🎵Wij kopen jouw tweedehands instrument... Meer informatie

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Welk drumstel heb je nodig als je start met drummen?

 • 5 min leestijd

Als je nog maar net bent begonnen met drummen, en je wilt je eerste drumstel aanschaffen, dan kan het behoorlijk lastig zijn om de juiste keuze te maken. ‘Wat is een goed drumstel voor beginners?’ is dan ook een vraag die wij bij Music All In bijna dagelijks gesteld krijgen.

Ga je voor een elektrisch of een akoestisch drumstel? Wat zijn de goede merken? Er zijn zoveel verschillende opties, merken en prijsklassen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog gaan we je helpen de juiste keuze te maken door de belangrijkste dingen waar je op moet letten door te nemen.

 

Een akoestisch of een elektrisch drumstel?

Allereerst is het verstandig om de afweging te maken of je voor een akoestisch of een elektrisch drumstel gaat. Een akoestisch drumstel geeft de meest authentieke speelbeleving maar geeft snel geluidsoverlast en heeft veel ruimte nodig.

akoestisch en elektrisch drumstel

Een elektrisch drumstel geeft minder die authentieke beleving, hoewel deze steeds beter wordt geëvenaard, maar geeft veel minder geluidsoverlast en is vaak een stuk compacter. Bepaal dus voor jezelf waar het drumstel komt te staan en wat dan de beste optie voor jou is.

Hieronder nog wat voor- en nadelen van een elektrisch en een akoestisch drumstel:

 

 

 

Voordelen van een akoestisch drumstel: 

 1. Meer authentieke drumbeleving.
 2. Vaak makkelijker uit te breiden met toms en cymbalen.
 3. Je hebt geen stroom nodig.

 

Nadelen van een akoestisch drumstel:

 1. Hard geluid, dus snel geluidsoverlast.
 2. Neemt veel ruimte in beslag.
 3. Je drumstokken gaan minder lang mee.

 

Voordelen van een elektrisch drumstel:

 1. Maakt een stuk minder volume. (Als je met hoofdtelefoon speelt.)
 2. Is meestal een stuk compacter.
 3. De drummodule levert verschillende sounds.
 4. Je kunt direct audio inpluggen.
 5. Heeft vaak trainings-/oefenmodules.
 6. Makkelijk opnemen door hem direct aan te sluiten op een DAW.

 

Nadelen van een elektrisch drumstel:

 1. Geeft minder het authentieke drumgevoel. (Verschilt wel erg per merk en model, en de elektrische drumstellen imiteren het akoestische drumgevoel steeds beter.)
 2. Je hebt stroom nodig. (Een stopcontact in de buurt.)
 3. Je hebt ook een hoofdtelefoon of speaker nodig.

 

Een akoestisch drumstel kopen

Om te beginnen heb je echt niet meteen een heel duur professioneel drumstel nodig. Sterker nog; beter misschien van niet. Je moet waarschijnlijk nog ontdekken wat voor een drummer jij precies bent of wordt en welke stijl je het liefste speelt. Als je een professioneel drumstel aan gaat schaffen wil je het dus ook helemaal specificeren naar jouw wensen.

akoestisch drumstel

Als beginner kun je dus beter een wat meer allround drumstel aanschaffen. Met een instapmodel of degelijk tweedehands drumstel kom je voorlopig prima uit de voeten. Goede merken die ook allemaal degelijke instapmodellen maken zijn: Yamaha, Tama, Pearl, Mapex, Sonor, PDP en Roland.

 

Voor welke setup ga ik bij mijn eerste drumstel?

De meeste akoestische (en ook elektrische) drumstellen bestaan uit vijf delen en dit noem je dus een vijfdelige-setup. Het drumstel bestaat dan uit een basdrum, snare, en drie toms.

drumstel vijfdelige setup

Een drumstel kan ook nog veel uitgebreider maar met een vijfdelige set heb je eigenlijk alles wat je als drummer nodig hebt en is dus ook prima om mee te beginnen.

 

De juiste hardware bij je eerste drumstel

Goede hardware is erg belangrijk bij een drumstel. Hardware wordt niet altijd standaard bij een drumstel geleverd en als het erbij geleverd wordt is het niet altijd van goede kwaliteit. Erg belangrijk om hier op te letten dus! De hardware die je in ieder geval nodig hebt:

 • Een snare-stand
 • Een hihat-stand
 • Een stand voor een ride
 • Eén of twee stands voor crashes.
 • Een basdrumpedaal
 • Pootjes voor de floortom

Je kunt de hardware ook los aanschaffen als het niet bij het drumstel geleverd wordt of als de kwaliteit ervan niet goed is. Goede hardware voelt zeer robuust aan en is wat dikker dan goedkope hardware. Goede hardware gaat lang mee en maakt het drumstel lekker steady waardoor je veel fijner kunt oefenen.

 

Welke bekkens heb ik nodig?

De bekkens (of cymbals/cimbalen) komen eigenlijk nooit standaard bij een drumstel maar deze heb je natuurlijk wel nodig! Als ze wel bij een drumstel worden geleverd is de kwaliteit meestal zo slecht dat je ze toch meteen moet vervangen. Het ligt verder erg aan je smaak welke bekkens je wilt hebben maar waarschijnlijk moet die smaak bij de gemiddelde startende drummer nog ontwikkeld worden. Waar je dus op moet letten is de kwaliteit en de formaten.

crashbekken

De kwaliteit van de cymbals wordt uitgedrukt in brass, B8 of B20. Deze codes staan voor de verhouding tin en koper in de legering van deze metalen. Brass bekkens zijn van de minste kwaliteit en zijn ook de bekkens die soms bij beginnersdrumstellen worden meegeleverd. B20 zijn juist de allerbeste maar ook duurste cymbalen. Ga als beginner dus liever voor B8 bekkens. Deze klinken prima en vallen in de mid-range prijsklasse.

De formaten worden aangegeven in inches en er zijn veel verschillende diameters verkrijgbaar. Als beginner ga je het beste voor vrij standaard maten: een 14-inch hihat, een 16-inch crash en een 20-inch ride. Goede merken zijn bijvoorbeeld: Zildjian, Sabian en Paiste.

 

Je eerste elektrische drumstel kopen

Voor veel beginners zal een elektrisch drumstel het makkelijkste zijn om thuis kwijt te kunnen en geen burenruzie veroorzaken. Ook bij elektrische drumstellen heb je nogal wat verschillende prijs- en kwaliteitsniveaus. Wat in ieder geval belangrijk is, omdat je nog moet leren drummen, is de setup. Deze moet dan hetzelfde zijn als bij een akoestische set: 5-delig.

Roland elektrisch drumstel

Of je voor een compact model of een fullsize versie gaat is afhankelijk van de ruimte die je hebt. Er zijn ook handige sets inclusief drumstokken, hoofdtelefoon en drumkruk verkrijgbaar zodat je in één keer klaar bent. Koop ook het liefste een elektronisch drumstel met gaasvellen zodat je ook het juiste speelgevoel hebt. Lees onze blog met de top vijf elektronische drumstellen voor beginners voor enkele goede opties.

 

Wat heb je nog meer nodig om te drummen?

 

Drumsticks

Om te kunnen drummen heb je natuurlijk ook een paar drumstokken nodig. Drumstokken heb je in veel verschillende diktes en maten en geven allemaal net weer een ander speelgevoel.

drumsticks 5A

Om te beginnen is aan te raden om met de meest standaard drumstok te beginnen: de 5A. Hiermee kun je je drumtechniek goed ontwikkelen om eventueel later te gaan experimenteren met andere formaten.

 

Drumkruk

Drummen doe je over het algemeen zittend en dus is een fijne drumkruk een essentieel onderdeel van je drumstel. Er zijn veel verschillende soorten en maten en het beste is om een drumkruk te kiezen waar je zelf in ieder geval lekker en recht op kunt zitten.

drumkruk

Je hebt ook drumkrukken met een rugleuning maar die heb je niet nodig. Wel belangrijk is om op de stevigheid te letten aangezien je natuurlijk niet stilzit achter je drumstel.

 

Hoofdtelefoon of gehoorbescherming

Bij een elektronisch drumstel heb je een hoofdtelefoon of een speaker nodig. De hoofdtelefoon is de beste keuze als je zo min mogelijk overlast wilt veroorzaken.

Headphones Marshall

Ga voor een degelijke hoofdtelefoon die ook stevig op je hoofd blijft zitten. Als je akoestisch speelt dan is het een goed idee om gehoorbescherming aan te schaffen. Je zult als het goed is heel wat uren gaan oefenen en het risico op gehoorschade is dan vrij reëel.

 

Een lessenaar of houder voor je tablet

Voor het volgen van online drumlessen of het lezen van muziek is het handig om een lesboek of tablet op een goede manier neer te kunnen zetten. Zowel lessenaars als tablethouders zijn er verkrijgbaar in losse varianten als in modellen die je aan je drumstel kunt hangen.

tablethouder muziekstandaard

 

Kom langs voor advies bij muziekwinkel Music All In Noordwijk

Hopelijk kun je na het lezen van deze blog een goede keuze maken voor jouw eerste drumstel! Uiteraard kun je ook altijd mailen voor advies of langskomen in onze muziekwinkel in de Bollenstreek  zodat onze drumexperts je nog kunnen helpen bij het maken van een keuze. 

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z