maar belangrijker is het voordeel dat het je als muzikant kan opleveren. Of je nu elektrische gitaar speelt of viool, oefen vanaf vandaag dus alleen nog maar met metronoom! Zo werk je automatisch altijd aan je timing. Welke oefening je ook doet, probeer hem ook zo strak mogelijk met een metronoom mee te spelen.
Uiteraard zet je de metronoom niet meteen op ‘prestissimo’, maar bouw je tempo altijd rustig op. Pas als je echt strak met een bepaald tempo kan meespelen kun je proberen of je het op een sneller tempo ook kan. Muzikaal gezien levert strak spelen altijd meer voordeel op dan snel spelen. Succes!
Wil je graag een digitale metronoom aanschaffen? Klik dan op de link en kijk welke metronomen er bij ons op voorraad zijn!
Laat een reactie achter (alle velden verplicht)