🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Wat is een metronoom en wat moet je ermee?

  • 2 min leestijd

Als je echt strak wil leren spelen, op welk instrument dan ook, oefen dan met een metronoom! Een metronoom is een apparaatje dat het tempo aangeeft in de muziek. Traditioneel is dat een mechanisch instrument, maar tegenwoordig is de metronoom er digitaal en zo ook als bijvoorbeeld app voor op je telefoon verkrijgbaar.

 

Meganische metronoom

De traditionele metronoom

De traditionele, mechanische uitvoering, bestaat uit een soort uurwerk met een omgekeerde slinger. De slinger beweegt heen en weer in een bepaald tempo en laat tikken horen. Door een gewichtje op de slinger te verplaatsten kan het tempo versneld of verlaagd worden. Zodoende ontstaat er dus een zeer regelmatig ritme waarmee je als muzikant aan je timing kunt werken. Leuk weetje is dat de metronoom in Amsterdam is uitgevonden rond 1812 door een Duits-Nederlandse uitvinder.

 

Digitale metronoom

De digitale metronoom

Een digitale metronoom heeft veel meer mogelijkheden. Deze kan ook verschillende maatsoorten aangeven of bijvoorbeeld het tempo met lichtsignalen aangeven. Keyboards en digitale piano’s hebben vaak al digitale metronomen ingebouwd. Maar ook alle opnameprogramma’s voor muziek (DAW's). Ook zijn er veel verschillende metronoom-apps verkrijgbaar voor je smartphone en heeft Google ook online zijn eigen metronoom. 

 

BPM

Het ‘metronoomgetal’ geeft het aantal tellen per minuut aan. Je komt dit tegenwoordig vaak tegen als BPM: beats per minute. De traditionele tempoaanduidingen komen ongeveer overeen met de volgende BPM:

 

Oefenen met een metronoom

Je weet nu wat beter wat een metronoom precies is, maar belangrijker is het voordeel dat het je als muzikant kan opleveren. Of je nu elektrische gitaar speelt of viool, oefen vanaf vandaag dus alleen nog maar met metronoom! Zo werk je automatisch altijd aan je timing. Welke oefening je ook doet, probeer hem ook zo strak mogelijk met een metronoom mee te spelen.

piano oefenen met een metronoom

Uiteraard zet je de metronoom niet meteen op ‘prestissimo’, maar bouw je tempo altijd rustig op. Pas als je echt strak met een bepaald tempo kan meespelen kun je proberen of je het op een sneller tempo ook kan. Muzikaal gezien levert strak spelen altijd meer voordeel op dan snel spelen. Succes!

Wil je graag een digitale metronoom aanschaffen? Klik dan op de link en kijk welke metronomen er bij ons op voorraad zijn!

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z