🎵Wij kopen jouw tweedehands instrument... Meer informatie

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Gitaarsnaren vervangen: welke gitaarsnaren heb ik nodig?

  • 7 min leestijd

Het kiezen van de juiste gitaarsnaren

Als je nieuwe snaren op je gitaar wilt zetten kom je er achter dat het aanbod erg groot is en er veel verschillende soorten te krijgen zijn. Hoe weet je nu welke snaren je nodig hebt? Deze blog helpt je met het maken van de juiste keuze!

Welke gitaarsnaren heb je nodig?

Als je je gitaar snaren wilt vervangen moet je weten welke nieuwe snaren je moet kopen. Welke snaren je nodig hebt hangt eigenlijk van twee dingen af: ten eerste moeten de snaren namelijk geschikt zijn voor jouw instrument. Ten tweede moeten de snaren geschikt zijn voor jouw eigen wensen. Dit kan te maken hebben met de muziekstijl die je speelt, de kracht die je in je vingers hebt, je budget of simpelweg wat je mooi of minder mooi vindt klinken. 

Om te kijken welke snaren geschikt zijn voor jouw gitaar gaan we eerst eens de gitaren verdelen in drie groepen. De akoestische western gitaar, de akoestische klassieke gitaar en de elektrische gitaar. 

 

Snaren voor de klassieke of ‘Spaanse’ gitaar

De klassieke gitaar maakt als enige gebruik van snaren die gemaakt zijn van nylon. Nylon is een soort kunststof die glad aanvoelt en  supersterk is. De gitaar zelf bestond natuurlijk al ver voor de uitvinding van nylon maar toen werden de snaren nog van schapendarmen gemaakt. 

De bassnaren E, A en D zijn als de dunnere snaren eveneens van nylon gemaakt maar zijn ook nog omwonden met een metaalsoort. De metaalsoorten die daar het meeste voor gebruikt worden zijn bronze en silver-plated copper.

Als je een klassieke gitaar hebt ga je dus voor een set nylon snaren. Probeer er geen stalen snaren op te zetten want die zijn alleen bedoeld voor western- of elektrische gitaren. Er komt dan veel meer spanning op de hals te staan en een klassieke gitaar is daar niet op berekend! 

Klassieke gitaarsnaren

De keuze tussen bronze en silver-plated copper moet je eigenlijk gewoon maken op basis van smaak. Je kan ze gewoon allebei eens proberen en dan beslissen wat je mooier vindt klinken. Qua gevoel bij het spelen zal je waarschijnlijk geen verschil merken. 

Wat qua spelen wel verschil maakt is de spaarspanning. Je hebt ze in drie varianten: light-, normal-, en hard-tension. De meesten gitaristen gebruiken normal-tension. Wij raden je ook aan om deze snaren te kiezen. Je komt er dan vanzelf achter of deze snaren ook voor jou het best geschikt zijn of dat je merkt dat je je gitaar nog wat zwaar vindt spelen. In dat geval kun je overstappen op dunnere snaren. 

Als je juist meer sound en volume uit je gitaar wilt halen kun je kiezen voor dikkere snaren. Het is waarschijnlijk wat harder ‘werken’ met dikkere snaren maar ook dat is weer een kwestie van wennen.

Als je hulp nodig hebt met het vervangen of opzetten van je snaren check je onze blog over het vervangen van snaren op de klassieke gitaar. 

 

Western gitaarsnaren


Deze variant van de akoestische gitaar maakt gebruik van metalen snaren. Hierdoor krijgen ze een hele andere klank dan klassieke gitaren. Ook klinken metalen snaren beduidend harder. De kern van de snaar is meestal gemaakt van staal.

Western gitaarsnaren

De dikkere snaren hebben om deze kern nog een winding zitten van een bepaalde metaalsoort waar weer verschillende varianten van verkrijgbaar zijn. De metaalsoort die gebruikt wordt heeft weer invloed op de klank. Hieronder de meest voorkomende soorten:

 

Bronze snaren: 

Bronze en phosphor-bronze zijn de populairste en meest voorkomende varianten. Bronzen snaren bestaan uit een legering van 80 procent koper en 20 procent zink. Ze klinken helder en sprankelend. Nadeel is alleen dat het sprankelende geluid snel kan veranderen in een vrij dof geluid. Dit komt omdat bronzen snaren vrij snel oxideren. Je moet deze snaren dus ook vrij regelmatig vervangen om een mooi helder geluid te behouden. Je gitaarsnaren even schoon- /droogmaken met een doekje na het spelen kan de levensduur wel aanmerkelijk verlengen.

 

Phosphor bronze snaren: 

Doordat er wat fosfor is toegevoegd aan de metaallegering zullen de snaren minder snel oxideren en dus ook langer mooi blijven klinken. Uiteraard heeft het verschil van materiaal wel een kleine invloed op de klankkleur. De snaren klinken iets donkerder, net iets minder sprankelend of iets warmer dan bronzen snaren. Het betreft hier een kwestie van smaak wat je mooier vindt klinken. 

 

Aluminium Bronze snaren:

Deze variant heeft ook een betere weerstand tegen corrosie. De klankkleur is ook mooi helder met veel diepte in de bastonen.

 

Nickel Copper snaren:

De nikkel en koper legering zorgt voor een retro-sound. Het zorgt er ook voor dat de houtklank van het instrument het beste tot zijn recht komt. 

Silk & Steel snaren:

De dikke (stalen) snaren worden omwonden met een laag zijde. Daarna weer met een laagje staal. Door gebruik te maken van zijde krijg je een zachtere warmere klank en wordt ook de spaarspanning een stuk lager en dus lichter te bespelen.

 

Coated strings

Je hebt ook snaren met een speciale coating. Er wordt een synthetisch laagje om de snaar aangebracht waardoor de snaar goed beschermd wordt tegen vocht en zuurstof. Hierdoor gaat de snaar veel langer mee. De snaren hebben over het algemeen net ietsje minder sustain maar blijven wel veel langer sprankelend klinken.

Elixer Coated gitaarsnaren

Coated snaren zijn wel een stukje duurder dan normale snaren maar omdat ze veel langer meegaan kom je onder aan de streep waarschijnlijk weer voordeliger uit en het scheelt natuurlijk wat werk omdat je minder vaak je snaren hoeft te vervangen..

Heb je hulp nodig bij het opzetten van je snaren? Check dan deze blog!

 

Elektrische gitaarsnaren

Net als bij de western-gitaar wordt er bij de elektrische gitaar gebruik gemaakt van stalen snaren met een winding om de bassnaren. Hieronder de varianten die je kunt tegenkomen:

 

Nickel Plated Steel snaren:

Dit is de meest gebruikte variant en eigenlijk altijd een goede keuze voor ieder genre. De snaren hebben een goede balans van warmte, helderheid en bespeelbaarheid. 

 

elektrische gitaarsnaren

 

Stainless steel snaren

Deze snaren klinken nog iets helderder maar iets minder warm dan nickel-plated. Stainless steel is in principe wel roestvrij maar niet totaal ongevoelig voor corrosie dus ze zullen toch gaan reageren om het zweet wat uit je handen komt en de luchtvochtigheid. Ze zijn wel een uitkomst voor mensen met een nikkel-allergie.

 

Pure Nickel snaren

Deze snaren geven een ‘vintage’ geluid. Het is warmer maar ook wat minder helder. Ze zijn wel minder gevoelig voor corrosie.  

 

Coated snaren

Net als bij de westersnaren zijn er voor de elektrische gitaren snaren verkrijgbaar met een synthetische coating ter bescherming van de snaar die ervoor zorgt dat de snaar veel langer meegaat en helder blijft klinken. Er zit wel een hoger prijskaartje aan. 

Welke dikte gitaarsnaar heb je nodig?

Na het kiezen van het materiaal moet je nog kiezen welk dikte je gaat gebruiken. Dikkere snaren zijn niet persé beter dan dunnere of omgekeerd. Er wordt vaak gedacht dat professionele muzikanten allemaal op dikke snaren spelen maar dat is helemaal niet waar. Dikkere snaren klinken namelijk niet mooier dan dunnere snaren.

Dikkere snaren kunnen wel wat voller en harder klinken maar het kost ook veel energie om te bespelen. Als je vrij hard aanslaat kan het wel lekker kan zijn dat je wat meer weerstand voelt. Of als je juist erg snel wilt spelen kan het zijn dat je juist minder weerstand wilt voelen. Een voorkeur voor dikke of dunne snaren is dus erg persoonlijk.  

Wat wel een voordeel kan zijn met iets dikkere snaren is dat je gitaar wat makkelijker in stemming blijft. Erg dunne snaren hebben vooral met buigen wel eens de neiging om wat sneller te ontstemmen. Ook bij het lager stemmen van je gitaar, bijvoorbeeld bij drop-D tuning, kunnen dikkere snaren wel een uitkomst zijn omdat er anders wel heel weinig spaarspanning overblijft. 

Bij de dikte van een set snaren kijken we vaak naar de dikte van de dunne e-snaar. Ga, als je het niet weet, voor een gemiddelde .012 of voor de iets dunnere .011 bij een akoestische gitaar en bij een elektrische gitaar voor en .010 of de iets dunnere .009. Je zult er dan vanzelf achter komen of je behoefte hebt aan dunnere of dikkere snaren.

 

Roundwound, flatwound en half round winding.

Roundwound, Halfwound en Flatwound snaren De meeste snaren maken gebruik van een roundwound winding. Deze snaren klinken ook het helderst. Omdat roundwound snaren wel veel bijgeluiden produceren als je je vingers over de snaar beweegt is er ook een halfround winding. De windingen zijn wat afgevlakt waardoor je een gladder oppervlak krijgt. Deze snaren klinken wel iets minder helder.

 De flatwound variant vind je vooral voor elektrische gitaren. De snaren geven een warmere maar dus ook wat doffere retro-sound en hebben een glad oppervlak. 

De meest populaire gitaarsnaar merken

Bij Music all in kun je gitaarsnaren kopen van de grootste merken. Zo leveren we gitaarsnaren van de merken:

Deze merken en meer vind je hier. Merken door Music All in geselecteerd vanwege de:

  1. Kwaliteit:  Ze bieden hoogwaardige producten die betrouwbaar en duurzaam zijn.

  2. Prijs:  Ze bieden producten aan tegen een betaalbare prijs.

  3. Keuze:  Ze bieden verschillende soorten snaren aan voor verschillende stijlen en soorten gitaren.

  4. Reputatie:  Ze hebben een sterk merkimago opgebouwd door jarenlange ervaring en positieve feedback van klanten en muzikanten.

Deze factoren hebben gezorgd voor de populariteit van deze merken en hun uitgebreide acceptatie onder muzikanten van verschillende niveaus en stijlen. In ons grote assortiment snaren en merken zit altijd net die snarenset voor jou! Kom langs en bekijk de mogelijkheden.

 

Gitaarsnaren vervangen

Heb je de perfecte set nieuwe snaren gevonden? Mooi, dan helpen we je ook graag met het vervangen van gitaarsnaren. Doe je het zelf liever niet? Dan kunnen wij het ook voor je doen. En tijdens het vervangen van de snaren, kun je de gelegenheid mooi aangrijpen en jouw gitaar eens goed schoon te maken. Lees daarvoor ook de blog hoe je je gitaar kunt schoonmaken.

Gitaarsnaren uitproberen en kopen

Zo nu weet je waar je allemaal op moet en kan letten als je gitaarsnaren gaat kopen. Het is vooral nog uitproberen welke snaar het beste bij jou past! Vind je het nog steeds lastig om een keuze te maken dan kun je natuurlijk ook advies vragen aan één van onze medewerkers van de gitaar-afdeling. Zij helpen je graag met het uitzoeken en vervangen van jouw perfecte set gitaar snaren! 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden handmatig goedgekeurd, voordat deze zichtbaar worden.

Zoeken

z