
Filters
Filter op tag
Sorteer op Uitgelicht
-
Rode M1 zang microfoon -
Rode M1-Switch -
Rode Lavalier II Black -
Shure PGA58 Dynamische microfoon -
Shure SM57 instrument microfoon -
SE-Electronics V3 Dynamische Microfoon -
Shure Beta 58A Zangmicrofoon -
Rode SmartLAV+ lavelier microfoon -
Rode M2 microfoon -
Rode Interview GO -
Shure 520DX Microfoon voor mondharmonica -
Shure Beta 98H/C -
Shure Beta 87A Zangmicrofoon -
sE Electronics V7 MC1 Black -
Rode Lavalier Go White -
Rode Lavalier Go Black -
Rode M5 Compact 1/2'' cardoid condensator microfoon - Matched pair -
SE-Electronics V7-CHROME Dynamische Microfoon -
Shure Beta 91A microfoon -
Shure Beta 57A Instrument microfoon -
Shure Beta 52A basdrum microfoon -
Shure Beta 56A instrumentmicrofoon
Hoe werkt een microfoon
Om te weten hoe een microfoon werkt, is het handig om te weten hoe geluid werkt. Geluid is wetenschappelijk gezien niets anders dan trillingen die in de lucht verplaatsen. De frequentie van die trilling bepaalt de hoogte van de toon. Dit is in normale mensen taal hoeveel trillingen je hebt in een bepaalde tijd. Dit wordt veelal gemeten in Herz. Dit is het aantal trillingen (geluidsgolven) wat je in één seconde hebt. Als je die trillingen wilt versterken dan zal je die dus eerst op moeten vangen. Dit gebeurt met een membraam. Dat wil zeggen een klein gaasachtig vlies. Deze neemt de trilling over en stuurt deze weer door naar een mengpaneel of versterker.
Waar moet je op letten als je een microfoon gaat kopen
Als je zelf een microfoon gaat kopen zijn er verschillende punten van aandacht. Te beginnen bij: “waar ga ik hem voor gebruiken?”. Verschillend gebruik vraagt om verschillende microfoons. De ene is perfect voor zang. De ander weer heel goed voor bijvoorbeeld blaasinstrumenten. Als je als amateur of semiprofessioneel muzikant speelt. Dan zal het je nog weinig uit maken welke microfoon je voor bijvoorbeeld je trompet hebt staan. Wanneer je op hoger niveau speelt, zal je hier anders naar moeten gaan kijken. Een microfoon kan heel bepalend zijn voor je geluid. Je moet dus op zoek gaan naar de microfoon die perfect bij jou past. In de grotere zalen kan je ervanuit gaan dat het geluidsteam weet wat een instrument nodig heeft. Voor jezelf is het dus belangrijk om te weten wat je sound is en welke specificaties een microfoon heeft. Ofwel, past het karakter van dit type bij mijn stem of instrument.
Het “karakter” van een microfoon
Veel muzikanten en geluidsmannen hebben het vaak over het karakter van een microfoon. Sommige noemen het iets netter, de karaktereigenschappen van een microfoon. Maar dit komt op hetzelfde neer. Het karakter hiervan is vergelijkbaar met het karakter van een mens. Een karakter is iemands eigenschap of meerdere eigenschappen die een persoon typeren. Zo hebben microfoons ook een karakter. De ene staat bekend om zijn helderheid. Andere staan er weer om bekend dat ze veel beter zijn met lage tonen. En zo kan je nog wel even doorgaan. Het karakter wordt bepaald door de manier hoe het geluid “vervormd” door de microfoon komt.
![]() |
![]() |
![]() |
Wat zijn de bekendste types microfoons
De bekendste microfoons zijn de dynamische microfoons. Praktisch elke live zang microfoon is er zo een. Een groot voordeel hiervan is dat een deze heel robuust en stevig is. In veel gevallen is het echter zo dat een condensator microfoon beter zou zijn voor de situatie. Het is alleen lastig omdat die wat kwetsbaarder zijn. De condensator komt overigens wel direct op de tweede plek als we kijken naar bekendheid. De grootmembraan condensator is in elke studio/thuis studio wel te vinden. Het voordeel van een condensator is dat het geluid een stuk helderder overkomt.
Veel voorkomende termen:
- Condensator: Een condensator is letterlijk vertaald iets wat samenperst. Het is een elektronisch onderdeel waar je een elektronische lading kan opslaan.
- Omnidirectioneel: Dit houdt in dat je een soort van 3D beleving hebt. Het is voor achter opzij maar ook boven en onder je.
- Biddirectioneel: De voorkant en de achterkant is gelkijkwaardig.
- Unidirectioneel: Dit is één richting.