🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Bluesgitaristen en hun gitaar

  • 7 min leestijd

Bluesgitaristen zijn vaak onlosmakelijk verbonden met hun favoriete (elektrische) gitaar. Iedere bluesgitarist heeft zo zijn voorkeur, maar vaak zijn het gitaren met een warme klank en een vintage/tijdloze uitstraling die verwijst naar de originele modellen en de herkomst van de het genre. In deze blog nemen we een paar beroemde bluesgitaristen en hun gitaar onder de loep.

B.B. King’s Lucille

B.B. King, die zelf eigenlijk Riley Ben King heette, noemde niet één, maar al zijn gitaren Lucille en deze naam koos hij niet zomaar. Toen B.B. King nog helemaal aan het begin van zijn carrière net een contract had getekend bij RPM Records, gaf hij een show in Twist, Ar Kansas. Die avond ontstond er een gevecht tussen twee mannen uit het publiek die ruzie hadden over een vrouw genaamd ‘Lucille’.

BB King Lucille

Tijdens het gevecht gooiden ze per ongeluk de petroleumkachel omver waarnaar er een felle brand ontstond. Toen BB King naar buiten was gevlucht realiseerde hij zich dat zijn Gibson ES-355 nog binnen was en zou vergaan in de brand. Ondanks dat de muren al begonnen af te brokkelen waagde B.B. King zich door de vlammenzee naar binnen en redde zijn geliefde gitaar.

De volgende dag hoorde BB dat de twee mannen in de brand waren omgekomen en hij besloot zijn elektrische gitaar en alle toekomstige gitaren Lucille te noemen als herinnering om niet om vrouwen te vechten en geen onnodige risico’s meer te nemen de rest van zijn leven.

B.B. King schreef ook een nummer genaamd "Lucille". Dit nummer gaat over zijn gitaar en over hoe hij aan de naam is gekomen. Het nummer werd voor het eerst uitgebracht op een gelijknamig studioalbum in 1968. 

B.B.’s eerste Lucille gitaar

BB King speelde in de early years niet alleen blues op Gibson gitaren maar op veel verschillende gitaren van verschillende merken. Zo speelde hij op de meeste RPM Records nog op een Fender Telecaster. Toch werd BB vooral bekend om het spelen met allerlei varianten van de Gibson ES-355. Dit was ook het model dat hij uit het vuur redde. 

Gibson B.B. King Lucille Signature

In 1980 bracht Gibson de B.B. King Lucille op de markt. De grootste verschillen met de standaard Gibson ES-355TD-SV, waar hij op gebaseerd is, zijn de Lucille inscriptie op de gitaarkop, de esdoorn gitaarhals en vooral ook het ontbreken van de F-gaten in de body. Dit laatste op het verzoek van B.B. King zelf omdat dat de kans op feedback zou verminderen. Onder de naam Epiphone werd een goedkoper, buiten de VS gefabriceerde variant uitgebracht.

Gibson Little Lucille

In 1999 bracht Gibson de ‘Little Lucille’ uit. Dit is een variant op de Gibson Blueshawk gitaar, wat een soort Les Paul hollowbody met F-gaten is. De Little Lucille verschilde van de Blueshawk door een Tune-o-matic gitaarbrug en een TP6 staartstuk. In 2006 werd de productie van de Little Lucille stopgezet.

B.B. King's 80th Birthday Lucille

80's birthday Lucille BB king

Ter gelegenheid van BB King’s 80ste verjaardag bracht Gibson 80 stuks van een speciale serie van de Lucille uit: de 80th Birthday Lucille. Het prototype, ontworpen door Scott Jeffrey en gegraveerd door Baron Technology, werd aan BB King geschonken als verjaardagscadeau. B.B. King gebruikte de gitaar sindsdien als hoofdgitaar bij al zijn shows, tot deze in de zomer van 1999 werd gestolen. In een pandjeshuis in Las Vegas werd de gitaar herkend en eind november 1999 werd de gitaar weer aan B.B. teruggegeven.

Stevie Ray Vaughan’s Stratocaster ‘Number One’

Stevie Ray Vaughan is als een van de grote namen in het blues genre onlosmakelijk verbonden met de Fender Stratocaster. Hij bezat er een heleboel maar de bekendste is wel de ‘Number One’, wat tevens één van de allerbekendste (gehavende) Fender Stratocasters uit de totale geschiedenis van de popmuziek werd. Misschien niet de duurste gitaar ter wereld, maar zeker een van naam en faam! Verder stond Stevie bekend om het gebruik van Strats met enorm dikke snaren, in combinatie van erg luide buizenversterkers.

The First Wife

Stevie’s ‘Number One’ Stratocaster, ook wel bekend onder de naam ‘First Wife’, is de gitaar die hij het meest gebruikt heeft gedurende zijn carrière. Volgens Stevie’s guitar tech Rene Martinez werd de Number One ‘vaker verbouwd dan een een op maat gemaakte Chevy’.

Stevie Ray vaughan stratocaster

Volgens Stevie kwam de gitaar uit 1959, het jaartal dat achter op de pickups stond, maar Rene Martinez ontdekte dat dat de body een stempel van het jaar 1963 had en de hals eentje uit 1962.

Stevie kreeg de gitaar van Ray Henning, de eigenaar van muziekwinkel Heart of Texas. Kenmerkend aan de Stratocaster zijn o.a. het linkshandige tremoloblok (Stevie was rechtshandig waardoor de tremolo net als bij Jimi Hendrix zijn rechtshandige gitaar ondersteboven hing), het nagenoeg ontbreken van alle lak en het ingebrande stukje op de headstock door het te lang laten zitten van zijn sigaret achter de zesde snaar.

De gitaar is te horen op alle vijf de studioalbums en op Family Style, het album dat Stevie samen met zijn broer Jimmie Vaughan opnam.

Stevie Ray Vaughan signature Stratocasters

In 1992 kwam de Fender Stevie Ray Vaughan Signature Stratocaster voor het eerst uit. De signature die gebaseerd werd op Stevie’s number one, werd samen met Stevie Ray zelf ontwikkeld.

Stevie Ray vaughan signature Stratocaster

In 2007 werd de Stevie Ray Vaughan Lenny Tribute uitgebracht. Dit was een tijdelijke productie van een replica van zijn 1963 Stratocaster die Stevie naar zijn vrouw vernoemde. (Hij kreeg de gitaar ook ooit van zijn vrouw als verjaardagscadeau nadat zij geld had ingezameld omdat Stevie de gitaar (van 300 dollar) destijds niet kon betalen.

Ook werden er Custom Shop versies uitgebracht zoals de Stevie Ray Vaughan Custom Shop Number One Tribute Stratocaster Relic gebouwd door Masterbuilder John Cruz. Hier zijn er maar 100 van gemaakt en gaan, als je er één kan vinden, voor zo’n zestigduizend euro over de toonbank.

Stevie Ray Vaughan had naast de Number One nog een indrukwekkende collectie gitaren. Lees hier meer over zijn bekende en minder bekende gitaren.

Buddy Guy’s Polka Dot Stratocaster

buddy guy polka dot Stratocaster

Waarschijnlijk is Buddy Guy nog de enige echte levende blues legende die is overgebleven. De inmiddels 87-jarige bluesgitarist heeft een ongelofelijk lange carrière en treedt tot op de dag van vandaag nog op. Ook Buddy had talloze gitaren maar het meest bekend is toch wel zijn opvallende Polka Dot Stratocaster.

Buddy Guy Polka Dot Stratocaster

Polka Dot Cadillac

Buddy liet zijn de Polka Dot Stratocaster ontwikkelen als eerbetoon aan zijn overleden moeder om hem aan de leugen die hij haar vertelde te herinneren. Ooit, toen hij zijn ouderlijk huis verliet om het te gaan maken in Chicago, had hij haar namelijk beloofd het van zijn moeder geleende geld terug te verdienen, haar geld te sturen en terug te komen in een Polka Dot Cadillac.

Buddy Guy wist al dat als hij het ooit zou maken, hij nooit een Polka Dot Cadillac zou kopen omdat hij bang was daarin veel te veel op te vallen. Omdat Buddy Guy zijn moeder nooit heeft verteld dat het een leugen was, en dus ook nooit in een Polka Dot Cadillac terugkwam, liet hij de Polka Dot Fender Stratocaster ontwikkelen.

Eric Clapton Custom Shop

De originele gitaar werd gebaseerd op de Fender Stratocaster Eric Clapton Custom Shop waar hij eind jaren 80 op speelde. De Polka Dot is later ontwikkeld tot een hele lijn Polka Dot signatures die door Fender op de markt werden gebracht.

Muddy Waters Telecaster ‘The Hoss’

Hoewel de Telecaster vaak meer met country wordt geassocieerd, bewees Muddy Waters dat de Telecaster ook een fantastische blues gitaar is.

muddy waters 1958 telecaster

Muddy was sowieso een van de eerste gitaristen die blues speelde op een elektrische gitaar en had een grote en blijvende invloed op de stijl en alle bluesgitaristen die volgden.

Zijn bekendste gitaar was de rode 1958 Telecaster die vaak ‘The Hoss’ wordt genoemd. In 2000 bracht Fender een replica uit. Deze werd een jaar in de Verenigde Staten geproduceerd. Daarna kwam er een Mexicaanse versie op de markt van 2001 tot 2008. 

Muddy Waters Signature Telecaster

Ook van ‘The Hoss’ werd een limited Custom Shop editie gebouwd door masterbuilder John Cruz. In totaal heeft hij er honderd gebouwd en is het dus ook een zeldzame Fender Custom Shop gitaar.  

 

Albert King’s Flying V ‘Lucy’

Albert King maakte de Gibson Flying V beroemd, in een tijd dat maar weinig andere gitaristen er op speelden. Hij noemde zijn gitaar en de daaropvolgende modellen ‘Lucy’, naar de Amerikaans actrice Lucille Ball.

Linkshandig spelen op een rechtshandige gitaar

Albert King speelde als linkshandige bluesgitarist op een rechtshandige gitaar. De lage snaren zaten dus aan de onderkant, terwijl de hoge snaren juist bovenop zaten.

Albert King Flying V Lucy

Albert King ontwikkelde hierdoor een geheel eigen speelwijze en moest voor de enorme string bends die hij maakte de hoge snaren naar beneden trekken, daar waar de meeste gitaristen ze juist omhoogduwen.

Lucy één t/m vijf...

De ‘originele’ Lucy was een Gibson Flying V uit 1959 die vervangen werd door een 1966 model ‘the second Lucy’ nadat de eerste Flying V gestolen werd. Albert speelde weer een tijdje op de eerste Lucy toen deze werd teruggevonden totdat deze in 1974 met pensioen ging en weer vervangen werd door nummer twee. Later volgden nog een derde, vierde en vijfde Lucy.

 

Joe Bonamassa’s Gibson EPIPHONE 'Lazarus' 1959 Les Paul Standard 

joe bonamassa with lazarus les Paul

Vandaag de dag is Joe Bonamassa een van de meest bekende en grootste bluesgitaristen ter wereld. Hoewel Joe Bonamassa niet perse bekend staat om één model gitaar, is hij wel helemaal gek van vintage gitaren en wordt hij het meeste gespot met een vintage Gibson Les Paul.

EPIPHONE Joe Bonamassa Lazarus 1959 Les Paul Standard - lazarus
Een van zijn gitaren is de Gibson 1959 Les Paul standaard 'Lazarus', die hij zo heeft genoemd omdat hij de gitaar in verschrikkelijke conditie aantrof en hem daarna weer 'tot leven heeft gewekt' net zoals Lazarus uit een verhaal uit de bijbel. Van deze Lazarus is een replica, de Epiphone Joe Bonamassa Lazarus 1959 Les Paul Standard, op de markt gebracht.

 

De meeste Les Pauls van Joe komen uit de jaren '50 en ’60 en passen ook goed bij het image, de stijl en sound van zijn variant van blues. Andere bekende bluesgitaristen met een voorliefde voor de Les Paul zijn o.a. Gary Moore en Peter Green.

 

Op zoek naar jouw eigen 'vintage' bluesgitaar? Kijk dan snel eens in onze collectie tweedehands muziekinstrumenten

Wil je meer weten over de Blues? De leukste websites, evenementen, blues legendes en meer vind je op de 'alles over de blues' pagina, hier op de website!

Zoeken

z