🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Google Tuner

  • 2 min leestijd

Google muziek stemmer

Hij kon natuurlijk niet ontbreken en eigenlijk vroegen we ons al af wanneer hij er eindelijk eens zou komen. De online tuner van Google. Een logische navolging van de Google metronoom. Het enige wat je hoeft te doen is ‘Google stemapparaat’ intypen in je zoekbalk en voilà, je kunt met stemmen beginnen. Natuurlijk zijn we meteen even gaan testen om te kijken of het werkt. En of je je andere stemapparaatjes nu wel de deur uit kunt doen…

 

Online jouw instrument stemmen?

Het enige wat je dus hoeft te doen is op Google het zoekwoord ‘Google tuner’ invullen en daar verschijnt hij al. Uiteraard moet je wel verbinding hebben met het internet om de tuner te kunnen gebruiken en daarom lijkt het misschien toch niet zo’n goed idee om meteen je reguliere stemapparaat weg te doen. Hoewel we bijna overal in verbinding lijken te staan met het wereldwijde web, kan het natuurlijk altijd voorkomen dat je je gitaar wilt stemmen op een plek waar je geen bereik hebt. Bijvoorbeeld in een kleedkamer in de kelder van een concertzaal voordat je optreden begint…

 Google Tuner

Stemmen met je mobieltje; de interne microfoon

Google vraagt toestemming om de microfoon van je apparaat te gebruiken. Als je toestemming geeft kun je beginnen met stemmen. Je kunt in principe alle apparaten waarmee je op het internet kunt, en die beschikken over een microfoon, gebruiken. Het ligt er nu maar aan hoe goed de microfoon van je apparaat is of het apparaat het geluid van je instrument makkelijk detecteert. Als je bijvoorbeeld een elektrische gitaar wilt stemmen zonder versterker, wil dat op een nieuwe iPhone 12 nog wel lukken, maar op de meeste apparaten is het kansloos. En ook met zo’n nieuwe iPhone moet je niet teveel omgevingsgeluiden hebben anders lukt het nog niet. 

 

Omgevingsgeluiden

Dat is ook meteen het grootste nadeel van de Google Tuner en eigenlijk alle andere tuner-apps die beschikbaar zijn. Bij een echt stemapparaat heb je geen last van omgevingsgeluiden omdat je je elektrische gitaar gewoon kunt inpluggen of omdat je het stemapparaatje op je instrument kunt klemmen zodat het de trillingen waarneemt om zo het aantal hertz te kunnen bepalen.

 

Korg PC -2 plus Clip On Guitar tuner

Deze apparaten hebben helemaal geen microfoon nodig en hoe hard het omgevingsgeluid ook is, (misschien is je voorprogramma nog wel keihard aan het spelen), je kunt gewoon rustig je instrument stemmen.

 

Conclusie: Google tuner een gimmick?

De Google tuner is vooral een handige tool als je even geen stemapparaatje in de buurt hebt. Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone bij zich dus in geval van nood is het fijn dat je van Google Tuner gebruik kunt maken. Hoewel een stem-app nog wel een beter idee is als backup omdat je daar geen internetverbinding voor nodig hebt. Als nummer één stemapparaat zouden wij toch altijd aanraden om een echt stemapparaatje te kopen. Je hebt ze al voor een paar euro, ze werken nauwkeuriger en je hebt geen last van omgevingsgeluiden!

We schreven al eerder over het stemmen van je (bas) gitaar, viool stemmen of stemmen van een ukukele. Lees daar verder als je zo'n instrument speelt en goed wilt stemmen!

Heb jij ervaring met de Google Tuner? Laat dan een berichtje van jouw ervaring achter als reactie onder deze blog.

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z