🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Welke capo heb ik nodig?

Capodastro

In deze blog hebben we het over de capodastro of simpel gezegd de capo. We bespreken wat nu eigenlijk een capo precies is, waar hij voor dient en wat voor verschillende soorten er zijn. Zodoende weet jij straks ook de juiste keuze te maken bij het aanschaffen van een capo. 

 

Capo op gitaar

 

Wat doet een capo?

Een capo is een hulpstuk waarmee je de gitaarhals korter maakt door als het ware het fretboard in te korten. Door de gitaarhals korter te maken wordt de stemming hoger. Dus als je een capo op de eerste fret klemt dan staat de gitaar in zijn geheel een halve toon hoger gestemd. Zet je hem op de tweede fret dan is de gitaar een hele noot hoger gestemd etc. Zodoende kun je dus heel makkelijk van toonsoort wisselen.

 

Zeker voor de ‘open akkoorden’ is dat super makkelijk. Je kunt dan namelijk nog steeds de zelfde grepen met open snaren blijven gebruiken. Stel, je speelt op een gitaar de open akkoorden C - Am - G in de eerste positie van de gitaar en jij of iemand anders wil erbij zingen maar komt er achter dat het eigenlijk net te laag is. Dan kun je een capo gebruiken op de eerste fret en speel je daarna dezelfde grepen. Nu zij het een C# - A#m en een G# geworden.

Als je geen capo hebt zul je waarschijnlijk je vinger als barré moeten gebruiken om dezelfde akkoorden te kunnen spelen. Dit is een stuk moeilijker en ook klinken de snaren niet meer als ‘open snaren’ Met een capo blijven ze wel zo klinken. 

 

Oorsprong van de naam

Waarom heet zo’n gitaarklem dan eigenlijk capodastro? Dit komt van het Italiaanse woord ‘capotasto’ wat topkam betekend. Eigenlijk is het ook een soort verschuifbare topkam dus dit is best een logische naam. De reden dat de naam verbasterd is naar capodastro komt doordat een bekend capotasto-merk ‘Capo d’Astro’ heet en voor veel niet-Italianen was dat lastig te onderscheiden. Zodoende is de gangbare naam capodastro geworden. In de praktijk spreekt trouwens iedereen gewoon over een ‘capo’.

 

Verschillende soorten capo’s

Er zijn veel verschillende soorten capo’s dus welke moet je nou kiezen? Ten eerste is het belangrijk om een capo te kiezen die voor het juiste instrument bedoeld is. Zo zijn er speciale capo’s voor ukelele, banjo’s of mandolines. Gitaar capo's zijn er bedoeld voor klassieke-, western- of elektrische gitaren.

capo's voor vlakke en  bolle toets

De verschillen hebben te maken met de spaarspanning en hoe vlak of rond de toets van de gitaar is. Ook onderling zijn er nog verschillen en zodoende kunnen we de capo’s nog onderverdelen in de volgende categorieën:

 

Capo’s met een riempje

 

Dit zijn meestal de goedkoopste capo’s die je kunt vinden. Ze werken wel maar niet heel nauwkeurig omdat de spanning alleen in bepaalde stappen is aan te passen en ze ook niet heel steady zijn. Het bevestigen gaat ook niet razendsnel bij deze variant. Goedkoop dus maar niet heel goed.

Capo capodastro met riempje klassieke gitaar

 

Capo met klem

Deze capo’s zijn superhandig en supersnel te bevestigen en dus zeker een goede optie voor optredens. Als je de goede versie neemt, dus voor het instrument waar hij voor bedoeld is, zijn ze vrij nauwkeurig maar de druk is niet af te stellen. Ook is de goedkoopste keuze meestal niet de beste keuze. Goedkope capo’s hebben vaak niet de juiste druk en ze gaan ook snel kapot. Met een goede, wat duurdere capo kun je je hele leven waarschijnlijk vooruit. 

Capo capodastro met klem dunlop

 

Capo’s met een stelschroef.

Deze capo’s zijn meestal lekker klein en de spanning is ook nog in te stellen. Als je de spanning voor een specifieke gitaar het ingesteld dan is de capo eigenlijk net zo snel te bevestigen als de capo met klem. 

 

Capo capodastro met stelschroef

 

Hoe gebruik je een capo?

De capo is heel makkelijk te gebruiken en verhoogt de toonhoogte van de gitaar dus per fret een halve noot. Zodoende kan je bijvoorbeeld de akkoorden A, D, E,  met de capo op de tweede fret pakken als: G - C - D. Zet de capo altijd net achter de desbetreffende fret neer. Zo heb je het minste last van ‘buzz’, het ratelen van de snaren en is de stemming het meest nauwkeurig. Het is belangrijk om de stemming even te checken. Als een capo te hard of juist te los klemt zul je merken dat de gitaar niet meer zuiver klinkt. 

 

Bijstemmen

Als de capo niet instelbaar is dan kun je de Gitaar of Ukulele even bijstemmen terwijl je de capo op de hals laat staan. Zodoende stem je hem weer helemaal zuiver. Wel moet je dan je tuner op de chromatische stand hebben staan. Op de G (guitar) stand herkent het apparaatje namelijk de E- A - D - G - B - E maar en die noten kloppen natuurlijk niet meer. Als je de capo op de derde fret hebt staan dan moet je bijvoorbeeld stemmen in de noten: G - C - F - Bb - D - G

 

Partial capo’s

Terwijl gewone capo’s over de hele breedte van de toets liggen, liggen partial capo’s over maar een aantal snaren van de gitaar. Zodoende kun je hele complexe akkoorden pakken die je normaal met een barré nooit zou kunnen spelen.

Partial capo

Sommige gitaristen kunnen hier echt de meest bijzondere akkoorden en klankkleuren mee maken. Ook zijn er capo’s waarbij je per snaar kunt bepalen of je hem afklemt of niet. Zo kun je nog een stap verder gaan met het experimenten met bijzondere klanken en akkoorden. 

Capo fretlocks

 

Niet laten zitten

Na het gebruik van de capo haal je de capo weer van de gitaar af. De capo laten zitten is namelijk niet goed voor je fretten en snaren! Heb je al een idee over wat voor en capo jij wilt aanschaffen? Kijk een op onze site naar het ruime assortiment of kom ze uitproberen in de winkel!

Op zoek naar een Gitaar of Ukulele om je capo op vast te zetten? Kijk dan eens naar onze nieuwe assortimentsuitbreiding; de Islander Ukulele en nieuwe Tanglewood Gitaren! Of lees over een ander onmisbaar item; het stemapparaat! Leer je Ukulele stemmen of lees over hoe een Gitaar stemapparaat werkt.

Heb je vragen over de Capo? Zijn we iets vergeten? We horen het graag. Kom naar de winkel of bel ons, we zijn je graag van dienst!

 

 

 

 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z